Cпецпроекты

Ресторан «Гра з вогнем» у Раді Європи: нова українська кухня


0 1371 331
Ми рідко пишемо про те, що відбувається у Раді Європи (точніше, ніколи), але цього разу робимо виняток. Шеф-кухар ресторану «Гра з вогнем» Олександр Якутов розповів bit.ua, як ішла підготовка до прийому послів на честь Дня незалежності України.

Посол України в Раді Європи Дмитро Кулеба разом з дружиною Євгенією, приїжджаючи до Києва, часто заходять у наш ресторан «Гра з вогнем». Саме Дмитрові належить ідея влаштувати прийом для європейських дипломатів: дати їм розуміння української кухні, показати її оновлену, а не тільки сало-борщ-вареники. Прийом був приурочений до 26-річчя незалежності України.

Дмитро Кулеба, Посол України у Раді Європи

Я постійно розказую колегам з 45 держав Європи, що Україна — це сучасна держава. Захотілося один раз дати їм почути, побачити цю Україну, відчути її на смак. З останнім блискуче впоралася «Гра з вогнем». Дуже вдячний Оксані і Тарасу Середюкам за небайдужість. Усе вийшло дуже круто. Гості були в захваті.

Коли я дізнався, що буде це в Страсбурзі, то зрозумів, що буде складно — це ж Франція. Люди звикли до хорошого, якісного продукту, і їх нелегко здивувати. Тим більше, це дипломати. І я вирішив діяти креативно.

Ми купили в аптеці насіння коноплі для випікання хлібу (звичайне насіння, а не те, від якого довго сміялися б). Здали її в багаж, а посол попросив, щоб у Франції нас зустріли прямо на виході з літака, щоб не було проблем. Насіння перемололи і разом з в’яленими карпатськими помідорами і бринзою додали у хлібці. Зверху — одеські мідії і лисички під соусом берблан, оливки і суцвіття броколі.

Фото шефа Олександра Якутова

Другий хліб був з гарбузом і сосною. Сосну з собою не везли, наламали у посольстві (жартую). Виїхали на природу, нарвали кори, хвої. Загалом, увесь наш хліб був пов’язаний з деревом — ще й подавали на пеньках без кори.

Фото шефа Олександра Якутова

Ми везли з собою вінницьке сало, обпалене смолою — думав, його не будуть аж так їсти, але «полетіло» повністю. Робили фаршмак з одеського оселедця — до нього я додав яблука, ферментовані в березовому квасі. Робили десерти: тірамісу з бородинським хлібом і безглютеновий десерт (без муки) з тістом на основі картоплі і крем — смажений білий шоколад і козячий сир. Ще брали з собою ферментований хрін, що 3 місяці витримувався з перцем чілі. Звісно, готували борщ, голубці. З алкоголю було вино «Колоніст» і наша горілка.

У нас був фуршет на 300 людей. Ми працювали на кухні Європарламенту. Зі мною були 2 су-шефи, кондитер і пекар, ми готували 2 дні, а третього був уже сам захід. З нами працювали французькі офіціанти й українські волонтерки.

Мы это сделали! )

A post shared by Alex Yakutov (@alex_yakutov) on

Я хвилювався, що не вистачить продуктів — закусок не залишилося взагалі. Я бачив обличчя гостей, посол казав, як вони відгукуються. Посли були в захваті, навіть найстаріший офіціант, який, мабуть, 40 років там працює, підійшов до Дмитра і сказав, що це був найкрутіший банкет за весь час. Так вийшло, бо ми заморочилися і вирішили показати, що йдемо вперед, ростемо. З нами був навіть DJ Anatoly Tapolsky — це перший DJ, який грав на урочистому заході Ради Європи.

Ми все це робили безкоштовно. Так само, як і посол — він міг це не проводити. Але він хотів, щоб про його країну дізналися ще з такої сторони. Іноземці зрозуміли, що ми вміємо робити круто.

Ми працювали з 9.00 до 21.00, з нами були французи, які працювали по змінах. Наступного дня — взагалі з 6.00 ранку до опівночі, але для місцевих це забагато, вони не вірили, що так можна.

Зараз усе тільки починається — наші кухарі тільки починають їздити за кордон і нести нашу культуру, показувати рівень смаку. У Раді Європи ніхто до нас не подавав страви на дереві, завжди був тільки білий посуд. Ми зробили некласику: солома була, мішковина — і послу це дуже сподобалося, він ризикнув погодитися на наші ідеї. Хоча можна було заплатити будь-якій кейтеринговій компанії, яка зробила б закуски на українську тематику — і все.

Щодо політичних справ — знаю тільки, що були всі посли, крім російського (ми його не чекали та й годувати не хотіли).

Я був у Дмитра та Євгенії вдома щовечора, вони дуже відкриті люди. Ми м’ясо смажили разом, пекли з його дітьми хліб. Я думаю, що коли така людина представляє нашу країну, то і ставляться до нас із повагою. З такими дипломатами Україна точно може бути впевнена в гарних стосунках з іншими країнами — і в позитивних рішеннях. Хочу вірити, що в той вечір вони теж були прийняті — і не без нашої участі.

Тарас і Оксана Середюк, співвласники ресторану «Гра з вогнем»

Нас дуже надихає той факт, що саме наш ресторан запросили в Страсбург і саме нам довірили представляти сучасну українську гастрономію на дипломатичному рівні — це більше, ніж будь-яка нагорода. Це була дійсно гра з вогнем! Вогнем щедрості, доброзичливості та захоплення сучасною Україною. (з DJ Anatoly Tapolsky на фото)
Подписывайтесь на нас в Facebook

Написать комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.
Рекомендуемое

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: