Спецпроєкти

Топ-10 фільмів 90-х на думку редакції


Ми продовжуємо відбирати найкращі фільми десятиліття, які сподобалися нам найбільше. Саме тому в заголовку є таке важливе уточнення: на думку редакції. За посиланнями можна переглянути наші улюблені стрічки з 2000 до 2009 років.

А сьогодні ми вибираємо найкращі картини дев’яностих. І повірте, зробити це дуже складно, адже того десятиріччя вийшла низка шедеврів, про які ми сьогодні і поговоримо.

«Той, що танцює з вовками» (1990)

Над історичною драмою «Той, що танцює з вовками» Кевін Костнер працював більше 5 років. Вона відзначена найпрестижнішими преміями і увійшла до золотого фонду світового кінематографу. «Той, що танцює з вовками» був номінований у дванадцяти категоріях на церемонії вручення Оскара, сім із яких виграв. На думку журі премії, це найкращий фільм 1990 року.

Стрічка розповідає про лейтенанта Джона Данбара, який наприкінці громадянської війни в США потрапляє на віддалений прикордонний блокпост. Там він знаходить собі друга – справжнього вовка – і знайомиться з індіанцями сіу. Джону імпонує просте життя племені, і він вирішує розірвати зі своїм минулим і приєднатися до них, узявши собі ім’я Той, хто танцює з вовками. Утім мирне життя порушує поява американських солдатів, які одержали наказ очистити територію від індіанців. Для Джона настає час зробити найголовніший вибір у своєму житті.

Рейтинг IMDb: 8.0

Що ще подивитися з цього року: «Сам удома», «Пробудження», «Славетні хлопці».

«Мовчання ягнят» (1991)

Американський трилер 1991 року, знятий за мотивами однойменного роману Томаса Гарріса. Карколомний перфоманс Ентоні Гопкінса в ролі Ганнібала Лектера зробив його, мабуть, найстрашнішим екранним злодієм усіх часів і народів. Та й сам фільм з роками тільки кращає, наче сухе італійське вино. Читаючи романи Гарріса, який щедро описує маніяка Лектера, читачу все ж доводиться покладатися на можливості своєї фантазії – не важливо, наскільки яскравими є літературні деталі.

Інша річ – Гопкінс, який так глибоко вжився в роль, що пробирає аж до мурашок. Навіть коли не дивишся фільм, а просто пишеш про нього. Цей чортів погляд Ганнібала, який заглядає глибоко в душу і знаходить там найпотаємніше, у книжці точно не знайдеш. До того ж украй важко візуалізувати сексуальну напругу між Лектером і Кларисою без допомоги цієї кінострічки.

Фільм став третім в історії, що завоював Оскари в п’яти найпрестижніших номінаціях.

Рейтинг IMDb: 8.6

Що ще подивитися з цього року: «Термінатор-2», «Джон Ф. Кеннеді. Постріли в Далласі», «Бартон Фінк», «Тельма і Луїза».

«Запах жінки» (1992)

Дивно, але в геніального Аль Пачіно лише один Оскар. І отримав він його саме за «Запах жінки» у 1993-му, через 20 років після першої номінації в «Хрещеному батькові».

Картина розповідає історію відставного незрячого підполковника Френка Слейда, який збирається поїхати покомизитися до Нью-Йорка, а в кінці уїк-енду пустити собі кулю в лоба через нестерпність і безпорадність свого існування. У ролі поводиря виступив учень випускного класу Чарлі, який вирішив у такий спосіб заробити грошей. Слейд спочатку холодно приймає незнайомця, ніби той новобранець у нього в підпорядкуванні, але що більше дізнається про морально-вольові якості Чарлі, то більше прив’язується до молодика.

Неймовірне перевтілення Аль Пачіно (після фільму залишається стійке відчуття, що на момент зйомки актор дійсно втратив зір), танець сліпого підполковника в ресторані та його фінальна промова – три діаманти в горі коштовностей, які фільм дарує глядачеві.

Рейтинг IMDb: 8.0

Що ще подивитися з цього року: «Скажені пси», «Непрощенний», «Чаплін».

«Список Шиндлера» (1993)

Обережно, неймовірно сльозливий фільм! Допоки редакції невідомі люди, які стримали сльози під час перегляду цього шедевру Стівена Спілберга.

Фільм розповідає реальну історію німецького бізнесмена Оскара Шиндлера, який за часів Другої світової поставив собі за мету рятувати євреїв від страшної нацистської машини вбивств. Одним із тих, хто залишився живим завдяки Шиндлеру, був Польдек (Леопольд) Пфефферберг. Після закінчення війни він вирішив, що повинен розповісти про свого рятівника.

Коли Спілберг дізнався про цю історію, то жартома цікавився, чи дійсно це правда. А коли упевнився у реальності описаних подій, відклав зйомки на 10 років, бо вважав, що не готовий до створення фільму на таку серйозну тему, як Голокост. І як ви зрозумієте, переглянувши фільм, – не даремно. Адже «Список Шиндлера» – одна з головних історій за час існування кінематографу.

Рейтинг IMDb: 8.9

Що ще подивитися з цього року: «День бабака», «Шлях Карліто», «Ідеальний світ».

«Втеча з Шоушенка» (1994)

Буває ж таке, що ми не можемо зробити вибір у ТРЦ, ходячи півгодини між рядами? Або ж стоїмо і не можемо вибрати: біг-тейсті-меню чи біг-мак-меню? Але все це квіточки порівняно з челленджем «Вибрати найкращий фільм 1994 року». Подивіться самі: «Втеча з Шоушенка», «Кримінальне чтиво», «Форрест Гамп», «Леон-кілер» та «Маска». Кожна із цих картин тією чи іншою мірою могла потрапити на вершину нашого рейтингу. Але ми вирішили не вигадувати велосипед заново і розмістили на найвищому щаблі найкращий фільм людства за версією сервіса IMDb – «Втечу з Шоушенка».

Цю стрічку варто подивитися кожному, щоб усвідомити, яку велику силу має кіномистецтво.

Рейтинг IMDb: 9.2

Що ще подивитися з цього року: «Кримінальне чтиво», «Форрест Гамп», «Леон-кілер», «Маска».

«Сім» (1995)

Будучи великим шанувальником таланту Девіда Фінчера, автор цих рядків не міг залишити рейтинг без його робіт. Настільки, що їх у нашій добірці аж дві. Перша – психологічний трилер «Сім», або ж Se7en.

Виявляється, що продюсери стрічки хотіли змінити фінал фільму і взагалі бідкалися, що сценарій надто похмурий. Незважаючи на їхніх песимізм, фільм вийшов у прокат практично без змін і здобув визнання як глядачів (327,3 млн дол. у світовому прокаті), так і кінокритиків. Усі відзначали режисерську й операторську роботу, гру акторів, музику фільму та навіть титри.

Рейтинг IMDb: 8.6

Що ще подивитися з цього року: «Хоробре серце», «Звичайні підозрювані», «Ненависть», «Покидаючи Лас-Вегас».

«Англійський пацієнт» (1996)

Була велика спокуса назвати найкращим фільмом наш улюблений «На голці», виразити респект Ірвіну Уелшу і знову захоплюватися грою Юена МакГрегора. Це дійсно великий фільм, і ми, безперечно,  рекомендуємо його до перегляду. Але цього разу вирішили зосередити увагу на іншій стрічці з того ж 1996 року.

«Англійський пацієнт» – фільм-драма, знятий Ентоні Мінгеллою в 1996 році. В основу картини покладено однойменний роман Майкла Ондатже, за який письменник в 1992 році отримав Букерівську премію. На церемонії нагородження премією Американської кіноакадемії отримав 12 номінацій, у 9 з яких переміг. У тому числі і як «Найкращий фільм». Також картина була удостоєна двох премій «Золотий глобус» і шести премій Британської академії кіно і телебачення.

Рейтинг IMDb: 7.4

Що ще подивитися з цього року: «На голці», «Фарґо», «Блиск».

«Життя прекрасне» (1997)

Вибір найкращого фільму 1997-го теж нелегка задача. «Титанік», «Розумник Уілл Хантінг», «Достукатися до небес», «Гра», «Адвокат диявола», «Брат» – чудові фільми з неймовірними історіями, приголомшливою грою акторів і великим режисерським талантом. Але ми робимо ставку на усміхненого італійця.

Роберто Беніньї – один з найвидатніших італійців у кіно. А ця нація дала кінематографу чимало. Утім саме Роберто отримав декілька державних нагород в Італії, після того як зробив фурор у світі кіно. Він став виконавцем головної ролі, режисером і сценаристом нині культового «Життя прекрасне», отримав Гран-прі в Каннах і забрав два Оскари на 71-й церемонії вручення кінонагороди.

Це ще одна стрічка про жахи нацистського режиму, який нещадно вбивав надуманих ворогів. Ворогів, які з роками стали статистикою, цифрами у звітах істориків. А насправді кожна убита чи катована нацистами людина – це ціла історія. Саме таку історію, що пробирає до кісток, і вдалося створити Беніньї і як актору, і як режисеру.

Рейтинг IMDb: 8.6

Що ще подивитися з цього року: «Титанік», «Розумник Уілл Хантінг», «Достукатися до небес», «Гра», «Адвокат диявола», «Брат».

«Врятувати рядового Райана» (1998)

Звичайно, хотілося поговорити про Едварда Нортона в «Американській історії Ікс», але історія Стівена Спілберга про висадку військ союзників у Нормандії під час Другої світової війни все ж таки більш варта опинитися в рейтингу. Позаяк окрім нашої любові фільм був удостоєний п’яти премій Оскар: за найкращу режисуру, роботу оператора, звук, монтаж і монтаж звуку.

Картина розповідає героїчну історію порятунку сержанта Райана (що випливає з назви). Загін на чолі з Томом Хенксом не лише самовіддано бореться за перемогу своєї країни у Другій світовій, але й кожним своїм рухом вселяє віру в людей, у справедливість, перемогу добра над злом і невідворотність покарання.

Рейтинг IMDb: 8.5

Що ще подивитися з цього року: «Карти, гроші, два стволи», «Американська історія Ікс», «Шоу Трумана», «Великий Лебовскі».

«Бійцівський клуб» (1999)

Ось і обіцяна друга робота Девіда Фінчера в нашому списку найкращим фільмів дев’яностих. Культовим стрічкам саме місце в подібних рейтингах.

Не менш крутий, ніж Фінчер, Чак Поланік дебютував з однойменним романом у 1996 році. На написання твору Поланіка надихнула бійка, у якій він брав участь під час поїздки до літнього табору. Хоча в хлопця були забої та синці, його колеги воліли не питати, що сталося з ним в поїздці. Саме їх небажання знати, що трапилося, надихнуло письменника на написання роману «Бійцівський клуб».

Сюжет розгортається навколо безіменного героя, який бореться з дискомфортом, що наростає через консюмеризм і зміни по відношенню до чоловічої статі в американській культурі. Намагаючись подолати ці тенденції, він створює підпільний бійцівський клуб як радикальну форму психотерапії. Фільм показує конфлікт молодого покоління і системи цінностей споживацького суспільства.

Картина хоча й не дала прогнозованих фінансових результатів, але згодом стала культовою. Неочікуваний і неповторний сюжет, чудова режисура та операторська робота й ідеальна акторська гра – було б дивно, якби така картина залишилася непоміченою широким загалом.

Рейтинг IMDb: 8.8

Що ще подивитися з цього року: «Шосте відчуття», «Зелена миля», «Матриця», «Краса по-американськи».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь