Спецпроєкти

Університет Франка відкриває чотири навчальні IT-програми


Вже у вересні першокурсники факультету електроніки та комп’ютерних технологій ЛНУ імені Івана Франка зможуть обрати нову освітню програму — Data Science & Intelligent Systems. Проект реалізовується за сприяння Львівського IT Кластера.

Про це йдеться на сайті спільноти ІТ-спеціалістів та компаній Львова.

На другому курсі студенти обиратимуть окремий напрямок з чотирьох: Machine Learning & Artificial Intelligence, Data Analysis, Internet of Things та Smart Solutions & Intelligent Systems. Підготувати спеціалістів з інформаційних технологій згідно з новими вимогами ринку праці – основна мета освітніх програм.

«Місцеві ІТ-компанії починають розвивати нові напрямки роботи і виходити на ринок зі своїми власними продуктами, працювати не лише на аутсорс. Саме тому існує потреба у фахівцях таких напрямків, як Smart Solutions, Machine Learning, Data Science. Студенти першого курсу вже будуть орієнтовані на те, що їм треба працювати над власними проектами, знатимуть, що таке командна робота, вдосконалюватимуть рівень англійської мови. Нам треба робити щось актуальне, те, що потрібно вже сьогодні. У нас зібрався колектив однодумців. Разом з ІТ-компаніями працюємо над тим, аби здобути кращий результат. Університет очікує отримати кваліфікованих випускників, а ІТ-індустрія – кваліфікованих працівників. Тому наші цілі збігаються», – каже Роман Шувар, в.о. завідувача кафедри системного проектування факультету електроніки та компютерних технологій ЛНУ ім. І. Франка.

Програми навчання поділені на три блоки. Перший – фундаментальний, до якого входять базові предмети (математика, програмування). Другий блок – це вже більш вузькоспеціалізовані курси згідно з напрямком навчання. А третій блок – комунікаційний (командна робота, презентаційні навики).

Над розробкою програми спільно працюють професори та викладачі Університету Франка та фахівці ІТ-індустрії, зокрема працівники компаній PLVision, Global Logic, Epam та SoftServe. У планах (за фінансування ІТ Кластера та ІТ-компаній) створення на базі програм нової навчальної лабораторії.

«Запущені програми в державних ВНЗ є лише першим кроком в наближенні освіти до потреб ринку. Змінюється ідеологія навчання: замість зубріння і навчання “так треба для екзамену” студентам пропонується творити власні проекти, а досвідчені ІТ-фахівці стають їхніми помічниками та менторами. ІТ-галузь потребує інноваторів – тих, хто мислитиме нестандартно, буде готовий ризикувати в реалізації нових продуктів, а також фахівців, які зможуть влитись в поточні проекти без потреби вивчати базові речі», – розповідає Зеновій Верес, керівник освітнього напрямку ІТ Кластера, Solution Architect компанії SoftServe.

Студенти, зокрема, навчатимуться розробляти комп’ютерні системи, які розпізнаватимуть людську мову; автопілоти для авто та літаків; будувати системи, які будуть інтелектом для комп’ютерних ігор і самі (в реальному часі) навчатимутися на своїх помилках; аналізуючи велику кількість даних, створюватимуть моделі, які будуть здатні ідентифікувати онлайн-шахрайство тощо.

Такі напрямки, як Machine Learning та Intelligent Systems, є першими в Україні, що викладатимуться в державному університеті.

Фото: IT Кластер.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь