Спецпроєкти

Львівська Політехніка відкриває програму з вивчення штучного інтелекту


У Національному університеті «Львівська політехніка» з ініціативи Львівського ІТ Кластеру запровадять нову інноваційну навчальну програму «Artificial Intelligence» («Системи штучного інтелекту»). Вже з початку нового навчального року у вересні студенти зможуть обрати цю бакалаврську спеціалізацію у рамках спеціальності «Комп’ютерні науки».

Штучний інтелект – це розділ комп’ютерної науки, де комп’ютер навчають думати за принципом людського мозку, тобто мислити, розпізнавати та самонавчатись. До найвідоміших розробок у сфері штучного інтелекту належать автомобілі з автопілотом (Tesla), системи перекладу мови в реальному часі (Google Translate), розпізнавання облич та мови (Skype Translate) тощо.

“Зараз є ідеальні умови, аби створити таку програму в Україні. Є великий попит на знавців штучного інтелекту, це буде найбільш затребуваний напрямок упродовж найближчих років. За 4 роки навчання Львівська політехніка випустить перших випускників цієї програми, які відразу почнуть працювати в галузі. Таким чином ми наблизимо Україну до світових лідерів, – каже Зеновій Верес, співзасновник програми, Solution Architect компанії SoftServe, викладач Львівської політехніки та керівник освітнього напряму ІТ Кластеру.

Зеновій Верес. Фото: Львівський ІТ Кластер

Навчальний план для програми розробляла робоча група із 40 осіб, до якої ввійшли експерти львівських ІТ-компаній та викладачі Львівської політехніки. Такий симбіоз практиків та теоретиків дасть студентам найкращий результат, вважають учасники групи.

“Навчання на програмі буде більш академічним, математичним, але поєднуватиметься з практичними заняттями. Ця галузь вимагає глибоких аналітичних знань. Штучний інтелект вивчають вже у всіх провідних університетах світу. Зараз цей напрямок науки активно застосовують у промисловості, тому маємо великих попит на його знавців у Львові, – розповідає Наталія Шаховська, ініціатор проекту, професор кафедри інформаційних систем та мереж Львівської політехніки.

Навчання на програмі буде комбінованим, так зване blended learning, коли традиційні академічні підходи поєднують з інтерактивною практикою. Зокрема, студенти переглядатимуть лекції провідних науковців та професорів іноземних університетів. Предмети викладатимуть частково українською та англійською мовами. Розрахована програма на сотню студентів.

Нагадаємо, перша пілотна програма Інтернет речей, розроблена ІТ-спеціалістами спільно з академіками, стартувала у Львівській політехніці минулого року. На ній успішно навчаються понад 50 студентів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь