Спецпроєкти

Як світло від екранів впливає на старіння організму?


Вчені з Університету штату Орегон з’ясували, що тривале випромінювання синього світла від смартфона або монітора може прискорити процес біологічного старіння організму. Про це дослідники написали в роботі Aging and Mechanisms of Disease.

Для дослідження було проведено експеримент над дрозофілами: вчені розділили комах на дві групи, одна з яких провела 12 годин у темряві, а інша – поруч синіх світлодіодів. З’ясувалося, що представники другої групи прожили менше представників першої групи.

У дрозофіл, які зазнали променів синього світла, постраждали сітківки очей і клітини головного мозку, також у них порушилася рухова функція. Синє світло негативно впливає навіть тоді, коли не світить прямо в очі.

«Через розповсюджене використання технологій LED-освітлення люди все більше піддаються впливу синього спектру, – зазначила Яга Гебултовіч, професор біології, під чиїм керівництвом проходило дослідження. «Але світлодіодне освітлення, навіть в більшості розвинених країн, використовується недостатньо довго, щоб зробити висновки про його вплив на тривалість життя людини».

Дослідники додали, що навіть порівняно слабке світло скорочує тривалість життя мух на 5-15%. Однак, підкреслила професор, цей результат не можна цілком застосувати до людей, так як людський мозок «отримав би набагато менше світла, ніж мозок мухи».

«З упевненістю ми можемо сказати одне: тривалий вплив синього світла завдає шкоди клітинам – вони у людини і мухи функціонують однаково», – додала Гебултовіч. Дослідження пов’язують тривалий вплив штучного світла з факторами ризику для сну й циркадних ритмів.

Порада: для того, щоб не шкодити здоров’ю, з настанням вечора ви можете перемикати підсвідчування монітору на теплий помаранчевий відтінок, який допоможе зберегти ваш режим сну.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь