Спецпроєкти

Вперше операцію на серці провели дистанційно за допомогою робота


В Індії була проведена перша у світі дистанційна операція на серці в пацієнта, який лежав на операційному столі за 32 кілометри від лікаря.

Для цього дослідники створили станцію дистанційного керування. Під час операцій лікар Теджасе Патель, під чиїм наглядом проходила операція, використовував робота Corindus CorPus GRX, управління яким здійснювалося через інтернет за допомогою джойстика та відеомонітора.

Усі п’ять операцій пройшли успішно. Спеціалісти зазначили, що ефект від операції, проведеної дистанційно, нічим не відрізняється від звичайної, коли лікар виконує процедуру руками, а не внаслідок маніпуляцій робота. «Для мене велика честь – бути частиною такої важливої події в медицині. Застосування робототехніки для дистанційного лікування може забезпечити доступ до спеціалізованої медичної допомоги, яка в іншому разі була б неможлива», – прокоментував лікар Теджасе Патель.

Перша роботизована операція була проведена в 1985 році, коли нейрохірурги використовували роботів для більш точної біопсії мозку.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь