Спецпроєкти

Якими гарними українськими виразами замінити нецензурну лексику


Трішки стихнув хайп після «антиматюкливих» законодавчих ініціатив, і ми знову можемо лаятися більш-менш спокійно. Тим більше що життя щодня перевіряє наші нерви на міцність. І навіть найвитриваліші можуть піддатися спокусі вилаятись. Якщо ви читали наше інтерв’ю з лідером гурту LATEXFAUNA Дімой Зезюліним, то бачили, що навіть автор найбезтурботнішої української музики стикається зі стресом.

Однак звичка лаятися іноді може вилізти боком. Наприклад, коли ви перебуватимете у світській компанії та ваше «**ять» поставить хрест на вашому культурному образі або навіть на вашій кар’єрі. Щоб врятувати  читачів від подібних конфузів, ми вирішили зібрати деякі українські слова й вирази, які не треба маскувати зірочками при транскрибуванні і яких можна не соромитись у вихованих колах.

Повна дупа

Учені ще мають дослідити, чому «дупа» має такий кредит довіри й поблажливо сприймається соціумом. Але факт залишається фактом: «от дупа» ви можете почути, увімкнувши телевізор, і не ідентифікувати як щось нецензурне. Тому треба користуватися суперсилою цього слова.

А додавши епітет «повна», ви позбудетеся потреби вигадувати ще слова для опису більш інтенсивної дратівливості. Поразка улюбленої команди чи закінчення води в кулері – усе підпадає під значення «повної дупи». Але, якщо вам подобається більш грубий і вульгарний відповідник «срака», рекомендуємо  пом’якшувати його репом і казати «поцілуй собаку в сраку».

Гімно собаче

Оскільки ми вже згадали наших чотирилапих друзів, не слід забувати про ще одну лайку, на яку заслуговує кожен ваш ворог. До речі, якщо ви любите собак так само, як ми, пропонуємо переглянути наш репортаж з фестивалю собак СіркоFest.

Чому саме «гімно собаче» підходить для вашого ворога? Тому, що крім лайки як такої воно ще приховує зневажливий тон. Отже, будь-яка людина, яка вас бісить, автоматично вноситься до списку, що навіть не вартий уваги.

– Хто? Він? Та то гімно собаче, – і ви одразу отримуєте ефектну та блискавичну перемогу в будь-якому конфлікті.

Пердун

Одним із сучасних трендів є корисність. Ми шукаємо корисну їжу, корисні статті та позбавляємось некорисних речей. А яким є емоційне забарвлення слова «пердун»? Правильно: це щось шкідливе, що псує життя.

Тому, обізвавши когось пердуном (навіть без прив’язки до природного процесу травлення), ви тавруєте свого опонента як щось шкідливе, застаріле, пережиток минулого. А що може бути жахливішим у нашому прогресивному та розвиненому світі? Ми теж не знаємо.

Чорт/дідько/біс

Так, багато хто з нас може записатися в атеїсти, але хто ж відмовиться від вихідного дня через Різдво чи Великдень? Або навіть від деяких поблажок на роботі під час Рамадану? Тому можете сміливо вживати теологічну лайку. Тим більше що завдяки нашим законам ви не переймаєтеся через образи почуттів віруючих.

Чорт/дідько/біс – одного поля ягоди, як то кажуть. Саме тому, якщо під час розмови ви захочете пояснити комусь, що ваш опонент – чужорідне тіло, якому не має місця у вашому житті, кожне із цих трьох слів вам допоможе. А якщо будете змушені доводити, що вам начхати, досить довго, можете вживати всі три слова по черзі.

Падлюка

Як кажуть просвітлені майстри кунг-фу, найкраща бійка та, яка не відбулася. Лише навіжені бійці прагнуть натовкти комусь пику, а справжні сильні духом воїни уникають протистояння, де це можливо. Саме так і діє слово «падлюка». Воно публічно заявляє про вашу роздратованість і злість, однак не є каталізатором бійки. Така собі словесна м’яка сила.

Використовуючи подібні слова, ви вбиваєте двох зайців: в очах соціуму постаєте як людина, яка не готова миритися з несправедливістю, але і не вдаєтеся до радикальних дій, від яких врешті-решт можете постраждати й самі.

Холера/трясця

Хайп навколо вакцинації дітей і перипетій зі звільненням міністерки охорони здоров’я Уляни Супрун дає нове життя хворобливій лайці. Тим більше що вона апріорі має негативну конотацію. Якщо щодо «дупи» чи «чорта» ще можливі різні тлумачення та хитрощі, то хвороби чітко асоціюються з поганою інформацією.

Учені ще не досліджували трансерфінговий потенціал подібної лайки, тому використовувати «холеру» чи «трясцю» ви можете на власний ризик. Але ми спокійно вживаємо подібні слова і не скаржимося на здоров’я. Хіба що паморочиться в голові, коли хочеш зав’язати шнурки на вулиці стоячи, болять коліна, спина й лікті від сидіння за комп’ютером і голова, коли спиш менше 8 годин. А так, ні, жодних траблів зі здоров’ям.

Хай йому грець

Один з найлайтовіших висловів у нашому списку дозволяє лаятися майже без наслідків. Адже ця фраза вимовляється неначе мимохідь. Через це, вживаючи її, ви не надаєте великого значення образі об’єкта лайки чи вивільненню емоцій. Це як додатковий опис вашого ставлення чи коротка анотація з особистим враженням на певну подію, явище чи людину.

Робоча зустріч, спілкування з дитиною чи дача свідчень уповноваженим органам – «хай йому грець» розповість про вашу роздратованість або неідеальність певного явища, але залишить вашу репутацію чистою, позаяк ви уникнете клейма «лайливої персони».

Покидьок

Слово, до якого ми не змогли підібрати прийнятний фемінітив. Тому його краще вживати щодо представників чоловічої статі. Адже в іншому разі ви виставите себе нерозумною людиною, яка має проблеми з узгодженням родів. А якщо хтось хоча б на секунду засумнівається у вашому інтелекті, до всіх наступних образливих слів  застосовуватиметься правило: «Хто обзивається, сам так називається».

«Покидьок» вказує на певну маргінальність вашого опонента, його байдужість до усталених правил і пихату дурість. Через таких людей ми ще не живемо в ідеальному світі, тому подібні характеристики приховувати не варто. Не вагаючися, клейміть покидьків – і ви не лише уславитесь як правдоруб, але й, можливо, врятуєте когось від неприємного знайомства.

Бовдур/йолоп/бевзень/дурбелик/телепень

Ось таке лінгвістичне багатство дарує нам українська мова для «випускання пари». Тим більше що, за словами Уляни Супрун, нецензурна лексика як реакція на неприємну ситуацію корисна, бо після того, як людина вилаялася, вона відчуває полегшення.

Мозок реагує виділенням ендорфінів після влучно підібраної нецензурної фрази. Звісно ж, матюки не анестезія, але знизити рівень болю цілком можуть. Тому відмовлятися від них не варто. Головне – не вживати їх після кожного слова. «Інакше мозок звикає і перестає сприймати лайку як щось екстраординарне», – писала Супрун у своєму Fаcebook.

Тим більше нерозумно вживати такі слова, як «бовдур», «йолоп», «бевзень», «дурбелик», «телепень», постійно. Це лексичні акценти, якими ми можемо урізноманітнити нашу мову, додати фарб спілкуванню та швидко описати своє ставлення до різних людей. Так, лайка ще й економить нам час.

Серуха

Як бачите, на противагу лайці сусідів наші зневажливі слова здебільшого поєднує неприємна тема дефекації. Ви й самі це помічали, адже в українській мові немає прямих відповідників до «слова з трьох букв» чи його жіночого аналога, позаяк українці займаються сексом гарно, чуттєво, щоб аж сусіди заздрили. Тому «прутень» чи «розкішниця» виражають певну статеву задоволеність, що не в’яжеться з негативним сенсом лайки.

Чудово в систему україномовної лайки вписується і «серуха». Адже подібна лексика вже містить додаткову інформацію про те, що людина скоїла щось неприйнятне. Погодьтеся, нерозумно називати когось «серухою» просто так. Чуючи це слово, ми одразу усвідомлюємо, що людина щось накоїла, а тепер отримує таку характеристику. Звичайно, не варто сліпо довіряти такому тавру та краще розпитати, що саме трапилося. І пам’ятайте: вживаючи слово «серуха», треба бути готовим (-ою) пояснити, чому ви використали саме цю ознаку.

Бонус: просто показати дупу

Як казав класик, «навіщо щось вигадувати, коли все вигадано до нас?». Показати дупу – перевірений століттями спосіб висловити непокору, неповагу, роздратованість, злість, зневагу чи навіть погрозу. Ба більше, ви можете використовувати цей спосіб поруч зі сплячими дітьми, не порушуючи їхній спокій. Або ж збільшити «площу ураження» своєї лайки, якщо ви не любите кричати: вашу дупу побачать далі, аніж почують.

Головне – пам’ятати, що це все ж таки більш інтимний спосіб вираження думки і вдаватися до нього можна лише у виняткових випадках. І так, цей спосіб не підпадає під визначення, згадане на початку: його не можна використовувати у світських колах.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь