Спецпроєкти

У Києві побудують комплекс для переробки опалого листя (і не тільки) в біогаз


Останніми днями дуже гостро постала проблема забрудненості повітря в Україні. Столичні вулиці тонуть в густому шарі смогу та туману. Екологи зазначають, що причиною значної частки шкідливих викидів у повітря є спалення опалого листя під час якого у повітря виділяється чадний газ. До того ж при спалюванні листя, яке у місті вбирає в себе мікрочастинки важких металів від вихлопів автомобілів та бензопірен від асфальту, здатні викликати у людей онкологічні захворювання.

А якщо у купи опалого листя потрапляють поліетиленові пакети, частки металу чи пластик –  все це під час горіння виділяє понад 70 хімічних сполук, що загрожує такими хворобами як алергія, астма та вірусні захворювання.

Альтернатива спалюванню листя є  його компостування. Так, у Києві вже наступного року планується старт будівництва комплексу з переробки органічних решток (опале листя, скошена трава та зрізані гілки), в результаті чого вироблятимуть біогаз.

Про це розповів голова постійної комісії з питань екологічної політики Київської міської ради Костянтин Яловий: «Підприємство включатиме три біореактори, де і перероблятиметься органічна сировина. За попередніми оцінками – це щороку близько 30 тон органіки, яку зараз комунальні підприємства зберігають на спеціальних майданчиках, де або компостують, або утилізують».

Відкриття комплексу дає одразу декілька переваг. По-перше, це вдалий спосіб запобігти спалюванню листя. По-друге, отримуємо біогаз, який надалі можна перетворювати на електричну чи теплову енергію, або використовувати як пальне для автомобілів. Так, у Швеції більшість громадського транспорту їздить саме на біогазі.

До того ж, крім листя і трави у комплексі буде можливість перероблювати продукти харчування, жири та рідкі побутові відходи.

Наразі будівництво кількох таких комплексів знаходиться на стадії планування. Представництво фінської компанії, яке буде займатися будівництвом, взяло зразки сировини (вологе і сухе опале листя та скошена трава) для проведення досліджень.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь