Спецпроєкти

Що привезти із Грузії замість магніту. 12 смачних сувенірів


Грузія — країна, в якій усі схиблені на їжі. І везти звідти магніт у якості подарунка — просто злочин. Редакторка розділу «Їжа» Маша Сердюк повернулася з Грузії та розповідає, які сувеніри можна привезти з цієї країни замість банального магніту на холодильник.

Вино та чача

Банально, але факт: з Грузії треба везти алкоголь. Для тих, хто не в курсі: чача — це грузинська горілка, яку ще називають виноградним бренді. Міцність цього напою становить 35-50%, рідше — 60%. Готують чачу шляхом дистиляції виноградного вина — тобто, по суті, це такий собі ягідний самогон. Якщо хтось з ваших близьких любить напої, то це стане ідеальним подарунком.

Вино на сувенір може бути як біле, так і червоне, ви можете купити як на ринку у пляшках з-під мінералки, так і ву супермаркеті у більш цивільній упаковці.  Зверніть увагу на біле вино. Ркацителі, твіші, кісі, цинандалі, тбілісурі, ереті — воно все різне, і я впевнена, що ви обов’язково знайдете щось на свій смак. З червоного, окрім найвідомішого —сапераві, обирайте мукузані, кіндзмараулі, хванчкару, кварелі, напареулі, ахашені, алгеті і піросмані.

Тільки коли купуватиме подібні «сувеніри», зважайте на ліміт алкогольних напоїв, який дозволено ввозити в Україну з-за кордону. Згідно із митними правилами, в Україну можна ввозити до 5 літрів пива, до 2 літрів вина та лише 1 літр міцного алкоголю (вміст спирту більше 22%).

Спеції та соуси

Сванська сіль, суха аджика, барбарис, уцхо-сунелі та набори спецій на всі випадки життя: до харчо, рису, риби, шашлику, різноманітних салатів — усі ці добавки стануть у нагоді як вам, так і вашим рідним. Сухі спеції можна купити у будь-якому магазині біля дому – вони продаються в яскравих обгортках. Також спеції можна купити на ринку, але майте на увазі, що пакети, в які їх насипають, дуже тонкі — є ризик, що речі у вашій валізі можуть бути просякнуті запахом спецій. Тому краще все загорнути у харчову плівку.

Соуси також можна брати як на ринку, так і в магазинах. Беріть сливовий соус ткемалі (він може бути червоний, зелений та жовтий — усе залежить від сорту слив, з яких було зроблено соус), томатний сацебелі (аналог кетчупу) та гостру аджику (аджикою, до речі, також називають гостру суміш сухих спецій).

Чай, мед і джеми

Для тих, хто любить «ганяти чаї», відмінним подарунком стане грузинський чай – як зелений, так і чорний. В Україні він не дуже популярний, і шкода, бо він дуже смачний. На відміну від інших”сувенірів”, чай купувати на ринку я не раджу — є ризик, що замість ароматної суміші ви отримає щось на кшталт подрібненого вінику. Краще брати у супермаркетах або у спеціалізованих чайних магазинах.

До чаю беріть «солодке»: наприклад, запашний грузинський мед. Темний або світлий, чистий або з горішками чи з шишками. Також зверніть увагу на грузинські джеми: зі слив, персиків, інжиру, кизилу, мандаринів, груш або фейхоа. Все це буде ідеальним доповненням до чаю та бутербродів із вершковим маслом.

Сир та лимонад

Всупереч поширеній думці, грузинський сир – це не лише сулугуні. На сьогоднішній день у Грузії офіційно зареєстровано 14 видів сиру: гуда, дамбал хачо, чогі, тенілі, калті, кобі, аджарський члечілі, месхурі чечілі, тушинський гуда, грузинський та имеретинський сир, а також кілька видів сулугуні: звичайний, мегрельський і сванський сулугуні. Сири роблять як з коров’ячого, так і з овечого молока, а купити їх можна як на базарі, так і у супермаркетах або спеціалізованих магазинах.

Що стосується лимонадів, то тут, король, безумовно, тархун. Також можна знайти грушевий лимонад, цитрусовий, виноградний та лимонад із фейхоа. Головна особливість грузинських лимонадів у тому, що у них немає хімічного присмаку. Навіть, якщо довго стоять відкритими, вони лишаються смачними, а не перетворюються на щось незрозуміло-солодке.

Чурчхела, пастила та в’ялені фрукти

Ну, і куди ж без чурчхели – найпопулярнішого грузинського десерту. Чурчхелу роблять з виноградного соку, тому, якщо ви хочете купити на подарунок справжню натуральну чурчхелу, то шукайте ту, яка темно-червоного або жовтувато-коричневого кольору. Всі інші кольори означають, що у виноградний сік додавали хімічні барвники.

Те ж саме стосується і тклапі — висушеного на сонці пюре зі слив, кизилу, яблук чи груш. Тклапі має вигляд напівсухого коржа, який може довго зберігатися. Їсти тклапі можна як просто так, наче пастилу, так і додавати у різні страви: грузини, наприклад, додають сливове тклапі до супу-харчо або салатів.

Також зверніть увагу на в’ялену хурму та інжир. Ніби звичайні сухофрукти, проте у нас на ринках такого не знайдеш. На ринках сушений інжир та хурма продаються наче намисто – великими та маленькими гронами. Можна скуштувати на смак та обрати, яке «намисто» тобі більше до вподоби.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь