Спецпроєкти

У Нью-Йорку школярів відпускають з уроків на мітинг через зміни клімату


Державні школи Нью-Йорка дозволять більше ніж мільйону своїх учнів прогуляти школу в п’ятницю, щоб піти на міжнародний марш за клімат. Старшокласники потребуватимуть згоди батьків на відвідування, а молодші школярі зможуть піти з уроків лише з одним із батьків, повідомив Департамент освіти Нью-Йорка (DOE).

Міжнародний марш за клімат пройде 20 вересня у 150 країнах світу. Це перший глобальний мітинг за збереження планети, який відбудеться одночасно по всьому світу. Мільйони людей вийдуть на вулиці, щоб вимагати від політиків реалізації дієвої екологічної політики, що має відповідати міжнародній Паризькій угоді та цілям сталого розвитку ООН.

Страйк організовується для того, щоб нагадати урядам усіх країн та міжнародній спільноті про прогресуючу екологічну загрозу – зміну клімату та природні катаклізми, пов’язані з нею, й активізувати вирішення кліматичної кризи напередодні саміту ООН з питань клімату, що розпочнеться 23 вересня в Нью-Йорку.

У США заплановано щонайменше 800 демонстрацій у 50 штатах. Організатори сподіваються, що це буде найбільший страйк у країні на сьогоднішній день. Тож рішення Департаменту освіти Нью-Йорка може сприяти цій меті.

Молодь по всьому світу надихнув приклад шведської школярки Ґрети Тунберґ, яка рік тому почала протестувати перед шведським парламентом, щоб той визнав зміну клімату пріоритетом своєї роботи. Сама юна екоактивістка у п’ятницю опівдні вестиме демонстрацію на площі Фолі (Foley) в Нью-Йорку, після чого попрямує до Батарейного парку (Battery Park). Сьогодні вона виголосила промову та закликала молодь активно долучатися до страйку.

Зокрема, 17-річна школярка Xiye Bastida розповіла, що вона й інші активісти переконали 15 членів міської ради дозволити американським школярам прогули. Вони сподіваються, що інші округи також підтримають цю ініціативу.

Страйкарі висуватимуть такі умови:

  1. Перехід до 100-відсоткової відновлюваної енергії до 2030 року та припинення видобутку викопного палива.
  2. Зробити енергоефективність пріоритетом номер один. Повною мірою використати потенціал енергозбереження в усіх секторах.
  3. Припинити дотувати з державного бюджету промислове тваринництво, яке є одним з головних джерел викидів парникових газів.
  4. Розвивати громадський електротранспорт та велоінфраструктуру в містах.
  5. Заборонити використання, імпорт та виробництво одноразового посуду, пакетів.

Страйк планується і в Україні. 20 вересня десять екоорганізацій запрошують українців вийти на вулиці Києва та своїх міст на Міжнародний марш за клімат в Україні. За задумом організаторів, колона масового маршу має пройти центральними вулицями: від Михайлівської площі через Європейську до офісу президента (старт маршу оголошено на 12:00).

Зареєструватися на марш bit.ly/climate_strike.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь