Спецпроєкти

Огидна їжа, картопля, шинка й пармезан. 11 музеїв їжі, які варто відвідати


Збираєтеся у подорож? Заплануйте собі похід до музею. Але майте на увазі, що музеї — це не лише картини та скульптури. Музеї — це щеі їжа. Й інколи ця їжа буває доволі неприємною.

Розповідаємо вам про музеї з усього світу, в яких експозиції пов’язані із їжею — від гнилого сиру із живими личинками сирної мухи до банальних хот-догів та картоплі фрі.

Музей огидної їжі

Мальме, Швеція
сайт

У цьому музеї представлено 80 найогидніших продуктів у світі. Відвідувачі музею можуть не лише відчути запах експонатів, а й спробувати деякі з них на смак. Так серед експонатів є касу марцу (гнилий сир із живими личинками сирної мухи), натто (традиційна японська страва із заброджених соєвих бобів), сюрстрьомінг (шведська консервована квашена риба), дуріан (найсмердючіший фрукт у світі), смажені морські свинки (блюдо з Перу), кумис (кисломолочний напій з кобилячого молока), смажені тарантули, бичачий пеніс, «мишаче вино» (вино з утопленими мишенятами) і багато іншого.

Музей огидної їжі, до речі, був створений не лише для розваги туристів. Його організатори піднімають проблему якості вживаних продуктів. Наприклад, серед експонатів є порося, утикане шприцами — таки чином музей натякає на сучасні методи виробництва свинини та інших сортів м’яса.

Музей картоплі

Айдахо, США
сайт

Музей картоплі розташований у місті Блекфут, штат Айдахо. Штат обраний невипадково, адже саме Айдахо вважають картопляним краєм США. Справа у тому, що землі Айдахо найбільш сприятливі для вирощування картоплі. Вирощена тут картопля потрапила на стіл у Білому домі у вигляді картоплі-фрі і звідти почала свою світову історію.

Експозиція музею пропонує десятки веселих і пізнавальних виставок, що присвячені різним аспектам «картопляної життя». Походження та властивості цієї рослини, рецепти приготування, а також незвичайні картопляні сувеніри: наприклад, листівки із зображенням Мерлін Монро на картопляному полі або картопляний лосьйон для обличчя (так, саме картопляний!).

Музей картоплі фрі

Брюгге, Бельгія
сайт

Ще один музей, присвячений картоплі, цього разу у Бельгії, де, як відомо, картопля вважається однією з національних страв. Бельгійська картопля — це, по суті, та ж сама картопля фрі, яку ріжуть товстими брусочками, смажать у фритюрі та подають у паперовому конусі з різними соусами.

Музейна експозиція поділена на дві частини. Перша розповідає історію картоплі, якій вже більше десяти тисяч років. Тут відвідувачі можуть дізнатися про розвиток картоплі як сільськогосподарської культури і про поширення її по всій Європі. Друга частина експозиції присвячена безпосередньо картоплі фрі як страві, що популярна у всьому світі. У колекції музею знаходяться документи, картопля різних сортів, керамічний посуд, фотографії, пов’язані з історією картоплі фрі. Особливий інтерес представляють машини для вирощування, збору врожаю, сортування картоплі. Крім того, у музеї представлені предмети образотворчого та прикладного мистецтва з бельгійських бістро, а також колекція ретро-фритюрниць.

Музей какао та шоколаду

Брюссель, Бельгія
сайт

Ще один бельгійський музей, присвячений темі їжі — цього разу у Брюсселі. Бельгію недарма вважають найшоколаднішою країною у світі, а Брюссель — світовою столицею шоколаду. Тому немає нічого дивного у тому, що найвідоміший музей какао і шоколаду знаходиться саме у Брюсселі. Музей какао та шоколаду розташований у невеличкому двоповерховому будиночку неподалік від Гран-Плас в одному з маленьких провулків. Знайти цей музей неважко — треба лише йти на солодкий запах шоколаду.

Музей одночасно є і магазином, і музеєм, і місцем для демонстрацій і виставок. До речі, купивши квиток, вам запропонують трохи розтопленого шоколаду на пробу, а також ви зможете спостерігати весь процес перетворення цієї розплавленої гарячої маси у відомі всьому світу бельгійські шоколадні мушлі.

Музеї пармезану, шинки, томату, салямі, пасти та вина

Парма, Італія
сайт

Гастрономічні музеї Парми (Musei del cibo di Parma) були створені, щоб розповісти про історію, традиції і смаки типових місцевих продуктів. На території провінції Парма (provincia di Parma) знаходяться кілька музеїв, кожен з яких присвячений певному продукту, який є символом Made in Italy, а також синонімом якості та автентичності: пармезан, пармська шинка прошутто, салямі, паста та вино.

Також тут розташований Музей помідору, присвячений виробництву і переробці томатів у провінції Парма. Незважаючи на те, що томат не є типовим символом Італії, італійці обожнюють цей овоч та готують із ним безліч страв.  Експонатами музею є теплиці, збиральні машини, інструменти, добрива, пакувальні матеріали — загалом усе, що використовується для вирощування, збору, зберігання та обробки томатів. Музей має у своєму розпорядженні велику колекцію документів, рекламних плакатів, картин і книжок, присвячених помідору. Крім того, у музеї зібрано безліч рецептів страв із помідорів — від закусок до десертів.

Музей локшини швидкого приготування

Осака, Японія
сайт

А у цьому музеї зібрано все, що має будь-яке відношення до локшини швидкого приготування. Відвідувачі музею можуть побачити макет хатини Момофуку Андо — творця швидкорозчинної курячої локшини, який винайшов її у 1958 році. Театралізована вистава розповість глядачам про те, як проста локшина стала продаватися у термостійких склянках і здобула популярність у всьому світі.

Після прогулянки через виставковий тунель, де представлені упаковки локшини, можна спробувати самому створити унікальну локшину на міні-фабриці. Кожен відвідувач отримує спеціальну склянку для локшини, яку він може наповнити на свій смак — локшина, порошковий бульйон, сушені овочі, м’ясо і риба. Після чого простежити за тим, як склянка буде запечатана, упакована у целофан і поміщена до спеціальної коробочки.

«Аліментаріум» (музей харчування від Nestlé)

Веве, Швейцарія
сайт

У 1867 році Анрі Нестле винайшов метод виготовлення сухого молока і, таким чином, поклав початок одній з найбільших компаній всієї світової харчової промисловості. Штаб-квартира Nestlé знаходиться у Веве. Там само у 1985 році компанія Nestlé створила і музей «Аліментаріум», який присвячений різним аспектам харчування.

Постійна експозиція музею відбиває процеси виробництва, переробки і торгівлі їжею у рамках чотирьох основних сюжетів: приготування їжі, прийом їжі, покупка продуктів і їхнє травлення. Надана інформація відображає різні аспекти харчування та доповнена інтерактивними виставками, кулінарними класами і виставкою історії компанії Nestlé, з оглядом її продукції, що поставляється на ринок.

Музей їжі та напоїв

Нью-Йорк, США
сайт

А цей музей розташований у Нью-Йорку. По суті, це навчальний некомерційний центр, який прагне змінити спосіб мислення людей про їжу та напої. Робота музею «досліджує способи, якими їжа та напої впливають на нашу культуру, політику, економіку, історію тощо».

Експозиція музею постійно змінюється. Наприклад, свого часу тут тривала виставка Chow, яка розповідала історію китайсько-американських ресторанів. Відвідувачі могли дізнатися про те, як китайські ресторани починали розвиватися у Сполучених Штатах у період антикитайських настроїв, ознайомитися із меню китайських ресторанів з усієї країни, а також насолодитися демонстрацією і дегустацією китайських страв.

Музей McDonald’s

Дес-Плейнс, США
сайт

Музей всесвітньо відомої мережі фаст-фудів «МакДоналдз» розташований у містечку Дес-Плейнс, що у передмісті Чикаго. Музей зайняв місце найпершого ресторану мережі, який збудовали у 1955 році, а через 30 років знесли, та представляє собою точну копію найпершого «Маку» у світі. Будівля музею демонструє характерний дизайн, легко пізнаваний і через півстоліття: гігантські золоті дуги та викладений червоно-білими плитками фасад.

Експозиція розміщується на декількох поверхах. На першому поверсі можна побачити смажувальні конвеєри для невпинного процесу приготування їжі, мультиміксери для знаменитих молочних коктейлів, автомати з різними видами газованої води. Керує цими розумними машинами дружна бригада манекенів чоловічої статі, одягнених в уніформу 1950-х років. У підвальному приміщенні розміщена колекція старовинних рекламних буклетів, плакатів та оголошень, фотографій і відеофрагментів, пов’язаних з історією мережі ресторанів McDonald’s. Для відвідувачів музею доступні всі цехи і робочі місця музею, всі охочі можуть відчути себе у ролі співробітника за прилавком.

Музей хот-догу

Атенс (Огайо), США
сайт

Ще один музей, присвячений фаст-фуду. Розташований він у штаті Огайо, оскільки подейкуть, що саме тут почали продавати традиційний хот-дог.

Невелика експозиція складається із найрізноманітніших штучок, присвячених сосисці у булці. Крім того, тут розташований ресторан, де можна скуштувати хот-доги – кажуть, чи не найкращі в Америці.

Музей сиру

Київ, Україна
сайт

А цей музей розташований у Києві на вулиці Шовковичній і розповідає історію українського (і не тільки) сироваріння. Територія музею займає всього 20 квадратних метрів. В експозиції музею представлені старовинні інструменти для приготування сирів, вирізки з газет і книг зі згадками про продукт та інші цікаві експонати.

У центрі приміщення знаходяться два підвісних столи, на яких проводиться дегустація сирів. Тут можна скуштувати як традиційні сири, так і авторські — наприклад, з горіхом, імбиром, перцем або абрикосом. До сиру подають вино і мед п’яти сортів, серед яких є трюфельний та імбирно-лимонний.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь