Спецпроєкти

Привет, безвиз: как прожить выходные в Познани за 100 евро

Вместе с «Киевстар» разбираемся, как прожить выходные в разных городах Европы, имея в кармане всего 100 евро. В новом материале журналист, писатель и автор проекта «Ukraїner» Богдан Логвиненко рассказывает о Познани.

Навіть у сусідній Польщі досить багато невеличких міст, куди реально поїхати і відчути атмосферу тихого, навіть, можна сказати, провінційного польського життя. Мені найбільше подобаються Познань, Гданськ, Люблін.  Але розповім про місто Познань, у якому я прожив кілька років. До речі, не називайте ніколи Познань провінцією, бо це місто – столиця Вєлькопольського воєводства, тобто Великої Польської Області! Вважається, що звідси почалася Польща, правда, не з самої Познані, а з містечка за 30 кілометрів – Ґнєзно.

Проїзд, проживання, харчування – можна економити на всьому. Треба запастись тільки грошима на бари – у Познані їх багато, і в них зазвичай досить хороша музика. Якийсь час, тоді як я ще мешкав у цьому місті, мені одночасно приходили культурні новини з Києва і Познані. Дивувало те, що вибір концертів в останній значно більший, бо це місто дуже близько від Берліна і затягти якогось крутого світового виконавця сюди було завжди простіше простого. Клуби: Dragon, Blue Note, Meskalina. Влітку працює просто шикарний заклад KontenerART, де постійно відбуваються усілякі події. Це контейнери на березі річки і такому своєрідному пляжі. Просто абсолютно кайфове місце, де під час якихось подій, в принципі, можна весь вікенд і провести.

01/4

Якщо говорити про історичні місця, то уваги заслуговує Імператорський замок – палац, який є прикладом німецької архітектури минулого сторіччя. Сьогодні у його Тронному залі облаштовано кінозал, а в інших приміщеннях розташовані художні галереї, театр, кафе і ресторан. А у парку поруч у теплу пору року проводять концерти. Вартість відвідування різних заходів на території – від 7 злотих.

Варто завітати і до Національного музею – одного із найбільших в країні. Тут зберігається велика колекція польського та зарубіжного живопису, починаючи із XVI сторіччя. Вартість квитка – 12 злотих, але по суботам можна зайти безкоштовно. Не можна оминути і Музей музичних інструментів, який розташований в історичній будівлі на Старому Ринку. Всього музей налічує 19 виставкових залів, а постійна колекція – понад 2000 експонатів. Вартість квитка – 7 злотих, але по суботам теж безкоштовно.

Що стосується транспорту, то я майже завжди їздив до Познані автостопом або на авто і підбирав когось стопом. Це займає 12–16 годин. Тепер два рази на тиждень туди літає Wizz Air. Взагалі можна вийти в капцях з дому в бар у Познані і через три дні повернутись з тусовки.

До речі, мешканці міста пишаються своїм трамваєм. Добовий квиток коштує не так вже й дорого (біля 5 злотих), якщо не порівнювати ціну з київським, найдешевшим трамваєм Європи.

Якщо ж говорити про житло, то в Познані, як, зрештою, і в багатьох інших польських містах, досить багато українців. Couchsurfing працює на ура. Взагалі не уявляю, як можна там зупинятись у готелі. Якщо зовсім не пощастить – досить багато хостелів.

01/5

Мої улюблені місця – Green Way, де веганська і вегетаріанська їжа, їх кілька в місті, а ще, звісно, “млєчні” бари. Це не такі “млєчні” бари, як модне і попсове місце в центрі Києва, це справжня радянська їдалка, де строго, сурово, але смачно і дуже дешево – обід може коштувати 10-15 злотих. Звісно, треба спробувати пири. Це картопля по-познанськи. А рогалики познанські – це поразка. Не варто. А може, я просто не дуже люблю рогалики.

А тепер про місця, які можна сміливо пропускати: площа Ринок в кожному місті – занадто банальна. Якщо ви вперше їдете в польське місто, звісно, варто піти і подивитись на “старувку”. Але для мене це якийсь портал, можна думати, шо ти заснув на площі Ринок одного польського міста, а прокинутись насправді вже в зовсім іншому місті, на такому ж самому Ринку. Місце нудьги і постійних святкових ярмарків для автобусних туристів.

Що стосується дозвілля, то завжди можна сходити на лекції, воркшопи, виставки, кінопокази в центрі сучасного мистецтва, яких у місті кілька, один в “Старому Броварі”. Насправді це шопінг-мол у приміщенні справді старезної броварні, але саме місце дивовижно перетворене на розважальний і арт-простір. Ще донедавна у Познані було кілька сквотів-ліваків. Краще не ходити туди у футболці з портретом Бандери, його не люблять польські ліві, в принципі, як і польські праві, тож вікенд може не дуже добре скінчитися, а взагалі сквоти – атмосферні і цікаві для дослідження місця, а от їх місця розташування вже треба шукати і питати місцевих.

Варто з’їздити у Познань, щоб побачити справжню Польщу – це цікавіше, ніж ходити по Кракову чи Варшаві, де усюди величезні натовпи туристів. У Познані тихо і комфортно – багато парків, старовинних вуличок, якими хочеться гуляти годинами. Там почуваєш себе, немов удома.

 

Роуминг от «Киевстар» доступен каждому, и больше его не нужно подключать. А благодаря совместному сервису Booking.com и «Киевстар», заказывая номер в отеле, вы получите бонусы на роуминг, которых хватит на звонки друзьям и родным, свободное использование интернета без каких-либо дополнительных настроек.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь