Спецпроєкти

Як споживати кавун. Версія Уляни Супрун


Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун переконана: нітрати у кавунах не є отрутою, їх все одно досить мало. До того ж, нітрати є однією з ланок контролю тиску.

На своїй сторінці у Facebook пані Супрун аргументувала свою теорію, а також розповіла про те, як правильно споживати кавуни, щоби не нашкодити собі.

Нітрати

Нітрати — це перша асоціація з кавунами, але вони, за словами Уляни Супрун, «не становлять загрози здоров’ю». Більшості рослин (крім азотфіксаторів чи паразитів) потрібно споживати нітрати з ґрунту. Тож не дивно, що рослинна їжа сама стає джерелом нітратів для людей — від 80 до 90% нітратів надходять із рослинною їжею та м’ясом, а решта з водою.

Уляна Супрун
в.о. міністра охорони здоров’я України
Насправді, нітрати надходять до нас цілий рік із овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою), м’ясом та питною водою. Вміст нітратів в овочах/фруктах залежить від ґрунту та кількості азотистих добрив.

За словами очільниці МОЗ, кількість нітратів у кавунах варіює. Допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. «Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна, якого щедро поливали амонійною селітрою. Ця норма розрахована, передусім, для немовлят — 50 мг/кг ваги, а немовлята значно вразливіші до дії нітратів за дорослих і старших дітей», — каже пані Супрун.

За її словами, мораль така, що нітрати у кавунах «не є отрутою»: їх все одно замало, до того ж нітрати є однією з ланок контролю тиску.

Чому буває зле після кавунів

Як не дивно, але зле буває не через нітрати. Нудоту, діарею та біль у животі викликають кишкові інфекції — зокрема, сальмонельоз та лістеріоз.

Уляна Супрун
в.о. міністра охорони здоров’я України
Інфекції живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса. Якщо їх різати і куштувати перед купівлею, чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом — у кишечник.

За словами пані Супрун, достатньо навіть купити пів кавуна у супермаркеті, щоб у розріз потрапили бактерії. «Тож загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні», — переконана очільниця МОЗ.

Також вона каже, що «хорошого має бути у міру»: понад 30 мг лікопену (корисний антиоксидант, що зумовлює колір кавунів і помідорів, — Ред.) у деяких людей можуть викликати діарею і нудоту. А люди з гіперкаліємією, тобто надлишком калію у крові, повинні не переїдати кавунів. У кавуні міститься калій, який здоровій людині буде на користь, а тим, хто не може регулювати рівень калію у крові, зашкодить і викличе аритмію чи спазми м’язів.

Як споживати кавуни

Заморожувати кавуновий сік. Він має такі само властивості, як і свіжий кавун. Для цього дістаньте з кавуна м’якоть і перемеліть блендером, процідить насіння через крупний друшляк, і розлийте по пляшках чи пакетах для заморозки. Це і збереже клітковину, і легко дістане насіння. Такий кавун легко і компактно зберігати у холодильнику чи брати на тренування.

Пастеризувати сік. Прогріти до 78 градусів і вимкнути. Це збільшує біодоступність лікопену і подовжує термін зберігання соку. Але при цьому сік змінює колір та консистенцію.

Їсти з чимось жировмісним. Наприклад, із сиром або горіхами. Оскільки лікопен та каротиноїди — жиророзчинні пігменти. Спробуйте приготувати салат із кавуна, сира фети, м’яти та оливкової олії. Або варіацію ліванської страви табуле (tabbouleh) із кускусу, кавуна, цибулі та бринзи.

Робити желе з пюре кавуна. Нагадаємо, що желатин — це хороше джерело амінокислот, що входять до складу колагену.

«Насіння кавуна не викидайте, а висушуйте у духовці і зберігайте на довгі зимові вечори, коли так хочеться щось погризти, чи згодовуйте міським птахам», — каже Уляна Супрун.

Сире насіння вона не радить їсти, а от смажене чи підсушене —  багате на білок, жири, мінерали цинк, магній, кальцій, фосфор, калій, мідь, амінокислоти аргінін та фітостероли (біологічно-активні сполуки). За словами Уляни Супрун, олію з кавунового насіння використовують у низці країн, а перемелене насіння покращує якість тіста.

Про страви, які можна приготувати з кавуна, ми вам вже розповідали, список рецептів можна подивитися тут.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь