Спецпроєкти

На власні очі: місця, де можна побачити справжнє дике життя тварин


15 вересня о 12:00 у парку Шевченка відбудеться вже третій Всеукраїнський марш за права тварин. Одні з головних вимог –  заборона експлуатування тварин у цирках, дельфінаріях, для надання фотопослуг, а також для тестування різноманітної продукції. Інформацію про марш тварин в інших містах шукайте на офіційній сторінці UAnimals у Facebook. Напередодні ми зібрали топ-3 місця на планеті, де можна побачити найбільших жителів землі у своєму природному середовищі. Без насилля. 

Азорські острови: кашалоти

Азорські острови розташовані в серці Атлантичного океану, де практично поруч з берегом глибина становить близько кілометра. Завдяки вулканічному походженню його дно поцятковане розломами, у яких мешкають глибоководні кальмари – улюблена їжа кашалотів. Тому поруч з островами цілий рік живуть кілька тисяч кашалотів, і за наявності досвіду або компанії фахівців поруч зустріч з китом тут гарантована.

Кашалот абсолютно безпечний для людини хижак. Кити не їдять людей, вони не ковтають їх цілком, як люблять розповідати в легендах. Хоча варто відзначити, що технічно саме кашалот міг би проковтнути людину завдяки будові пащі. Але в історії немає жодного достовірного випадку такої пригоди.

Небезпечними для людей кашалоти були за часів китобійного промислу. Тварини, як правило, тримаються групами, і в них дуже міцні емоційні зв’язки. Якщо одного з членів групи поранено або він у небезпеці, то решта його захищатиме. Саме тому в епоху китобоїв (кашалоти – одні з найцінніших китів через велику кількість спермацету) були випадки, коли кашалоти нападали на човни і навіть їх топили.

Полювання на кашалотів офіційно заборонене у всьому світі з 1985 року. До цього часу Азорські острови були центром китобійного промислу в Європі. Після заборони багато китобоїв пішли в туризм і стали вейлвотчерами – завдяки своєму досвіду вони чудово вміють знаходити китів в океані, тому заробляють зараз, показуючи їх туристам. При цьому кити перебувають під жорсткою охороною – люди, які раніше вбивали їх, зараз яро захищають популяцію. Існує рух Responsible Whale Watching зі своїм списком правил, як поводитися з китом у нього вдома. Якщо тварину не чіпати, не намагатися вбити, човен з людьми вона навіть не помітить. А якщо і помітить, то просто пропливе повз.

Про те, як проходить whale watching на Азорах, ми писали тут.

Норвегія: косатки

«Від вигляду метрового плавника, що наближається, твоє серце починає битися удвічі сильніше. Усвідомлення того, що зараз належить стрибнути у воду до цього досконалого хижака, ще більше прискорює серцебиття. Звучить команда «Gо!».

Вхід у холодну воду – це стрес для організму, виділяється ще більше адреналіну, дихання стає частішим. Вода наповнена тріском і писком – так спілкуються між собою кити. Ти пливеш, працюючи ластами на автоматі. Крутиш головою, намагаючись сфокусуватися тваринах, що пропливають навколо . Раптом одна з косаток зупиняється, розвертається і дивиться тобі прямо в очі. Серце завмерло, час зупинився, холодна вода перестала тебе хвилювати… За мить косатка пропливе повз і знову повернеться до своїх справ, але ти залишишся застиглим на місці. Головне – не забути зробити вдих і не упустити камеру» – так описують свій досвід плавання з косатками у відкритому океані досвідчені мандрівники. 

Хто при здоровому глузді стрибне у воду до найбільш інтелектуально розвиненого вбивці на землі? Насправді косатка абсолютно безпечна для людини тварина, якщо з нею правильно поводитися. Банально: не торкатися руками, не штовхати, не лякати. Косатка – найрозвиненіша на планеті істота після людини. Вона ніколи не буде завдавати шкоди сама собі, якщо не відчуває небезпеки. Людей у ​​воді вона просто минає, практично не звертаючи на них увагу.

Косатки не їдять людей. Вони харчуються тюленями, рибою, навіть китами, але не людським м’ясом. У світі не зареєстровано жодного випадку нападу косатки на людину в природньому середовищі. У дельфінаріях – так, але тільки тому, що тварин там тримають у жахливих умовах: вони буквально «звіріють» і сходять з розуму. Дельфінарії – це справжня божевільня для таких розвинених тварин, адже у них дуже міцні соціальні зв’язки. Міцніші навіть, ніж у людей. Діти все життя проводять у родині, з мамою. У косаток дуже багате емоційне життя, у них навіть є окрема частина мозку, що відповідає за емоції, – такої немає в людини. Якщо в косатки забрати дитину, вона відчуває горе і стрес, у рази вищі, ніж у людини. Це неможливо навіть уявити.

Побачити косаток і поплавати разом з ними в океані можна пізньої осені в Норвегії – в цей час фіорди заповнюються оселедцем, а слідом за багатотисячними косяками припливають косатки та горбаті кити. Взагалі Норвегія – одне з небагатьох місць, де можна поплавати з косатками в прозорій воді та побачити відразу десятки тварин за один дайв. 

ПАР: велика біла акула, слони, леви 

Щоб побачити левів, слонів, носорогів у дикій природі, треба їхати в справжній парк, а не у розплідник, де туристів привозять на «точку» і показують замкнених тварин. Тут є дуже велика різниця: по-перше, з погляду етики. Лев у розпліднику – такий самий полонений, як і в зоопарку (подивіться фільм «Мія та білий лев», там дуже добре розкрита тема розплідників). По-друге, це навіть не цікаво: приїхали на місце, подивилися на закритих у загонах левів… А ось зустріти хижака на його території – це завжди шок, адреналін, купа інших емоцій. І що важливо, ніхто не страждає.

До диких тварин у ПАР треба їхати в Національний парк Крюгера – це найбільший парк на землі. Тут спостерігається їх наймасовіша концентрація у світі. У парку мешкають тисячі слонів, бегемотів, жирафів, носорогів, а також леви, леопарди, нільські крокодили, 17 видів антилоп. До речі, на відміну від Південно-Східної Азії, африканські слони залишися повністю дикими – нікому так і не вдалося їх приручити. 

Тварини тут перебувають під охороною і живуть так, як тисячі років тому. Тільки в їхньому сучасному світі з’явилися ще джипи з туристами, але вони на них не надто звертають увагу. Тварини, бачачи машину, не сприймають її (і все, що всередині) за об’єкт, бо машини в природі не зустрічаються. Тому вони навряд чи проявлятимуть агресію, особливо леви. Навіть якщо машина з відкритим верхом, лев може підійти близько й обнюхати, але не нападе. А ось слон чи носоріг можуть атакувати машину, якщо їх спровокувати. Тому треба дотримуватися правил і знати звички тварин. Наприклад, не можна проїжджати між мамою і дитиною. І взагалі до малюків краще не наближатися. Якщо видно, що тварина нервує (наприклад, слон почав активно махати вухами), то краще відразу поїхати.

А ще в ПАР можна поплавати з великою білою акулою – робиться це в клітці (людина знаходиться в клітці, не хижак). Це все називається дайвінгом з акулою – дуже популярна розвага серед любителів полоскотати собі нерви і просто охочих віч-на-віч зустрітися з одним із найнебезпечніших хижаків на планеті. 

Незважаючи на гучну назву, справжнім дайвером для такого запливу бути не потрібно – ні сертифікатів, ні спорядження, ні особливих умінь не вимагають. Тільки гроші. Акули припливають до човнів на кров, яка заздалегідь виливається у воду, і на розвішану поруч рибу. Усе, що необхідно людині, – опуститися в клітку, прикріплену до борту човна, і дивитися на акул крізь маску. Це абсолютно безпечно, але адреналіну виділяється море. І знову ж таки, акула після такого побачення повернеться до себе додому, до звичайного життя. Людина – теж. Win-win.

У бажанні побачити диких тварин на власні очі немає нічого поганого. Але якщо вже вирішили здійснити цю мрію, не йдіть найпростішим і найжорстокішим шляхом – не ходіть до цирків, дельфінаріїв чи зоопарків. Приїжджайте до тварин у гості, в їхній рідний дім. Дотримуйтеся правил. Не чіпайте нікого руками. Не забувайте, що ви в гостях. Поважайте їх – і вони поважатимуть вас.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь