Спецпроєкти

Шахтарі – художники: у Львові розпочався новий театральний проект


Мистецька майстерня «Драбина» та Перша сцена сучасної драматургії «Драма.UA» оголосили про старт нового театрального проекту під назвою «Остання неділя серпня». В його основі — вистава про ідентичність людини, крах радянського індустріального культу і його вплив на значну частину суспільства на заході і сході країни. Для підготовки проекту учасники вирушили в експедицію українськими шахтами.

Авторами проекту «Остання неділя серпня» (робоча назва «Шахтарі/Художники») є Павел Юров (Київ), Олена Апчел (Харків) та менеджерки «Драбини» – Оксана Данчук, Оля Мухіна та Вікторія Швидко. Павел та Олена стануть режисерами майбутньої вистави.

«Ми запланували дві експедиції шахтами заходу і сходу України. В час експедицій хочемо зануритись у світ працівників шахти, їхній побут, їхні внутрішні традиції, особисті зацікавлення. У підсумку проведених консультацій та експедицій сподіваємось отримати достатньо матеріалу для створення сценічного тексту майбутньої вистави. Результати дослідження будуть використані безпосередньо у виставі та в супровідній програмі», – розповіла у коментарі bit.ua директорка Мистецької майстерні «Драбина» Вікторія Швидко.

Проект передбачає співпрацю з драматургами, істориками, соціологами, культурологами та журналістами з України та інших країн. Метою цієї співпраці є ближче знайомство з темою шахтарів, тому передбачені консультації з дослідниками для порівняння досвідів розвитку шахтарського руху; культурне та мистецьке переосмислення ролі шахтарства та загалом усієї індустріальної промисловості у зв’язку зі зростанням ролі технологій та зміною орієнтирів світових економік; перевірка та актуалізація міфів, пов’язаних із шахтарством в Україні як на Галичині, так і на сході країни.

“Супровідна програма буде розділена на дві частини: історичну та мистецьку. Вона спрямована на те, аби розширити знання про шахтарський рух і продемонструвати різні форми роботи з цією темою: лекції, виставки, кінопокази. Презентація проекту «Остання неділя серпня» розпочнеться із супровідної програми в листопаді 2017 року. Прем’єра вистави запланована на грудень-січень”, – зазначила Вікторія Швидко.

Перша експедиція авторів театрального проекту відбудеться західними шахтарськими містечками: Червоноград, Межиріччя, Гірник, Соснівка, Сокаль, Нововолинськ. «Східний» маршрут наразі уточнюється, але у планах побувати у Лисичанську, Вугледарі і Добропіллі.

Виставу та частину супровідної програми (мобільні елементи) автори планують показати в інших містах України впродовж 2018–2019 років. Найперше – у містах експедицій.

Акторський склад організатори обіцяють оприлюднити восени. Також відомо, що інші учасники постановочної команди набиратимуться впродовж наступних кількох місяців.

Проект підтримує Міжнародний фонд “Відродження” у рамках програми “Культурна дипломатія задля діалогу”. Одна з експедицій реалізовується за фінансової підтримки групи доброчинців зі Швейцарії.

Заголовне фото: Пеп Бонет. Портрет шахтаря перед спуском на роботу на глибину 850 метрів (nikon.ua).

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь