Cпецпроекты

Історія морозива: від естафет до фестивалів


0 3766 5
Навіть коли погода вирішує зіпсуватися, це не привід не їсти морозиво — літо ж. Сьогодні bit.ua проведе вас прохолодними стежками історії цього десерту та порадить, де і яке морозиво їсти в Києві цього сезону.

Історія

Хоча баталії щодо справжніх творців морозива досі не закінчилися, можна впевнено сказати, що прапрапрадід «МакФлурі» походив з Китаю. Подавати десерт у Піднебесній почали ще за 3000 років до н. е. — це був подрібнений лід зі шматочками фруктів, а рецепт, записаний у книзі «Ши-кінг», тримали в таємниці аж до ХІ ст. н. е. А в IV ст. до н. е. Александр Македонський їв морозиво в Індії і ні про яких китайців не думав. Лід для морозива доставляли спеціальні раби естафетою, а кухарі полководця першими здогадалися додавати до льоду молоко та мед.

Уперше на території Європи рецепт морозива з’явився у книзі «З кулінарного мистецтва» римлянина Апіція на початку I ст. н. е. Сніг з льодом подавалися разом з подрібненими фруктами. І морозиво вийшло б на ринок простих смертних, якби не один маленький колапс — крах Римської імперії, і Європа на кілька століть і думати забула про дорогі десерти.

Так би й тривало житя без морозива, якби не Марко Поло, який у 1295 році приїхав з Китаю і  привіз рецепт фруктового морозива — авантюрний італієць його викрав. Тепер тримати рецепт за сімома печатями вирішили італійці, та тривало їхнє панування недовго: флорентійська принцеса Катерина Медічі вийшла заміж за майбутнього французького короля Генріха II — і поділилася рецептурою. Заморожувати солодкий молочний крем почав парижанин з Неаполя — Тортоні. 

У 1843 році була винайдена ручна машина для виготовлення морозива, а у 1851 році запустили першу лінію конвеєрного виробництва десерту. Приблизно в той же час з’явилися вафельні стаканчики і ріжки. Стаканчики створив у США італійський емігрант Італо Маркьонне в 1896 році. А от ріжки побачили світ взагалі випадково. 1904 рік, Сент-Луїс. У кіоску на Всесвітньому ярмарку продають морозиво, воно розлітається як гарячі пиріжки, і раптом закінчується тара. Ернест Хамві працює поруч у фургоні з вафлями, розуміє всю критичність ситуації і вирішує допомогти колезі у сусідньому фургончику, зробивши для нього вафельні ріжки замість стаканчиків. І вже за кілька місяців Ернест організував першу у світі фабрику з виготовлення вафельних ріжків.

Що варто знати про сучасні смаки морозива? Офіційно зафіксовано найбільшу кількість видів морозива — 860. Саме такий вражаючий вибір має кафе-морозиво Coromoto у Венесуелі. У меню: морозиво з креветками і кальмаром, з пивом, помідорам, тунцем, рожевими пелюстками, горілкою й ананасами, сардинами та бренді, макаронами з сиром — і близько не традиційний перелік.

Редакція bit.ua підібрала для вас не менш цікаві варіанти морозива.

Де їсти морозиво в Києві?

Ми радимо зосередитися на фестивалі морозива в сім’ї ресторанів La Famiglia. Вона налічує 11 різних ресторанів, і в кожному з них ви зможете знайти унікальне як за смаком, так і за подачею морозиво — загалом приблизно 100 видів. До того ж в меню з’являються нові види морозива кожні 23 тижні відповідно до запитів і вподобань гостей, а в різних ресторанах ви не знайдете повністю однакових десертів, тож у ресторанах La Famiglia можна відкривати унікальні смаки щодня.

Одне з найпопулярніших замовлень для великих компаній — асорті ріжків (наприклад, у Toscana Grill). Кілька видів морозива в одночасно яскравій і домашній подачі особливо припали до душі дітям.

Toscana Grill. Асорті в ріжках
Toscana Grill. Асорті в ріжках
Toscana Grill. Асорті (бабанове посипане гранолою/фісташкове посипане горіхами/полуниця з білим шоколадом)
Toscana Grill. Асорті (бабанове посипане гранолою/фісташкове посипане горіхами/полуниця з білим шоколадом)
Vero Vero. Асорті кульок морозива
Vero Vero. Асорті кульок морозива
Vero Vero. Айс-рол з «Орео»
Vero Vero. Айс-рол з «Орео»
01/4
Toscana Grill. Асорті в ріжках
Toscana Grill. Асорті (бабанове посипане гранолою/фісташкове посипане горіхами/полуниця з білим шоколадом)
Vero Vero. Асорті кульок морозива
Vero Vero. Айс-рол з «Орео»

Ще одна особливість La Famiglia — різні види молока, що використовується для виготовлення морозива в кращих італійських традиціях: овече, козяче, коров’яче та безлактозне, створене на основі мигдалю, сої або кокосового молока. Саме це дозволяє спробувати десерт гостям з дійсно різними вимогами та вподобаннями.

Piccolino. Безлактозне морозиво на мигдальному та кокосовому молоці з насінням чіа та свіжими ягодами
Piccolino. Безлактозне морозиво на мигдальному та кокосовому молоці з насінням чіа та свіжими ягодами
Piccolino. Сорбет з маракуйї
Piccolino. Сорбет з маракуйї
Piccolino. Апельсиновий сорбет з аперолем
Piccolino. Апельсиновий сорбет з аперолем
Vero Vero. Асорті кульок сорбетів
Vero Vero. Асорті кульок сорбетів
Vino e Cucina. Сорбет Rosatello
Vino e Cucina. Сорбет Rosatello
Vino e Cucina.  Морозиво «Бабл Гам» з ягодами
Vino e Cucina. Морозиво «Бабл Гам» з ягодами
Toscana Grill. Ескімо на паличці полуничне в білому шоколаді/ванільне в чорному шоколаді
Toscana Grill. Ескімо на паличці полуничне в білому шоколаді/ванільне в чорному шоколаді
Vino e Cucina.  Морозиво з трюфелем
Vino e Cucina. Морозиво з трюфелем
01/8
Piccolino. Безлактозне морозиво на мигдальному та кокосовому молоці з насінням чіа та свіжими ягодами
Piccolino. Сорбет з маракуйї
Piccolino. Апельсиновий сорбет з аперолем
Vero Vero. Асорті кульок сорбетів
Vino e Cucina. Сорбет Rosatello
Vino e Cucina.  Морозиво «Бабл Гам» з ягодами
Toscana Grill. Ескімо на паличці полуничне в білому шоколаді/ванільне в чорному шоколаді
Vino e Cucina.  Морозиво з трюфелем

Говорячи про незвичайну форму подачі, варто згадати про ice roll (у ресторанах Vero Vero і Vino e Cucina). Їх виготовляють завдяки спеціальній охолоджувальній машині буквально за 3 хвилини — до молочної суміші додають фрукти та ягоди, тож у натуральності сумнівів бути не може.

01/5

Про смак і подачу можна говорити довго, але загалом усе різноманіття поділяється на три напрямки: італійська кухня (найчисельніший), українська та кавказька.

У складі сім’ї 11 ресторанів. З них два відкрилися лише в червні: Semifreddo (ресторан сучасної італійської кухні у складі food terminal біля Південного залізничного вокзалу) і Zafferano (ресторан домашньої італійської кухні на березі Дніпра з терасою). Серед варіацій на тему середземноморської кухні особливо вирізняється сендвіч з морозивом солона карамель, шоколадне морозиво з карамельним попкорном і вулканічною сіллю, алкогольний сорбет Rosatello, безлактозне морозиво на мигдальному і кокосовому молоці з насінням чіа та свіжими ягодами, полуничне ескімо в білому шоколаді, морозиво з ромом і чорною бузиною, апельсиновий сорбет з аперолем — і ще два десятки вражаючих смаків і поєднань.

Bigoli. Фісташкове з чізкейком та канолі
Bigoli. Фісташкове з чізкейком та канолі
Bigoli. Мілфей з ягодами
Bigoli. Мілфей з ягодами
Bigoli. Шоколадне морозиво з карамельним попкорном та вулканічною сіллю
Bigoli. Шоколадне морозиво з карамельним попкорном та вулканічною сіллю
Molto Bene. Йогуртове з малиною
Molto Bene. Йогуртове з малиною
Molto Bene. «Орео»
Molto Bene. «Орео»
Molto Bene. Сендвіч брауні з морозивом
Molto Bene. Сендвіч брауні з морозивом
01/6
Bigoli. Фісташкове з чізкейком та канолі
Bigoli. Мілфей з ягодами
Bigoli. Шоколадне морозиво з карамельним попкорном та вулканічною сіллю
Molto Bene. Йогуртове з малиною
Molto Bene. «Орео»
Molto Bene. Сендвіч брауні з морозивом

Найцікавіша подача, як нам здається, у ресторані кавказької кухні «Кувшин». Це солодкий аджарський хачапурі зі свіжими фруктами і морозивом з надуги або ж морозиво з надуги з пахлавою, медом і ягодами.

Морозиво а-ля «Київський торт» і морозиво з житнім хлібом — фірмові десерти цього сезону в ресторані української кухні «Хуторець на Дніпрі». Також можете спробувати морозиво «Пташине молоко» або ж овочеве — з морквою та горіхами або з козиним сиром, буряком і волоськими горіхами.

Перераховувати можна довго, але краще, звісно, спробувати (редакція вже почала цю нелегку, але приємну місію). А щоб ви не купували кота в мішку, пропонуємо побачити найбільш вражаючі подачі і дізнатися, які смаки пропонує сім’я ресторанів.

«Хуторець на Дніпрі». З житнім хлібом
«Хуторець на Дніпрі». З житнім хлібом
«Хуторець на Дніпрі». «Київський торт»
«Хуторець на Дніпрі». «Київський торт»
Vino e Cucina. Сендвіч з морозивом «солона карамель»
Vino e Cucina. Сендвіч з морозивом «солона карамель»
«Кувшин». Солодкий аджарський хачапурі зі свіжими фруктами і морозивом з надуги
«Кувшин». Солодкий аджарський хачапурі зі свіжими фруктами і морозивом з надуги
«Кувшин». Граніта з Хванчкари з сулугуні, запеченим з мигдальними пластівцями
«Кувшин». Граніта з Хванчкари з сулугуні, запеченим з мигдальними пластівцями
«Кувшин». З надуги з пахлавою, медом і ягодами
«Кувшин». З надуги з пахлавою, медом і ягодами
«Хуторець». З бузини
«Хуторець». З бузини
01/7
«Хуторець на Дніпрі». З житнім хлібом
«Хуторець на Дніпрі». «Київський торт»
Vino e Cucina. Сендвіч з морозивом «солона карамель»
«Кувшин». Солодкий аджарський хачапурі зі свіжими фруктами і морозивом з надуги
«Кувшин». Граніта з Хванчкари з сулугуні, запеченим з мигдальними пластівцями
«Кувшин». З надуги з пахлавою, медом і ягодами
«Хуторець». З бузини

Фестиваль морозива в La Famiglia розпочався у червні і триватиме до перших осінніх похолодань — орієнтовно до вересня.

Ресторани сім’ї La Famiglia: КувшинХуторецьBigoli, Vero Vero, SemifreddoZafferano, Vino e Cucina, Zucca, Molto Bene, Piccolino, Toscana Grill

Подписывайтесь на нас в Facebook

Написать комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: