Спецпроєкти

Хто, коли, як: історія презервативів


Секс – це дуже приємно, і з цим, мабуть, не стане сперечатися жодна доросла людина, яка на певному етапі свого насиченого життя встигла залишити ряди незайманих. А ось захворювання, що передаються статевим шляхом, і небажана вагітність – це не те, чого ми очікуємо від приємного статевого контакту. Саме тут на допомогу приходить презерватив, він же «гумовий виріб №2», який заслужено можна вважати найкориснішим відкриттям людства з часів  винаходу колеса. 

Історичний аспект

Німці називали його парижанином, французи – англійською шапочкою, англійці – французьким листком, маркіз де Сад описував як «маленький шкіряний мішечок з вульгарною назвою». Найстародавніші згадки про презерватив з’явилися приблизно 3 тис. років до н.е. Згідно з легендою, критський цар Мінос був змушений створити таку річ після того, як його дружина Пасіфая, стомившись слухати розповіді про зради чоловіка, наклала на нього страшне закляття: кожен раз під час близькості з іншою з царя-зрадника виливався потік отруйних змій і скорпіонів, що до смерті  кусали його нещасну партнерку. Погодьтеся, треба ж бути обережнішим, коли твоя дружина богиня. Природно, що з поширенням чуток про незвичайні фізіологічні особливості царя кількість охочих подарувати цареві плотську насолоду стрімко зменшувалася. Тоді доведений до відчаю цар вирішив спробувати секс, попередньо ввівши  в лоно своєї обраниці сечовий міхур козла, і… експеримент закінчився вдало: дама залишилася живою, а людство збагатилося новим винаходом.

Не лишилися осторонь і стародавні єгиптяни. Історики зустрічали зображення єгипетських чоловіків з відповідними виробами на статевому органі. Хоча достеменно невідомо, були вони прикрасою чи використовувалися як засіб контрацепції. Можливо, єгипетські чоловіки просто мірялися в такий спосіб пенісами. Бо питаннями безпеки в Єгипті  більше переймалися (що й не дивно) жінки, які використовували як спосіб контрацепції, наприклад, спеціальні тампони, просочені соком акації, а дівчата з бідних родин взагалі крокодилові екскременти. 

Першими виробництво презервативів поставили на потік стародавні римляни: римські легіонери, вирушаючи в далекі походи, обов’язково отримували та брали із собою як презервативи висушені овечі кишки. І зрозуміло, щоб забезпечити цим «боєкомплектом» цілу армію, потрібна була добре налагоджена система: від виготовлення в промислових масштабах до постачання в армію. Однак з розпадом Римської імперії про презервативи  дещо забули.

З розмахом про них згадали вже в Середні віки. І тут історія презервативів тісно пов’язана з  подорожами Колумба. Саме його матроси привезли з Америки і «подарували» європейцям дві речі: каучук і сифіліс. Невідома до цього хвороба доволі швидко поширилася Європою, і винахідливі європейці заново відкрили презерватив. Італійський лікар Фаллопій у трактаті «Про французьку хворобу», а саме так називали сифіліс у ті часи, рекомендував використовувати  мішечок з льону, вимочений у солях та травах. Цей мішечок кріпився на пеніс за допомогою зав’язок. Такі от ліки, не кажучи вже про відчуття…

Вважається, що сучасна назва кондом походить від імені придворного лікаря англійського короля Карла Другого – графа Кондома. Він налагодив маленьке виробництво засобів безпеки для англійської знаті. На цей раз презерватив виготовлявся з баранячих кишок і дійсно використовувався як засіб від небажаної вагітності.

Проривом у виробництві  презервативів послужив відкритий у ХІХ столітті процес вулканізації гуми. Саме тоді промисловий випуск презервативів став дешевим, більш масовим і швидким.

У Радянському Союзі на презервативах спеціалізувався спершу лише Баківський завод гумових виробів, що виробляв виключно протигази, тому презерватив отримав назву  «гумовий виріб № 2», адже під номером один, зрозуміло, був сам протигаз. Пізніше презервативи почали випускати і на заводі «Красный резинщик» в Києві (зараз Київгума). За часів Хрущова в СРСР з’явилися презервативи трьох розмірів, і тому в аптеці покупець контрацептива обов’язково мав повідомити фармацевту свій розмір. Уявляєте, скільки презервативів було придбано марно?

Міфологічний аспект

Познайомившись з історію виникнення  «гумового виробу № 2», ми не могли оминути й деякі міфи, пов’язані із цим виробом. 

Міф №1. Найпопулярнішим з них є твердження: презервативи рвуться. Це дійсно так, проте лише якщо їх неправильно надягати. Під час сексу або зберігання в упаковці про цілісність гумового виробу можна не хвилюватися. 

Міф №2. Презерватив засіб захисту для чоловіків за принципом: хто вдягає, той і купує. Насправді ж купує той, хто більш відповідальний, і на гіпервідповідальність скоріше страждають жінки. Найпоширеніший міф: презерватив  це просто, і ніяких помилок у використанні не може бути. Однак, як показало опитування, проведене Центром дослідження СНІДу Університету Еморі (Атланта) серед 158 студентів одного з американських університетів, 30% намагалися надіти презерватив навиворіт, 40% не залишали вільного простору в кінці презерватива, 43 % надягали презерватив до початку статевого акту, а 15% знімали презерватив до його закінчення. 60% респондентів ніколи не обговорювали з партнером можливість використання презервативу.

Курйозний аспект

Якщо ви гадаєте, що таке велике поле для розумової діяльності змогло уникнути руйнівної навали «Я ж у мами винахідник» і «Я ж у мами інженер», а також охочих заробити гроші на «геніальному патенті», то ви глибоко помиляєтеся. І прикладом того є деякі  божевільні винаходи від геніїв, які все ж не розуміли, що таке презерватив і чому, власне, він так потрібен людству. 

Презерватив з дірочкою

Словосполучення «презерватив з дірочкою» вже здається невдалим каламбуром або злим жартом аптекаря. Але це не жарт: патент на презерватив із дірочкою дійсно існує. Творець цієї  латексної катастрофи запевняє, що його «винахід призначений для пар, які бажають зачати дитину, але при цьому зменшити ризик передачі венеричних захворювань». І щоб зменшити цей ризик, необхідно у потрібний час, тобто безпосередньо перед сім’явиверженням, смикнути за спеціальну мотузочку. Важко навіть уявити обличчя хлопця, який відчайдушно шукає спеціальний мотузочок між  ногами в коханої, щоб випустити на свободу своїх майбутніх діточок… Якось усе це дуже дивно.

Презерватив у ручці

Це ж просто мрія будь-якого стурбованого школяра – презерватив у ручці. А якщо серйозно, то важко уявити людину, якій для чогось знадобиться ручка з презервативом, тоді як усі нормальні люди використовують для зберігання такого цінного й важливого виробу гаманець, кишеню або у крайньому разі паспорт громадянина України.

Утім такий патент дійсно існує, але, оскільки більшість із нас украй рідко стикається з перспективою раптового сексу під час уроку геометрії, у життя таку цікаву ідею поки ніхто не втілив. А може, тому, що це була б найгірша кулькова ручка у світі. Яким чином потрібно скрутити презерватив, щоб він там помістився? Щоб зробити це, знадобиться пінцет і навички з виготовлення оригамі. Більше того, щоб дістати презерватив з ручки, знадобиться набагато більше часу, ніж щоб витягнути його з гаманця. 

Презерватив із грудними залозами

У патенті на цей винахід просто сказано: «Декоративний дизайн презервативу. Дивитися рисунок».

Це все. Справа в тому, що винахідник вирішив зробити поверхню презервативу з жіночими грудьми. Виглядає так само дивно, як, мабуть, і відчувається, адже з фізіологічного погляду така варіація може завдати шкоди. Можливо, саме цей варіант надихнув когось на створення ребристих презервативів. 

Презерватив для собак

Так, ви не помилилися. «А чим брати наші менші гірші за нас?» –  запитав себе американець Філіп Лаксіс і придумав Dog Condoms.

Собачі презервативи продавалися з 1 травня 2005 року в кількох містах США. Dog Condoms були трьох розмірів: маленькі, середні й великі. Також можна було купити варіанти зі змазкою та запахом м’яса. Але презерватив для собак не прижився на ринку. Його довелося вилучити з продажу після дослідження, яке показало, що в результаті використання новинки було зафіксовано 102 випадки небажаної вагітності та 15 випадків, коли собаки мало не подавилися цими виробами. Винахідник звинуватив в усьому володарів чотирилапих, які «не йшли назустріч потребам собак і не створили атмосферу для спаровування, у якій нікому б ніщо не загрожувало».

Інноваційний аспект

Музичний презерватив 

До речі, його винахідник – наш співвітчизник, Григорій Чаусовський із Запоріжжя. Чоловік винайшов музичний презерватив, який грає музику під час сексу. Чаусовський імплантував у звичайний презерватив мініатюрний динамік і датчик руху, завдяки чому темп музики змінюється залежно від інтенсивності зворотно-поступальних рухів партнера, а зміна пози веде до зміни мелодії.  І головне, можна не боятися: музичний «пристрій» абсолютно безпечний, жодних тобі уражень струмом – виключно приємні музичні враження. А ось в Аргентині бренд товарів для дорослих Tulipan випустив лімітовану серію презервативів, які можна відкрити тільки вдвох. Так звана «упаковка згоди» відкривається в чотири руки за допомогою кнопок, які натискаються одночасно. За задумом розробників, використання презервативів саме із цієї партії гарантує, що секс таки відбуватиметься за згодою. 

І наостанок додамо: секс – це приємно, але нехай задоволення від нього завжди буде захищеним, безпечним і за згодою.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь