Як споживати кавун. Версія Уляни Супрун
На своїй сторінці у Facebook пані Супрун аргументувала свою теорію, а також розповіла про те, як правильно споживати кавуни, щоби не нашкодити собі.
Нітрати
Нітрати — це перша асоціація з кавунами, але вони, за словами Уляни Супрун, «не становлять загрози здоров’ю». Більшості рослин (крім азотфіксаторів чи паразитів) потрібно споживати нітрати з ґрунту. Тож не дивно, що рослинна їжа сама стає джерелом нітратів для людей — від 80 до 90% нітратів надходять із рослинною їжею та м’ясом, а решта з водою.
Насправді, нітрати надходять до нас цілий рік із овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою), м’ясом та питною водою. Вміст нітратів в овочах/фруктах залежить від ґрунту та кількості азотистих добрив.
За словами очільниці МОЗ, кількість нітратів у кавунах варіює. Допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. «Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна, якого щедро поливали амонійною селітрою. Ця норма розрахована, передусім, для немовлят — 50 мг/кг ваги, а немовлята значно вразливіші до дії нітратів за дорослих і старших дітей», — каже пані Супрун.
За її словами, мораль така, що нітрати у кавунах «не є отрутою»: їх все одно замало, до того ж нітрати є однією з ланок контролю тиску.
Чому буває зле після кавунів
Як не дивно, але зле буває не через нітрати. Нудоту, діарею та біль у животі викликають кишкові інфекції — зокрема, сальмонельоз та лістеріоз.
Інфекції живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса. Якщо їх різати і куштувати перед купівлею, чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом — у кишечник.
За словами пані Супрун, достатньо навіть купити пів кавуна у супермаркеті, щоб у розріз потрапили бактерії. «Тож загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні», — переконана очільниця МОЗ.
Також вона каже, що «хорошого має бути у міру»: понад 30 мг лікопену (корисний антиоксидант, що зумовлює колір кавунів і помідорів, — Ред.) у деяких людей можуть викликати діарею і нудоту. А люди з гіперкаліємією, тобто надлишком калію у крові, повинні не переїдати кавунів. У кавуні міститься калій, який здоровій людині буде на користь, а тим, хто не може регулювати рівень калію у крові, зашкодить і викличе аритмію чи спазми м’язів.
Як споживати кавуни
Заморожувати кавуновий сік. Він має такі само властивості, як і свіжий кавун. Для цього дістаньте з кавуна м’якоть і перемеліть блендером, процідить насіння через крупний друшляк, і розлийте по пляшках чи пакетах для заморозки. Це і збереже клітковину, і легко дістане насіння. Такий кавун легко і компактно зберігати у холодильнику чи брати на тренування.
Пастеризувати сік. Прогріти до 78 градусів і вимкнути. Це збільшує біодоступність лікопену і подовжує термін зберігання соку. Але при цьому сік змінює колір та консистенцію.
Їсти з чимось жировмісним. Наприклад, із сиром або горіхами. Оскільки лікопен та каротиноїди — жиророзчинні пігменти. Спробуйте приготувати салат із кавуна, сира фети, м’яти та оливкової олії. Або варіацію ліванської страви табуле (tabbouleh) із кускусу, кавуна, цибулі та бринзи.
Робити желе з пюре кавуна. Нагадаємо, що желатин — це хороше джерело амінокислот, що входять до складу колагену.
«Насіння кавуна не викидайте, а висушуйте у духовці і зберігайте на довгі зимові вечори, коли так хочеться щось погризти, чи згодовуйте міським птахам», — каже Уляна Супрун.
Сире насіння вона не радить їсти, а от смажене чи підсушене — багате на білок, жири, мінерали цинк, магній, кальцій, фосфор, калій, мідь, амінокислоти аргінін та фітостероли (біологічно-активні сполуки). За словами Уляни Супрун, олію з кавунового насіння використовують у низці країн, а перемелене насіння покращує якість тіста.
Про страви, які можна приготувати з кавуна, ми вам вже розповідали, список рецептів можна подивитися тут.