Спецпроєкти

Як «Джокер» став рекордсменом касових зборів жовтня в американському та міжнародному прокатах?


Фільм «Джокер» режисера Тодда Філліпса зібрав у США 93,5 мільйона доларів за перші вихідні прокату, встановивши рекорд по прем’єрних касових зборах для фільмів, які вийшли в жовтні.

«Джокер» вважається наразі найгучнішим релізом жовтня. І у міжнародному прокаті фільм займає перші позиції. Стрічка, яку вже показали у 22,5 тисячах кінотеатрів в 73 країнах світу, заробила 140,5 мільйона доларів.

Раніше, рекорд по касових зборах належав фільму «Веном»з Томом Харді в головній ролі. Тоді він зібрав $ 80 млн.

Фільм отримав рейтинг R (Restricted) – до його перегляду не допускаються глядачі віком менше 17 років (лише у супроводі одного з батьків або законних представників).

Перед прем’єрою фільму пройшла тривожна хвиля побоювань про те, що історія про сумнозвісного ворога Бетмена може надихнути глядачів на насильство, беручи до уваги стрілянину 2012 року в кінотеатрі міста Аврора, штату Колорадо, яка відбулася під час нічного показу «Темного лицаря». Тоді загинуло 12 людей, і 70 постраждало. Перед виходом фільму в прокат члени сімей постраждалих від трагедії написали відкритий лист, в якому просили посилити заходи безпеки у кінотеатрах.

Кінотеатри по всій країні вжили додаткових заходів безпеки, а поліція Нью-Йорка та Лос-Анджелеса посилила свою присутність навколо кінотеатрів. Також було заборонено одягати костюми та маски для обличчя на деяких майданчиках та костюмованих подіях.

Багато хто побоювався, що жорстокість у фільмі може спровокувати чи мотивувати інших на злочини. Коли кінокритик британської газети задав Хоакіну Феніксу [актору, який грає роль Джокера] незручне запитання під час преси – чи хвилювався він, що фільм може надихнути саме тих людей, про яких йдеться, на трагічні вчинки – актор відмовився відповідати. В наступному інтерв’ю актор прокоментував ситуацію – «Якщо людина страждає від психічних розладів, вона може знайти «паливо» для жорстоких вчинків будь-де».

Така контроверсійність та дражливість теми якраз і привернула увагу до фільму, та здобула ще більший інтерес тих, хто очікував на стрічку.

Творці кінокартини зазначили, що аж ніяк не мали на меті робити з Джокера – героя. Ця історія – лише трагедія нещасної людини, яка ніколи не знала любові. Warner Bros. зазначили, що однією з функції розповіді – «спровокувати діалог навколо таких складних питань». Ні вигаданий персонаж Джокера, ні фільм не є підтримкою насильства.

Фільм отримав головну нагороду на Венеційському кінофестивалі минулого місяця, а головного актора Хоакіна Фенікса визнали головним претендентом на премію «Оскар».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь