Спецпроєкти

Як документальне кіно допоможе у боротьбі із булінгом у школі (і де його дивитись)


Фестиваль документального кіно Docudays UA запустив новий освітній проект – шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ проти булінгу, який стартує у жовтні. Проєкт відбувається у межах Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу. Таким чином, українським школам пропонують поговорити про булінг за допомогою документального кіно.

Булінг – вкрай поширена проблема серед дітей та підлітків. Під булінгом мають на увазі цькування, насміхання й упереджене негативне ставлення одних дітей до інших у навчальному закладі чи поза ним. Близько 250 мільйонів дітей та підлітків щороку зазнають знущань у тій чи іншій формі. Близько 60% українських школярів стикаються з цькуванням у школі. Тому, дуже важливо навчати дітей толерантній поведінці та пояснювати наслідки від булінгу.

«Ми хочемо, щоб кожна дитина незалежно від середовища, у якому вона перебуває, – цифровому чи в школі, почувалася захищеною», — зазначають творці проєкту.

Організатори фестивалю сподіваються, що документальне кіно стане новим освітнім інструментом, який дасть можливість учителям говорити з учнями про складне за допомогою реальних історій з життя. Вони розробили спеціальну програму для учнів 5–7 та 8–11 класів. Для учнів 8–11 класів підготували фільм «Булер» американського режисера Лі Гірша про проблему цькування. Учням 5–7 класів покажуть документальну стрічку «Джованні та балет на воді» голландської режисерки Астрід Буссінк, яка розповідає про толерантне ставлення до інших.

Крім того, вчителі отримають методичні рекомендації для проведення тематичних уроків та обговорень у класі щодо методів протидій та наслідків булінгу у школах.

Проведення шкільного DOCU/ТИЖНЯ має на меті допомогти учням дізнатися більше про форми, прояви, причини та наслідки булінгу; сформувати нетерпиме ставлення до насильницьких моделей поведінки, усвідомити булінг як приниження гідності людини. А також залучити всіх учасників освітнього процесу, включно з батьками, до активного сприяння запобіганню булінгу.

Освітню програму розробили за підтримки Міністерства освіти та науки України, правозахисників/-ць та психологів і психологинь.

Реєстрація на DOCU/ТИЖДЕНЬ проти булінгу триває до 4 жовтня включно на сайті bullyingstop.org.ua. Участь у проекті безкоштовна. Відбір шкіл-учасниць відбуватиметься на конкурсній основі. Заповнити форму реєстрації можна за посиланням.

Більше інформації отримайте тут.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь