Історія морозива: від естафет до фестивалів
Історія
Хоча баталії щодо справжніх творців морозива досі не закінчилися, можна впевнено сказати, що прапрапрадід “МакФлурі” походив з Китаю. Подавати десерт у Піднебесній почали ще за 3000 років до н. е. – це був подрібнений лід зі шматочками фруктів, а рецепт, записаний у книзі «Ши-кінг», тримали в таємниці аж до ХІ ст. н. е. А в IV ст. до н. е. Александр Македонський їв морозиво в Індії і ні про яких китайців не думав. Лід для морозива доставляли спеціальні раби естафетою, а кухарі полководця першими здогадалися додавати до льоду молоко та мед.
Уперше на території Європи рецепт морозива з’явився у книзі “З кулінарного мистецтва” римлянина Апіція на початку I ст. н. е. Сніг з льодом подавалися разом з подрібненими фруктами. І морозиво вийшло б на ринок простих смертних, якби не один маленький колапс – крах Римської імперії, і Європа на кілька століть і думати забула про дорогі десерти.
Так би й тривало житя без морозива, якби не Марко Поло, який у 1295 році приїхав з Китаю і привіз рецепт фруктового морозива – авантюрний італієць його викрав. Тепер тримати рецепт за сімома печатями вирішили італійці, та тривало їхнє панування недовго: флорентійська принцеса Катерина Медічі вийшла заміж за майбутнього французького короля Генріха II – і поділилася рецептурою. Заморожувати солодкий молочний крем почав парижанин з Неаполя – Тортоні.
У 1843 році була винайдена ручна машина для виготовлення морозива, а у 1851 році запустили першу лінію конвеєрного виробництва десерту. Приблизно в той же час з’явилися вафельні стаканчики і ріжки. Стаканчики створив у США італійський емігрант Італо Маркьонне в 1896 році. А от ріжки побачили світ взагалі випадково. 1904 рік, Сент-Луїс. У кіоску на Всесвітньому ярмарку продають морозиво, воно розлітається як гарячі пиріжки, і раптом закінчується тара. Ернест Хамві працює поруч у фургоні з вафлями, розуміє всю критичність ситуації і вирішує допомогти колезі у сусідньому фургончику, зробивши для нього вафельні ріжки замість стаканчиків. І вже за кілька місяців Ернест організував першу у світі фабрику з виготовлення вафельних ріжків.
Що варто знати про сучасні смаки морозива? Офіційно зафіксовано найбільшу кількість видів морозива – 860. Саме такий вражаючий вибір має кафе-морозиво Coromoto у Венесуелі. У меню: морозиво з креветками і кальмаром, з пивом, помідорам, тунцем, рожевими пелюстками, горілкою й ананасами, сардинами та бренді, макаронами з сиром – і близько не традиційний перелік.
Редакція bit.ua підібрала для вас не менш цікаві варіанти морозива.
Де їсти морозиво в Києві?
Ми радимо зосередитися на фестивалі морозива в сім’ї ресторанів La Famiglia. Вона налічує 11 різних ресторанів, і в кожному з них ви зможете знайти унікальне як за смаком, так і за подачею морозиво – загалом приблизно 100 видів. До того ж в меню з’являються нові види морозива кожні 2–3 тижні відповідно до запитів і вподобань гостей, а в різних ресторанах ви не знайдете повністю однакових десертів, тож у ресторанах La Famiglia можна відкривати унікальні смаки щодня.
Одне з найпопулярніших замовлень для великих компаній – асорті ріжків (наприклад, у Toscana Grill). Кілька видів морозива в одночасно яскравій і домашній подачі особливо припали до душі дітям.
Ще одна особливість La Famiglia – різні види молока, що використовується для виготовлення морозива в кращих італійських традиціях: овече, козяче, коров’яче та безлактозне, створене на основі мигдалю, сої або кокосового молока. Саме це дозволяє спробувати десерт гостям з дійсно різними вимогами та вподобаннями.
Говорячи про незвичайну форму подачі, варто згадати про ice roll (у ресторанах Vero Vero і Vino e Cucina). Їх виготовляють завдяки спеціальній охолоджувальній машині буквально за 3 хвилини – до молочної суміші додають фрукти та ягоди, тож у натуральності сумнівів бути не може.
Про смак і подачу можна говорити довго, але загалом усе різноманіття поділяється на три напрямки: італійська кухня (найчисельніший), українська та кавказька.
У складі сім’ї 11 ресторанів. З них два відкрилися лише в червні: Semifreddo (ресторан сучасної італійської кухні у складі food terminal біля Південного залізничного вокзалу) і Zafferano (ресторан домашньої італійської кухні на березі Дніпра з терасою). Серед варіацій на тему середземноморської кухні особливо вирізняється сендвіч з морозивом солона карамель, шоколадне морозиво з карамельним попкорном і вулканічною сіллю, алкогольний сорбет Rosatello, безлактозне морозиво на мигдальному і кокосовому молоці з насінням чіа та свіжими ягодами, полуничне ескімо в білому шоколаді, морозиво з ромом і чорною бузиною, апельсиновий сорбет з аперолем – і ще два десятки вражаючих смаків і поєднань.
Найцікавіша подача, як нам здається, у ресторані кавказької кухні «Кувшин». Це солодкий аджарський хачапурі зі свіжими фруктами і морозивом з надуги або ж морозиво з надуги з пахлавою, медом і ягодами.
Морозиво а-ля “Київський торт” і морозиво з житнім хлібом – фірмові десерти цього сезону в ресторані української кухні «Хуторець на Дніпрі». Також можете спробувати морозиво “Пташине молоко” або ж овочеве – з морквою та горіхами або з козиним сиром, буряком і волоськими горіхами.
Перераховувати можна довго, але краще, звісно, спробувати (редакція вже почала цю нелегку, але приємну місію). А щоб ви не купували кота в мішку, пропонуємо побачити найбільш вражаючі подачі і дізнатися, які смаки пропонує сім’я ресторанів.
Фестиваль морозива в La Famiglia розпочався у червні і триватиме до перших осінніх похолодань – орієнтовно до вересня.
Ресторани сім’ї La Famiglia: Кувшин, Хуторець, Bigoli, Vero Vero, Semifreddo, Zafferano, Vino e Cucina, Zucca, Molto Bene, Piccolino, Toscana Grill