Спецпроєкти

В Україні вперше розробили шрифт для людей з дислексією


За статистикою, від 10% до 20% людей у світі відчувають труднощі, пов’язані з дислексією. Найбільш поширеним і відомим є сплутування букв сусідніх слів, які можуть звучати однаково. Через це дітям важко опановувати навички письма і читання.

Український художник та ілюстратор Олег Петренко-Заневський розробив кириличний шрифт Inclusion UKR , спеціально пристосований для потреб читачів, які мають труднощі із розпізнаванням друкованих знаків, у тому числі для осіб з дислексією. Шрифт презентували у Львові під час BookForum.

Inclusion UKR – перший в Україні шрифт, який від початку розробили саме під українську абетку.

«Цей шрифт для спеціальної потреби. Треба було зробити таким чином, щоб, з одного боку, шрифт, ця абетка була таким собі візеруночком, а з іншого – щоб літери максимально різнилися. Тому там є декілька модулів, які я змінював під час роботи», – поділився автор шрифту Петренко-Заневський.

Шрифт орієнтований на весь спектр труднощів із читанням, як-от: порушення зору, дислексія і навіть синдром дефіциту уваги та гіперактивність.

Перш ніж створити Inclusion UKR, опитали 71 дитину віком від 6 до 13 років зі встановленими труднощами читання. Автор шрифту дослухався до потреб дітей: чи сприйнятливі для них літери, чи не дратують вони читачів.

Також оголосили, що найближчим часом планується випуск електронної версії шрифту.

Невдовзі новим шрифтом Inclusion UKR має вийти друком трилогія для дітей від Надії Кушнір: «Коли Онисько був малесенький», «Коли Онисько трішечки підріс» і «Коли Онисько ще трішечки підріс».

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь