Спецпроєкти

Жити по-новому: чому так важко змінюватися


Нове життя з понеділка, новорічні обіцянки і плани на найближчі 12 місяців – нерідко добрі наміри закінчуються тріскучим провалом. Розказуємо, чому так і як почати робити бодай щось.

Чому так важко почати нове життя

Забагато планів. Досконало оволодіти трьома мовами, об’їздити пів світу, відкласти мільйон та знайти 20 нових друзів можливо. Але для цього знадобиться доволі багато часу, а не місяць (і, можливо, навіть не рік).

Відсутність звички. Щоб звикнути до нового заняття – бігати зранку або читати щоденно 100 сторінок – потрібен час. І так, є вірогідність, що після парочки пробіжок ти закинеш цю справу, бо помиратимеш від недосипання, а книжки продовжуватимуть пилитися на поличці.

Старі звички. Курці, які намагалися кинути палити, зрозуміють, про що мова. Від шкідливих звичок – куріння, залипання у смартфон чи любові до фастфуду на ніч – не так просто позбутися. Відчуття нестачі чогось може переслідувати не один місяць.

Втома. Якщо у тебе три роботи і 4 години вільного часу на добу, хочеться лише одного – виспатися. І ніякі мотиваційні вмовляння не допоможуть почати вчити мову або записатися на фламенко.

Невелике бажання. Є справи, від любові до яких палаєш всередині. А є “ну, непогано було б вміти грати на гітарі, може, запишусь на кілька уроків” або “ти так класно малюєш, я теж хотів/ла навчитися, але кілька разів попсував/ла аркуші і кинув/ла це заняття”.

Як почати

Обрати те, чого справді прагнеш. Насправді – це вже половина справи. Якщо розумієш, у якому напрямку рухатися, стає куди простіше.

Виділити на це час. Можливо, варто звільнитися з тих самих двох робіт і знайти ту, яка приносить більше грошей і залишає тобі хоч якийсь вільний час. А також не відкидай вихідні: валяння e ліжку і перегляд чергового серіалу можна замінити чимось корисним.

Якщо щось пішло не так, не поспішати все кидати. Не вийшло сходити на урок англійської – ще не привід полишити ці курси взагалі. Як і перші невдалі малюнки – не привід назавжди ставити на собі тавро безталанної людини, у якої руки не з того місця ростуть. Трохи терпіння і зусиль – і виявиться, що із руками все гаразд, а малювати насправді не так складно.

Полюбити те, чим займаєшся. Якщо від приготування багатошарових органічних тортів або велосипедних прогулянок у тебе виникає лише відчуття втраченого часу, довго ти не протримаєшся. Навіть якщо справа не найцікавіша у житті, можна знайти в ній плюси. Як саме – наприклад, у цій статті.

Не дорікати собі за помилки. “Ну ти і невдаха, ганчірка, а не людина”, – думки на свою адресу не зроблять вас кращим/ою, а лише додадуть комплексів і відіб’ють бажання робити бодай щось. Кожен з нас колись помилявся, кидав те, що починав, терпів фіаско. Це не привід вважати себе найгіршою і найлінивішою людиною у світі. Навпаки – шанс довести собі, що ти можеш все і навіть трохи більше.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь