Спецпроєкти

З’явився інтернет-магазин книг, створених штучним інтелектом. Рецензії писали теж роботи


Booksby.ai – незвичайний інтернет-магазин, де продаються книги, повністю створені штучним інтелектом. Штучний інтелект згенерував не тільки самі твори, а й обкладинки до них. І рецензії на книги теж писали роботи: портрети критиків, які містить цей сайт, – це фейки, створені нейромережею.

Проект Booksby.ai створили два датчанина, художник Андреас Рефсгаард та інформатик Міккель Лоозе, які просто хотіли пожартувати над тим, як штучний інтелект незабаром відбере роботу навіть у людей креативних професій.

«Метою було створити повністю цілісний проект, в якому AI згенерував би все, і люди могли б потім купити його роботи», – пояснив Рефсгаард виданню New Atlas. «Зрештою має вийти щось матеріальне. Ми розглядали кілька варіантів, але зупинилися на книжковому магазині, тому що моделі машинного навчання здатні згенерувати всі елементи книги: як текст (сам твір, ім’я автора, анотацію, рецензії), так і зображення (обкладинки, фотографії рецензентів)».

Вони скористалися вже наявними моделями, які налаштували так, як їм було потрібно. Так, наприклад, книги і рецензії генерувала нейромережа char-rnn. Кілька різних моделей займалися створенням ілюстрацій. Навіть ціни на книги створювала нейромережа на прикладах ціноутворення Amazon.
Рефсгаард визнає, що створені AI книги не можна назвати справжніми зразками літератури. Описи незрозумілі, складені як набір слів. Як от, наприклад, синопсис, складений до книги Кліфінії Тізенбарт «Історія людей Ліннінгінга»:

«У далекому майбутньому 1960-х. Кейт і Уоллес йдуть по сліду, щоб протистояти кінцю свого нового будинку. Тепер істина – найбільш незвичайна істина про кінець сім’ї, яка хоче зберегти слід, коли любов його серця йде з Робіном Харрісоном. Тепер вона розуміє, що повинна розкрити істину про Сема О’Хара, який прибуває і хоче залишити її сім’ю за будь-яких обставин, щоб розкрити смертельні і давні жертви, поки істина не стане істиною».

Втім, як зауважує один з вигаданих машиною рецензентів: «Я не проти отримати книгу, в якій не багато сенсу. Я багато читаю».

Booksby.ai – не найкращий зразок машинної творчості, але відмінний приклад того, як штучний інтелект створює всю систему без допомоги людини. Коштують книги від 11 до 17 доларів, їх можна замовити через Amazon.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь