Спецпроєкти

Чому люди ненавидять гомосексуалів та усіх представників ЛГБТ?


Минулої неділі у Харкові пройшов Марш рівності. Він став фінальною точкою тижня заходів, присвячених захисту прав ЛГБТ-меншин, у Харкові. На жаль, після його закінчення радикально налаштовані молодики з низки громадських організацій правого спрямування влаштували «сафарі» на учасників події та били тих, кого підозрювали в участі у Марші рівності.

Декількох їм вдалось побити, а після того, як місцева поліція спробувала зупинити правопорушення, сталися сутички і з правоохоронцями, внаслідок чого було затримано близько 17 осіб. Як це і заведено в українських праворадикалів, вони відразу відхрестилися від побиття пересічних осіб, хоча на відео можна помітити їхню символіку на футболках.

Багатьох користувачів обурила така свавільна поведінка юнаків, використання російських антимігрантських речівок і відверта злість, із якою «поборники традиційних цінностей» стрибали юрбою на лежачому та беззахисному школяреві. Але знаходяться і ті, хто схвалюють подібні дії, виправдовуючи їх «захистом українських традицій» і несучи ахінею про гомосексуальність. Користувачі соціальних мереж сваряться з найрізноманітніших аспектів акції. У коментарях обговорюють, чи можна проводити подібні акції, чи варто поліцейським захищати такі події та чи на часі захист прав людини сьогодні. Хоча, здається, обговорювати банальні речі дорослим людям нерозумно.

На кожне з наведених запитань є чітка відповідь: так, в Україні можна і потрібно проводити правозахисні акції, якщо права українців утискаються. Але в цьому разі їх просто немає. Утім хотілося б звернути увагу не на банальні аспекти, а на опозицію «ХарківПрайду» та подібних акцій гомофобів.

Якщо ви хоч раз висловлювалися про проблеми ЛГБТ-спільноти, то всі аргументи вам знайомі. Здавалося б, навіщо з разу в раз повторювати завчені меседжі. Але рівень ненависті в суспільстві, агресія по відношенню до учасників Маршів рівності і калейдоскоп гомофобних думок переконує в протилежному: про небезпеку таких настроїв потрібно говорити постійно.

В основі гомофобії лежить ненависть до інших. Її адепти готові рвати на собі одяг, обзивати останніми словами, бити, мучати й обмежувати права інших, щоб оточення жило за правилами, які гомофоб намалював у себе в голові. Гомофоб суперечить технологічному прогресу, адже апелює поняттями, спростованими наукою. Він не знає або не хоче знати, що люди народжуються із сексуальною орієнтацією, не знає, що гомосексуальність батьків не впливає на психологічне здоров’я дитини.

Гомофоб готовий свою дитину виховувати в ненависті, прищеплювати їй неправильне сприйняття світу, у якому деякі люди гірше за інших. Особливо батьки хлопчиків турбуються і впадають у кому від думок, що їхній син вчитиметься в одному класі з геєм. Вимальовується справедливе запитання: «І що?»

Деякі навіть вважають: якщо дитина подивиться на геїв, то стане геєм. Автор цих рядків переглянув близько 90% фільмів із Джейком Джілленхоллом, але, на жаль, не став ні Джейком, ні навіть Джілленхоллом. Тільки зайвий раз переконався в дурості гомофобів після перегляду фільму «Горбата гора», який потрібно подивитися кожному хейтеру ЛГБТ-руху. Заодно і «Звичайне серце» з Марком Руффало. Подивитися і залишити людей в спокої, а може, навіть допомогти іншим в їхній боротьбі за рівні права.

Знаєте, який ПДВ сплачують лесбіянки? 20%. А скільки ПДВ становить для покупок, які здійснюють гетеросексуальні дівчата? Ті ж 20%. Але тільки другі можуть зіграти весілля, коли захочуть, а лесбіянки – ні. Гетеросексуальні пари можуть відмовитися давати свідчення проти коханих, можуть відвідувати партнера в лікарні, розпоряджатися тілом чоловіка або дружини, якщо хтось із них помре. А гомосексуальні люди в Україні таких прав позбавлені.

Гомофоби можуть прикриватися чим завгодно, лише б не дивитися правді в очі, не бачити проблем таких самих українців, підживлюючи свою ненависть вигаданими причинами. Вони, подібно терористам з ІДІЛ, свої антилюдські цінності прикривають священними книгами, ігноруючи головне – людину. У іділовців це Коран, а у віруючих гомофобів Біблія.

І ті й інші виривають з контексту книг фрази, які, можливо, були написані більше 2 тисяч років тому (Коран «молодший»), і трактують їх на свій манер. Трактують на сьогоднішній лад, незважаючи на історичну специфіку. Спеціально або через дурість ігнорують головний посил: полюби ближнього свого, як самого себе. Адже й Ісус, і Мухаммед несли ідеї добра, любові, поваги, а не ненависті. На нашу думку, якби вони виявилися сьогодні серед протестувальників, то здивувалися б градусу напруги і нерозуміння, рівню агресії стосовно інших людей без жодної причини.

Злитися на гомофобів не варто, адже можна потрапити в їхнє поле ненависті. Завдання прогресивного суспільства – розмовляти, пояснювати елементарні речі тим, хто їх уникає. Вступати в цивілізовані суперечки і наполягати на верховенстві прав людини. Адже в Україні знову і знову народжуватимуться геї, лесбіянки, бісексуали або трансгендери, і в наших силах побудувати для них кращу країну.

Фото на обкладинці by Jonah Pettrich on Unsplash.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь