Спецпроєкти

Одного гена, який відповідає за сексуальну орієнтацію, не існує – дослідження


Науковці з Центру психіатричних досліджень при Гарварді провели генетичний аналіз близько пів мільйона осіб, які повідомляли про те, що були в стосунках із людиною тієї самої статі, але зрештою не виявили окремого гена, що впливає на сексуальну орієнтацію.

За результатами дослідження, генетика може впливати на сексуальну орієнтацію не більше ніж на 25%.  Сексуальну поведінку можуть визначати тисячі генетичних варіантів, але окремий ген, що відповідає за орієнтацію, – це міф, зазначають вчені. «Ми виявили, що існує багато генів, які схиляють до одностатевої сексуальної орієнтації. Кожен з них окремо має дуже незначний ефект, але разом вони мають істотний вплив», – наголосив співавтор дослідження Брендан Зієч, генетик з Університету Квінсленду в Австралії.

До того ж на сексуальну орієнтацію можуть впливати негенетичні чинники, такі як виховання, особистісні риси й оточення. Чутливість до певних запахів і регуляція гормонів теж можуть позначитися на сексуальній орієнтації, хоча й не більше ніж на 1%.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь