Спецпроєкти

Як виявити потенційних алкоголіків серед підлітків


Схильність до формування залежності від алкоголізму можна виявити ще у підлітковому віці до встановлення офіційного диагнозу. Про це свідчить дослідження вчених, опубліковане в eLife.

На формування залежностей впливають проблеми зі структурами, що відносяться до системи винагороди головного мозку, зокрема порушення вироблення дофаміну. Система винагороди якраз активно формується у підлітковому віці, тому у пубертаті починають розвиватися залежності: тютюнова, алкогольна, наркотична тощо. Стимулятори “підривають” систему, і через часте вживання мозок потребуватиме посилення стимулів для вироблення дофаміну.

Вчені двічі провели МРТ-сканування мозку 1814 учасникам – у 14 та 19 років. У перерві між скануванням підлітки тричі заповнювали анкету, відповідаючи на питання, чи вживали вони алкоголь і чи є у них, на їхню думку, залежність.

Дослідники виявили, що розвиток алкогольної залежності пов’язаний із збільшенням обсягів сірої речовини у хвостатому ядрі та лівому мозочку. МРТ-сканування може фактично вказати на розвиток залежності. Вчені плануються дослідити зв’язок детальніше, щоб мати змогу діагностувати алкоголізм у підлітків на ранніх стадіях та лікувати його.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь