Спецпроєкти

Менінгіт через відсутність шапки та вітамін С від застуди: найпопулярніші міфи про здоров’я


Міфи про здоров’я транслюють сумнівні ЗМІ, соцмережі, друзі, родичі, знайомі. Щоб не стати одним з розповсюдників неперевірених тверджень, знайомся із найпопулярнішими хибними уявленнями про здоров’я і їхніми спростуваннями.

Якщо не носиш шапку, захворієш на менінгіт. Причиною менінгіту найчастіше стають віруси або бактерії, що спочатку потрапляють до носоглотки, а потім дістаються до головного мозку. Є й інші причини, але вони не такі розповсюджені. Тож відсутність головного убору взимку аж ніяк не дорівнює менінгіту. Проте носити шапку у холодну пору року все ж радимо – з нею набагато тепліше.

Можна захворіти, сидячи під кондиціонером. Так, справді можна. Але більшість людей вважає, що застуда виникає через протяг. Насправді, небезпека причаїлася у фільтрах кондиціонеру, на яких розмножуються грибки, бактерії та пилові кліщі. Саме вони викликають кашель, нежить та симптоми задишки.

Вітамін С лікує застуду. Звичка при ГРВІ заливатися чаєм із лимоном, у надії вилікуватися, дісталася нам від батьків. Але насправді вітамін С не настільки ефективний при застуді, як здається. Він може скоротити її тривалість, а може не допомогти взагалі. А ще завеликі дози вітаміну С викликають розлад шлунку, так що обережніше із лимоном і іншими цитрусовими.

При застуді не можна їсти морозиво. Морозиво не погіршить перебіг хвороби, а у деяких випадках ще й полегшить біль у горлі. Тож, якщо під час застуди раптово захотілося пломбіру – побалуйте себе ним.

Коли хворієш взимку, не можна відчиняти вікна. Знову міф про шкідливі протяги, який змушує нас перебувати у задушливому приміщенні. При застуді, навпаки, потрібно провітрювати квартиру/кімнату: пил та бруд ще нікому самопочуття не покращував.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь