Спецпроєкти

Забруднення повітря за рік в Європі спричинило 400 тисяч смертей. Як цьому можна зарадити?


За останніми даними Європейського агенства з охорони навколишнього середовища, погана якість повітря у 2016 році спричинила майже 400 тисяч передчасних смертей у Європі, пише Reuters. Забруднене повітря здатне викликати інсульт, захворювання серця, хронічні обструктивні захворювання легенів, рак легенів і гострі респіраторні інфекції.

«Ми ще не досягли стандартів ЄС і, звичайно, ми далеко від стандартів ВООЗ», — повідомив експерт з питань якості повітря ЄЕА Альберто Гонсалес Ортіс. «Забруднення повітря сьогодні є найбільш важливим екологічним ризиком для здоровя людини». Ситуація невтішна: майже кожен європейський мешканець міста зазнає впливу забруднення, що перевищує здоровий рівень.

Наразі законодавство ЄС вимагає від країн оцінювати рівень озону та твердих часток, і вживати заходів, якщо будуть перевищені дозволені межі. Так, у липні Європейська комісія попросила Суд Європейського Союзу вжити заходів проти Іспанії та Болгарії через те, що країни не змогли захистити громадян від забруднення та низької якості повітря. «Коли ми боремося із забрудненням, ми також боремося зі змінами клімату і пропагуємо більш здорову поведінку. Це безпрограшний варіант», — додав Ортіс.

До того ж, вчора зранку кияни могли самі спостерігати щільний туман і смог, що свідчить про вкрай забруднене повітря. Індекс якості повітря у Києві становив 118 при нормі від 0 до 50. Причиною забрудненого повітря є вихлопні гази,  дим від спалювання деревини, нафти та вугілля.

Так, за минулорічними даними Чиказького університету, виявилося, що кожен киянин міг би жити на рік довше, якби повітря в місті було чистішим.

Як покращити ситуацію?

Завдяки модернізації виробництва і переходу на більш чисті «зелені» технології можна в рази покращити якість атмосферного повітря. Майже усі найбільші компанії-забруднювачі були побудовані більше півстоліття тому. Їхнє застаріле устаткування та технології здатне продукувати невиправдано велику кількість викидів.

Відмова від користування автомобілем або перехід на користування електрокаром. За даними «Укравтопром»,  у 2019 українці купили рекордну кількість електрокарів. Порівняно з минулим роком, попит зріс на 42%.

Оновлення комунального автопарку, громадського міського транспорту, використання громадського рейкового транспорту, стійке містобудування  – усі ці фактори здатні значно зменшити забруднення повітря.

Запровадження податку на викиди вуглецю. На думку експертів МВФ, до 2030 року податок дозволить скоротити  викиди в атмосферу на 30%. Водночас він зможе забезпечити кошти для переходу на відновлювані джерела енергії.

Відстеження рівня забруднення повітря за допомогою системи моніторингу якості повітря, звітності та верифікації викидів парникових газів, та проведення комунікаційної політики для регулярної публікації результатів діяльності у місцевих ЗМІ.

Надважливо усвідомити наскільки якість повітря впливає на наше здоров’я та благополуччя. Екологічне мислення та здоровий спосіб життя – це те, чого може дотримуватись кожна людина.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь