Спецпроєкти

Озонова діра над Антарктидою зменшилася до рекордно мінімальних розмірів. Можна радіти?


Озоновий шар – це бар’єр, який захищає людей від шкідливого ульрафіолетового випромінювання. Проте з розвитком промисловості озоновий шар почав руйнуватися. Так з’явилися озонові діри. Саме через них на людину потрапляють надмірні ультрафіолетові промені, що можуть призводити до раку шкіри, катаракти та інших небезпечних захворювань.

Зазвичай діра досягає максимальних розмірів у вересні–жовтні, після чого зникає до кінця грудня наступного року. Однак вчені NASA повідомили, що озонова діра над Південним полюсом планети зменшилася до рекордного рівня з моменту її виявлення у 1985 році. За прогнозами дослідників, протягом декількох тижнів вона може розсіятися ше більше.

В аерокосмічному агентстві заявили, що зараз середній розмір діри в захисному озоновому шарі Землі становить 9,3 мільйона квадратних кілометрів, хоча зазвичай наприкінці вересня – на початку жовтня вона розростається до 20,7 мільйона квадратних кілометрів.

«Це дуже хороші новини, – зазначив вчений NASA Пол Ньюман. – Та потрібно розуміти, що ситуація, яку ми спостерігаємо цього року, обумовлена потеплінням стратосфери. Це не означає, що рівень озону в атмосфері раптово став стрімко відновлюватися».

Вчені NASA вважають найбільш вірогідною причиною зменшення озонової діри не останні зусилля людства щодо зниження викидів, а кліматичну кризу, точніше аномально високі температури в останні роки.

Штучні сполуки хлору, які можуть зберігатися в атмосфері 100 років, пошкоджують озоновий шар, створюючи дірки. Цей ефект найбільш помітний над Антарктидою «через особливі атмосферні і хімічні умови, які існують тільки там, і більше ніде», – повідомляє Національне управління океанічних і атмосферних досліджень. Щоб зменшити рівень речовин, які виснажують озоновий шар Землі, у 1987 році був розроблений Монреальський протокол, який суворо регламентував викид фреону та інших подібних речовин.

За оцінками дослідників, озоновий шар над Антарктидою відновиться не раніше 2070 року.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь