Спецпроєкти

Порушення правил та темношкірі жінки: хто став лауреатом Букерівської премії (і що у ній особливого)


Цього року Букерівську премію 2019 розділили між двома лауреатками, хоч це й суперечить правилам. Ними стали письменниці Маргарет Етвуд та Бернардін Ернесто.

Призначення двох лауреатів є порушенням правил присудження Букерівської премії, але члени журі, як вони самі зізналися, просто не змогли обрати найкращий із двох творів. Маргарет Етвуд отримала премію за роман «Заповіти» (The Testaments).

Це продовження її найвідомішого роману-антиутопії «Розповідь служниці», яка стала основою однойменного серіалу стрімінгового сервісу Hulu. Події роману The Testaments розгортаються через 15 років після подій описаних в «Розповідь служниці». «Розповідь служниці» оповідає про події майбутнього, в якому більшість жінок не можуть мати дітей. Ті, в кого збереглася репродуктивна функція, стають служницями у багатих родин і змушені народжувати їм дітей.

Бернардін Еварісто отримала нагороду за роман «Дівчина, жінка, все інше» (Girl, Woman, Other), в якому автор розгортає історії життя 12 персонажів, більшість з яких – темношкірі британки.

Етвуд та Еварісто розділять премію в розмірі 50 тисяч фунтів стерлінгів. До того ж цього року лауреатки увішйли в історію Букерівської премії: 79-річна Маргарет Етвуд як найстарший лауреат в історії, а Бернардін Еварісто як перша темношкіра письменниця, яка отримала премію.

В останній раз Букерівську премію ділили два лауреати в 1992 році, тоді правила присудження і змінили.

Крім романів лауретаток, до короткого списку цьогорічної Букерівської премії увійшли твори ще чотирьох авторів – новий роман Салмана Рушді Quichotte, Люсі Елман Ducks, Newburyport,Чігозі Обіома An Orchestra of Minorities, Еліф Шафак 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World.

Букерівська премія – одна з найпрестижніших премій у світі англомовної літератури, яка з 1969 року щорічно вручається у Великобританії. Щороку нею відзначають найкращі романи, написані англійською мовою.

Серед відомих лауреатів премії –Вільям Голдінг «Ритуали плавання», Салман Рушді «Опівнічні діти», Кадзуо Ісігуро «Залишок дня», Арундаті Рой «Бог Дрібниць», Янн Мартель «Життя Пі», Ієн Мак’юен «Амстердам».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь