Дослідження: соки та інші напої з цукром провокують рак
Вчені виявили зв’язок між вживанням цукрових напоїв або фруктових соків та розвитком онкології. У дослідженні брали участь 107 тисяч осіб.
Виявилося, що люди, які часто вживають напої із додаванням цукру, потрапляють до групи ризику: серед них частіше трапляються випадку раку грудей. Крім того, цукрові напої збільшують ризик розвитку діабету та серцево-судинних захворювань. І, звісно, можуть вплинути на вагу: любителі солодкого, зокрема, напоїв, частіше страждають на ожиріння.
Солодощі викликають високе глікемічне навантаження і через свій підвищений глікемічний індекс провокують рак печінки. Проте зв’язку із розвитком раком простати або легенів вчені не виявили.
Дослідники рекомендують любителям солодкого тримати себе у руках і обмежити вживання продуктів і напоїв, що містять велику кількість цукру. Це стосується і стовідсоткових фруктових соків, у яких теж є натуральний цукор. Проте фреші все ж менш шкідливі: наприклад, доведено, що розвиток діабету вони не провокують.