Спецпроєкти

Хто отримав цьогорічний літературний «Оскар»?


З 7 по 11 жовтня відбувається славнозвісний Нобелівський тиждень. Сьогодні, 10 жовтня, Нобелівський комітет оголосив лауреатів Нобелівської премії з літератури 2018 та 2019 років.

Лауреатом Нобелівської премії з літератури 2018 стала польська письменниця українського походження Ольга Токарчук. Її відзначили за  «уяву оповідачки, яка з енциклопедичною пристрастю зображує перетин кордонів як форму життя».

«Токарчук ніколи не розглядає реальність як щось стабільне або вічне. Вона конструює свої романи в напрузі між культурними протилежностями; природа проти культури, розум проти божевілля, чоловік проти жінки, дім проти відчуження», – йдеться у прес-релізі Нобелівського комітету.

Ольга Токарчук виросла в родині вихідців з України, зараз живе у Вроцлаві. Письменниця написала кілька романів, двічі відзначена престижною польською премію з літератури «Ніке». Токарчук добре відома українським читачам. Українською мовою перекладені її книжки «Бігуни», за яку вона 2018 року отримала Міжнародну букерівську премію, «Гра на багатьох барабанчиках», «Останні історії», «Веди свій плуг понад кістками мертвих». Невдовзі чекаємо на вихід українською magnum opus письменниці «Книги Якова» у видавництві «Темпора» у перекладі Остапа Сливинського.

Нобелівську премію з літератури 2019 отримав австрійський письменник Петер Гандке за «важливу працю, яка за допомогою неординарного лінгвістичного бачення розкрила межі та своєрідність людського досвіду». Написавши велику кількість творів у різних жанрах, письменник зарекомендував себе як один з найвпливовіших письменників у Європі від часів Другої світової війни. Авторський стиль Петера Гандке – це «надзвичайна увага до пейзажів та матеріальності світу, що зробило кіно та живопис його найбільшими джерелами натхнення».

У 2018 році Нобелівський комітет не вручав премію з літератури через скандал з розголошенням таємної інформації у Шведській академії, яка обирає лауреатів. Члена академії, французького фотографа Жан-Клода Арно, звинуватили в сексуальних домаганнях і в тому, що він розкривав імена майбутніх лауреатів. Тому цього року премію за досягнення в літературі присуджують одразу за 2018 та 2019 роки.

Щороку комітет отримує понад 200 заявок на отримання премії. Цьогоріч шорт-лист лауреатів скоротили до 8 претендентів. Влітку члени журі прочитали твори восьми номінантів та обрали двох, які й отримають премію у грудні на урочистій церемонії.

Також комітет розширив критерії: замість європоцентричності  – глобальна спрямованість: бралися до уваги літератори з усіх куточків світу, а також більша орієнтованість на літературу жінок-письменниць.

У списку букмекерів можливих цьогорічних лауреатів були також канадки Енн Карсон і Маргарет Етвуд, француженка Маріз Конде, китаянка Цань Сюе, японець Харукі Муракамі, росіянка Людмила Уліцька та інші.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь