Спецпроєкти

Мережею Instagram поширюється фейковий маніфест. Як не стати жертвою


Минулої доби мережею Instagram вірусно поширювався фейковий маніфест, де на зображенні було написано: «Instagram не отримав дозволу на використання моїх фотографій чи повідомлень». Маніфест став поширюватись серед користувачів мережі, зокрема, його опублікували у своїх профілях десятки знаменитостей, серед яких співачка P! Nk, актори Зої Салдана, Єва Лонгорія, Ешлі Грін та Пітер Фачінеллі, модель Адріана Ліма.
Містифікація, насправді, ще була створена у 2012 році, і більшість користувачів сприймають її і досі як достовірну інформацію. Зміст постів такий: «Завтра набуде чинності нове правило Instagram, згідно з яким вони зможуть використовувати ваші фотографії. Не забувайте, крайній термін – сьогодні! Це може бути використано в судовому процесі проти вас. Все, що ви коли-небудь публікували, стає загальнодоступним з сьогоднішнього дня. Навіть повідомлення, які були видалені, або приховані світлини». Таким чином, оголошуючи, що «завдяки цій заяві я повідомляю Instagram, що категорично забороняється копіювати, поширювати чи вживати заходів проти мене на основі цього профілю та його вмісту».

Користувачі публікували маніфест, вказуючи, що згідно з Римським статутом міжнародного кримінального суду використання особистих даних користувачів у судових процесах є неправомірним – «зміст цього профілю є приватною та конфіденційною інформацією. Порушення конфіденційності може бути покаране законом». Проте, договір, ратифікований в 122 країнах світу, не має відношення до політики соцмереж і не здатний допомогти ні знаменитостям, ні звичайним користувачам.

Хоча вірусний фейк про «нові правила мережі» не раз розвінчували, представникам Instagram знову довелося роз’яснити ситуацію. «Цей пост є неправдивим», – заявив менеджер з комунікацій Instagram. Реальна ситуація така, що ви вже надали Інстаграму всі ці права в той момент, коли ви зареєструвались. Відповідно до політики Instagram, платформа отримує ліцензію на використання контенту користувачів в межах мережі і за ним. Також, Instagram має право передавати ліцензію на користування третім особам, наприклад, для проведення рекламних кампаній та розміщення на сторонніх ресурсах.

Instagram збирає ваші дані про місцезнаходження, пристрій, який ви використовуєте, мережу, в якій ви працюєте, а також може отримати доступ до всієї вашої бібліотеки фотографій. І все це дозволили кожен із мільярдів користувачів Instagram.

Якщо ви хочете заборонити доступ до своїх даних від Instagram, вам залишається тільки одне – деактивувати свій профіль та припинити назавжди користуватись соціальною мережею.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь