Спецпроєкти

35 Innovators under 35: Українська науковиця потрапила до рейтингу найкращих інноваторів


Щорічно журнал Массачусетського технологічного інституту (MIT) MIT Technology Review складає список 35 найперспективніших новаторів у всьому світі, які не досягли 35 років. Цьогоріч у рейтинг ТОП-35 увійшла українська науковиця Ольга Дудченко.

Ольга Дудченко є випускницею Медичного коледжу Бейлора у Техасі та Університет Райса. Українська вчена віднайшла кращий спосіб визначення послідовності геному. Її метод може стати корисним у дослідженні геному тих тварин, яким загрожує вимирання.

«Комп’ютери, які зчитують послідовність генів, читають ДНК арахісу, баклажану чи броненосця дуже швидко. Але вони видають лише мільярди неорганізованих фрагментів коду. Ольга Дудченко зробила наступний крок – зібрала ці шматки інформації докупи, щоб виявити, власне, геном – швидше та дешевше», – йдеться у статті журналу.

У 2018 році Дудченко та її колеги поділилися першими результатами свого «ДНК-зоопарку», в якому вже відомі наскрізні послідовності хромосом для більш ніж 50 видів, включаючи гепарда, червону панду і бразильського дикобраза. З огляду на те, що в сучасному світі ці види знаходяться на межі вимирання, їх ДНК може стати єдиним, що від них залишиться.

Перед вченими тепер стоїть завдання охарактеризувати геном кожного виду на Землі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь