Спецпроєкти

Тест. Що ти знаєш про озоновий шар Землі?


Сьогодні Міжнародний день збереження озонового шару. Свято засноване на честь підписання у 1987 році Монреальського протоколу про речовини, які руйнують озоновий шар. Втрата озонового шару стратосфери, який захищає усе живе на Землі від згубної дії ультрафіолетового випромінювання Сонця, вважається однією з головних глобальних екологічних проблем, з якими світова спільнота ввійшла у нове тисячоліття.

У 1985 році британські вчені відкрили озонову діру над Антарктидою – коло діаметром більше 1 тисячі кілометрів показувало падіння концентрації озону на 10–40%. Але тепер вона зменшується саме завдяки Монреальському договору. З 1989 по 2013 рік передбачені заходи допомогли уникнути викиду в атмосферу забруднюючих речовин в кількості 135 мільярдів тонн. Але вчені запевняють: ще достатня кількість шкідливих підприємств діє у Китаї, що зупиняє позитивні зміни у захисті озонового шару. Адже вироблені сполуки ще можуть зберігатися в повітрі від декількох десятків до 100 років.

Ось тут можна ознайомитися з брошурою ООН про те, як вберегтися від руйнування озонового шару. Також там є поради, як власноруч допомогти збереженню озонового бар’єру навколо нашої планети.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь