Спецпроєкти

Історія морозива: від естафет до фестивалів


1
Навіть коли погода вирішує зіпсуватися, це не привід не їсти морозиво — літо ж. Сьогодні bit.ua проведе вас прохолодними стежками історії цього десерту та порадить, де і яке морозиво їсти в Києві цього сезону.

Історія

Хоча баталії щодо справжніх творців морозива досі не закінчилися, можна впевнено сказати, що прапрапрадід “МакФлурі” походив з Китаю. Подавати десерт у Піднебесній почали ще за 3000 років до н. е. – це був подрібнений лід зі шматочками фруктів, а рецепт, записаний у книзі «Ши-кінг», тримали в таємниці аж до ХІ ст. н. е. А в IV ст. до н. е. Александр Македонський їв морозиво в Індії і ні про яких китайців не думав. Лід для морозива доставляли спеціальні раби естафетою, а кухарі полководця першими здогадалися додавати до льоду молоко та мед.

Уперше на території Європи рецепт морозива з’явився у книзі “З кулінарного мистецтва” римлянина Апіція на початку I ст. н. е. Сніг з льодом подавалися разом з подрібненими фруктами. І морозиво вийшло б на ринок простих смертних, якби не один маленький колапс – крах Римської імперії, і Європа на кілька століть і думати забула про дорогі десерти.

Так би й тривало житя без морозива, якби не Марко Поло, який у 1295 році приїхав з Китаю і  привіз рецепт фруктового морозива – авантюрний італієць його викрав. Тепер тримати рецепт за сімома печатями вирішили італійці, та тривало їхнє панування недовго: флорентійська принцеса Катерина Медічі вийшла заміж за майбутнього французького короля Генріха II – і поділилася рецептурою. Заморожувати солодкий молочний крем почав парижанин з Неаполя – Тортоні. 

У 1843 році була винайдена ручна машина для виготовлення морозива, а у 1851 році запустили першу лінію конвеєрного виробництва десерту. Приблизно в той же час з’явилися вафельні стаканчики і ріжки. Стаканчики створив у США італійський емігрант Італо Маркьонне в 1896 році. А от ріжки побачили світ взагалі випадково. 1904 рік, Сент-Луїс. У кіоску на Всесвітньому ярмарку продають морозиво, воно розлітається як гарячі пиріжки, і раптом закінчується тара. Ернест Хамві працює поруч у фургоні з вафлями, розуміє всю критичність ситуації і вирішує допомогти колезі у сусідньому фургончику, зробивши для нього вафельні ріжки замість стаканчиків. І вже за кілька місяців Ернест організував першу у світі фабрику з виготовлення вафельних ріжків.

Що варто знати про сучасні смаки морозива? Офіційно зафіксовано найбільшу кількість видів морозива – 860. Саме такий вражаючий вибір має кафе-морозиво Coromoto у Венесуелі. У меню: морозиво з креветками і кальмаром, з пивом, помідорам, тунцем, рожевими пелюстками, горілкою й ананасами, сардинами та бренді, макаронами з сиром – і близько не традиційний перелік.

Редакція bit.ua підібрала для вас не менш цікаві варіанти морозива.

Де їсти морозиво в Києві?

Ми радимо зосередитися на фестивалі морозива в сім’ї ресторанів La Famiglia. Вона налічує 11 різних ресторанів, і в кожному з них ви зможете знайти унікальне як за смаком, так і за подачею морозиво – загалом приблизно 100 видів. До того ж в меню з’являються нові види морозива кожні 23 тижні відповідно до запитів і вподобань гостей, а в різних ресторанах ви не знайдете повністю однакових десертів, тож у ресторанах La Famiglia можна відкривати унікальні смаки щодня.

Одне з найпопулярніших замовлень для великих компаній – асорті ріжків (наприклад, у Toscana Grill). Кілька видів морозива в одночасно яскравій і домашній подачі особливо припали до душі дітям.

Toscana Grill. Асорті в ріжках
Toscana Grill. Асорті в ріжках
Toscana Grill. Асорті (бабанове посипане гранолою/фісташкове посипане горіхами/полуниця з білим шоколадом)
Toscana Grill. Асорті (бабанове посипане гранолою/фісташкове посипане горіхами/полуниця з білим шоколадом)
Vero Vero. Асорті кульок морозива
Vero Vero. Асорті кульок морозива
Vero Vero. Айс-рол з “Орео”
Vero Vero. Айс-рол з “Орео”
01/4
Toscana Grill. Асорті в ріжках
Toscana Grill. Асорті (бабанове посипане гранолою/фісташкове посипане горіхами/полуниця з білим шоколадом)
Vero Vero. Асорті кульок морозива
Vero Vero. Айс-рол з “Орео”

Ще одна особливість La Famiglia – різні види молока, що використовується для виготовлення морозива в кращих італійських традиціях: овече, козяче, коров’яче та безлактозне, створене на основі мигдалю, сої або кокосового молока. Саме це дозволяє спробувати десерт гостям з дійсно різними вимогами та вподобаннями.

Piccolino. Безлактозне морозиво на мигдальному та кокосовому молоці з насінням чіа та свіжими ягодами
Piccolino. Безлактозне морозиво на мигдальному та кокосовому молоці з насінням чіа та свіжими ягодами
Piccolino. Сорбет з маракуйї
Piccolino. Сорбет з маракуйї
Piccolino. Апельсиновий сорбет з аперолем
Piccolino. Апельсиновий сорбет з аперолем
Vero Vero. Асорті кульок сорбетів
Vero Vero. Асорті кульок сорбетів
Vino e Cucina. Сорбет Rosatello
Vino e Cucina. Сорбет Rosatello
Vino e Cucina.  Морозиво “Бабл Гам” з ягодами
Vino e Cucina. Морозиво “Бабл Гам” з ягодами
Toscana Grill. Ескімо на паличці полуничне в білому шоколаді/ванільне в чорному шоколаді
Toscana Grill. Ескімо на паличці полуничне в білому шоколаді/ванільне в чорному шоколаді
Vino e Cucina.  Морозиво з трюфелем
Vino e Cucina. Морозиво з трюфелем
01/8
Piccolino. Безлактозне морозиво на мигдальному та кокосовому молоці з насінням чіа та свіжими ягодами
Piccolino. Сорбет з маракуйї
Piccolino. Апельсиновий сорбет з аперолем
Vero Vero. Асорті кульок сорбетів
Vino e Cucina. Сорбет Rosatello
Vino e Cucina.  Морозиво “Бабл Гам” з ягодами
Toscana Grill. Ескімо на паличці полуничне в білому шоколаді/ванільне в чорному шоколаді
Vino e Cucina.  Морозиво з трюфелем

Говорячи про незвичайну форму подачі, варто згадати про ice roll (у ресторанах Vero Vero і Vino e Cucina). Їх виготовляють завдяки спеціальній охолоджувальній машині буквально за 3 хвилини – до молочної суміші додають фрукти та ягоди, тож у натуральності сумнівів бути не може.

01/5

Про смак і подачу можна говорити довго, але загалом усе різноманіття поділяється на три напрямки: італійська кухня (найчисельніший), українська та кавказька.

У складі сім’ї 11 ресторанів. З них два відкрилися лише в червні: Semifreddo (ресторан сучасної італійської кухні у складі food terminal біля Південного залізничного вокзалу) і Zafferano (ресторан домашньої італійської кухні на березі Дніпра з терасою). Серед варіацій на тему середземноморської кухні особливо вирізняється сендвіч з морозивом солона карамель, шоколадне морозиво з карамельним попкорном і вулканічною сіллю, алкогольний сорбет Rosatello, безлактозне морозиво на мигдальному і кокосовому молоці з насінням чіа та свіжими ягодами, полуничне ескімо в білому шоколаді, морозиво з ромом і чорною бузиною, апельсиновий сорбет з аперолем – і ще два десятки вражаючих смаків і поєднань.

Bigoli. Фісташкове з чізкейком та канолі
Bigoli. Фісташкове з чізкейком та канолі
Bigoli. Мілфей з ягодами
Bigoli. Мілфей з ягодами
Bigoli. Шоколадне морозиво з карамельним попкорном та вулканічною сіллю
Bigoli. Шоколадне морозиво з карамельним попкорном та вулканічною сіллю
Molto Bene. Йогуртове з малиною
Molto Bene. Йогуртове з малиною
Molto Bene. “Орео”
Molto Bene. “Орео”
Molto Bene. Сендвіч брауні з морозивом
Molto Bene. Сендвіч брауні з морозивом
01/6
Bigoli. Фісташкове з чізкейком та канолі
Bigoli. Мілфей з ягодами
Bigoli. Шоколадне морозиво з карамельним попкорном та вулканічною сіллю
Molto Bene. Йогуртове з малиною
Molto Bene. “Орео”
Molto Bene. Сендвіч брауні з морозивом

Найцікавіша подача, як нам здається, у ресторані кавказької кухні «Кувшин». Це солодкий аджарський хачапурі зі свіжими фруктами і морозивом з надуги або ж морозиво з надуги з пахлавою, медом і ягодами.

Морозиво а-ля “Київський торт” і морозиво з житнім хлібом – фірмові десерти цього сезону в ресторані української кухні «Хуторець на Дніпрі». Також можете спробувати морозиво “Пташине молоко” або ж овочеве – з морквою та горіхами або з козиним сиром, буряком і волоськими горіхами.

Перераховувати можна довго, але краще, звісно, спробувати (редакція вже почала цю нелегку, але приємну місію). А щоб ви не купували кота в мішку, пропонуємо побачити найбільш вражаючі подачі і дізнатися, які смаки пропонує сім’я ресторанів.

“Хуторець на Дніпрі”. З житнім хлібом
“Хуторець на Дніпрі”. З житнім хлібом
“Хуторець на Дніпрі”. “Київський торт”
“Хуторець на Дніпрі”. “Київський торт”
Vino e Cucina. Сендвіч з морозивом “солона карамель”
Vino e Cucina. Сендвіч з морозивом “солона карамель”
“Кувшин”. Солодкий аджарський хачапурі зі свіжими фруктами і морозивом з надуги
“Кувшин”. Солодкий аджарський хачапурі зі свіжими фруктами і морозивом з надуги
“Кувшин”. Граніта з Хванчкари з сулугуні, запеченим з мигдальними пластівцями
“Кувшин”. Граніта з Хванчкари з сулугуні, запеченим з мигдальними пластівцями
“Кувшин”. З надуги з пахлавою, медом і ягодами
“Кувшин”. З надуги з пахлавою, медом і ягодами
“Хуторець”. З бузини
“Хуторець”. З бузини
01/7
“Хуторець на Дніпрі”. З житнім хлібом
“Хуторець на Дніпрі”. “Київський торт”
Vino e Cucina. Сендвіч з морозивом “солона карамель”
“Кувшин”. Солодкий аджарський хачапурі зі свіжими фруктами і морозивом з надуги
“Кувшин”. Граніта з Хванчкари з сулугуні, запеченим з мигдальними пластівцями
“Кувшин”. З надуги з пахлавою, медом і ягодами
“Хуторець”. З бузини

Фестиваль морозива в La Famiglia розпочався у червні і триватиме до перших осінніх похолодань – орієнтовно до вересня.

Ресторани сім’ї La Famiglia: КувшинХуторецьBigoli, Vero Vero, SemifreddoZafferano, Vino e Cucina, Zucca, Molto Bene, Piccolino, Toscana Grill

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь