Спецпроєкти

Жодне дерево не постраждало! Український студент винайшов технологію вироблення паперу з опалого листя


Український студент Валентин Фречка – автор технології екологічного ресайклінгу. Він вигадав та створив технологію виготовлення паперу з опалого листя RE-leaf paper, яка уже успішно пройшла випробовування на спеціалізованому обладнанні з виготовлення паперу. Було проведено завершальні етапи пілотного тестування технології RE-leaf, підтверджено ефективність використання листя як замінника деревини та готовність до масштабної реалізації проекту, який допоможе зменшити шкідливий вплив пластику на навколишнє середовище.

Юнак придумав проект, гуляючи лісом в рідному селі Сокирниця Хустського району, коли готувався до участі в Міжнародній олімпіаді з екології. Зараз уже офіційно запустившись, проект бере участь у міжнародному конкурсі стартапів University Startup World Cup, результати якого оголосять у листопаді 2019 роки (переможець отримає 15 тисяч доларів).

У майбутньому планується отримати сертифікат CEPI, Європейської асоціації виробників паперу і целюлози, і далі масштабувати технологію.

З екопаперу можна буде виробляти упаковку для харчової промисловості, пакети, гофрокартон, друкувати книжки або застосовувати його у сфері моди. Такий папір піддається переробці, як і будь-яка інша макулатура, і дозволяє зменшити кількість пластику.

«Є два найважливіші дні у твоєму житті: день, коли ти з’явився на світ, і день, коли ти зрозумів навіщо», – написав автор ідеї на своїй сторінці у Facebook.

«Ми виготовили папір на спеціалізованому обладнанні, яке показало, що папір і справді якісний. А ще ми зрозуміли, що ми неідеальні і що ми повинні здійснити ще низку робіт для удосконалення технології, але саме у цьому і полягає кайф, який я відчуваю, – це робити щось глобальне, інноваційне і дієве», – додав Валентин Фречка.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь