Спецпроєкти

Фільми року за версією головної премії кінокритиків України «Кіноколо»


 24 жовтня, під час відкриття кінофестивалю «Київський тиждень критики», були оголошені переможці національної премії «Кіноколо». Премія була присуджена за найкращий фільм у номінаціях: повнометражний ігровий фільм, короткометражний ігровий фільм, документальний фільм, відкриття року, а також найкращим режисеру, актору і актрисі. Крім того, вперше відбулося нагородження в номінації «Найкращий анімаційний фільм».

Національна премія кінокритиків «Кіноколо» – це щорічна премія, що відзначає досягнення українського кінематографа та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. У 2019 році премію було вручено вдруге в рамках Київського тижня критики.

Серед номінантів на найкращий повнометражний фільм цьогоріч були фільми «Дике поле», реж. Ярослава Лодигіна, «U311 “Черкаси”», реж. Тимура Ященко, «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча, та «Додому» Нарімана Алієва.

НАЙКРАЩИЙ ПОВНОМЕТРАЖНИЙ ІГРОВИЙ ФІЛЬМ

«ДОДОМУ», реж. Наріман Алієв, прод. Володимир Яценко

Драма оповідає про трагедію в кримськотатарській родині: батько і молодший син намагаються повернутися додому, у Крим, щоб поховати загиблого на Сході сина і брата згідно з мусульманськими традиціями. Фільм багатогранно описує сучасний український контекст, розкриває проблему втраченого дому та стосунків батьків і дітей. В український прокат фільм виходить 7 листопада.

НАЙКРАЩИЙ КОРОТКОМЕТРАЖНИЙ ІГРОВИЙ ФІЛЬМ

«У НАШІЙ СИНАГОЗІ», реж. Іван Орленко, прод. Олена Єршова, Яна Краль

Фільм засновано на незавершеному оповіданні Франца Кафки «In unserer Synagoge» («У нашій синагозі»).  про маленьку єврейську громаду, яка має проблему, що заважає їм здійснювати молебен у своїй єдиній синагозі. Автори фільму пропонують свій погляд на можливе завершення цієї недописаної історії.

НАЙКРАЩИЙ ДОКУМЕНТАЛЬНИЙ ФІЛЬМ

«СПІВАЄ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО», реж. Надія Парфан, прод. Ілля Гладштейн

Фільм показує життя комунальників, які фізично працюють у складних умовах, щоб забезпечити теплом оселі Івано-Франківська. У вільний час працівники співають у хоровому колективі свого підприємства. Співи в хорі – це їхній спосіб звільнитись від рутини робочого життя та мати радість і творчість у житті. Фільм уже можна побачити у кінотеатрах.

НАЙКРАЩИЙ АНІМАЦІЙНИЙ ФІЛЬМ

«КОХАННЯ», реж. Микита Лиськов, прод. Андрій Границя

Короткометражний анімаційний фільм розповідає історію кохання за допомогою символів. Стрічка складається з епізодів, не пов’язаних між собою сюжетно і стилістично, та які мають єдиний настрій та єдиний сенс. Німа історія-роздум про стосунки між людьми розкривається через звуки.

ВІДКРИТТЯ РОКУ

«МОЇ ДУМКИ ТИХІ», реж. Антоніо Лукіч, прод. Алла Бєлая, Дмитро Суханов

Повнометражний ігровий фільм «Мої думки тихі» – це історія про молодого звукорежисера Вадима. Зазнавши безліч невдач, він отримує шанс розпочати все спочатку. Просте завдання – записати голоси закарпатських тварин – може стати його шансом назавжди залишити «незручну Україну» та вирушити в привабливу Канаду.  Однак усе виявляється набагато складніше. В український прокат стрічка виходить у новорічні вихідні, 2 січня.

НАЙКРАЩИЙ РЕЖИСЕР

НАРІМАН АЛІЄВ, фільм «Додому»

НАЙКРАЩИЙ АКТОР

АХТЕМ СЕІТАБЛАЄВ, фільм «Додому»

НАЙКРАЩА АКТОРКА

ІРМА ВІТОВСЬКА, фільм «Мої думки тихі»

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь