Спецпроєкти

До 2030 року понад 250 мільйонів дітей може страждати від ожиріння – дослідження


Всесвітня федерація боротьби з ожирінням стверджує, що в останні роки у світі різко зросла проблема дитячого ожиріння. Так, згідно з прогнозами фахівців, кількість дітей, які мають ожиріння, до 2030 року досягне 250 мільйонів, що перевищує нинішні 150 мільйонів майже на 60%.

Експерти вважають, що рівень ожиріння зростає через поширення фаст-фуду та вплив реклами нездорової їжі на людей.

Федерація підрахувала показник ризику кризи ожиріння в майбутньому десятилітті для кожної з 191 країни. Найвищий бал отримали деякі тихоокеанські острови, зокрема Острови Кука та Палау з максимальною оцінкою ризику – 11 балів. Пуерто-Ріко та Есватіні, раніше відомий як Свазіленд, також набрали 11, а трохи за ними – Нова Зеландія з 10,5 балами. Також до 2030 року в Китаї буде майже 62 мільйони дітей з ожирінням у віці від 5 до 19 років, в Індії – 27 мільйонів і в США – 17 мільйонів.

В Україні частка дітей з надмірною вагою – 26%, в той час як на островах Кука 40,7% дітей віком від 5 до 19 років страждають від ожиріння. У США чверть дітей та кожен п’ятий підліток мають ожиріння.

У деяких країнах значно менший показник, але і їм не вдасться уникнути глобального сплеску без різких дій. Інші країни мають помірний або високий рівень, та їхній дій недостатньо для того, щоб зупинити проблему.

Невтішно й те, що шанси подолати проблему в 156 з 191 країн, – менше 10%. Жодна країна поки що не відповідає вимогам, щоб подолати проблему ожиріння серед дітей. «Зростання ожиріння свідчить про критичну неспроможність уряду поважати та захищати права наших дітей на міцне здоров’я», – зазначили президент федерації Донна Райан та виконавчий директор Йоганна Ралстон.

Дітям, які зараз страждають від ожиріння, у дорослому віці загрожують серйозні проблеми зі здоров’ям, захворювання серця чи діабет другого типу. Головними причинами захворювання фахівці називають сидячий спосіб життя та перехід від традиційного способу харчування на фаст-фуд, для якого характерний високий вміст жирів, олій, крохмалю та цукру.

За словами автора дослідження, багатонаціональні компанії по всьому світу виробляють дешеву їжу, яка витіснила з ринку більш поживні продукти. «Ми бачимо, як продається фаст-фуд, збільшується користування транспортом, менше дітей їздять на велосипедах і ходять пішки, зростають “сидячі” роботи», – додала педіатр Луїза Бауер. Фахівці вказують, що для зменшення ризиків захворювання потрібно негайно втрутитися на ринок, зменшити глобальний маркетинг безалкогольних напоїв та ультраоброблених продуктів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь