Спецпроєкти

Прощавайте, рахунки за світло! З рослин навчились добувати електроенергію


У лондонському зоопарку ZSL відбулася безпрецендентна подія – рослина сама зробила селфі. Піт робив селфі кожні 20 секунд, використовуючи енергію цукрів, яку сам і утворював. Автопортрет папоротті адіантум на ім’я Піт був частиною дослідження технології видобутку електроенергії з рослин завдяки використанню мікробних паливних елементів.

Мікробний паливний елемент здатний перетворювати хімічну енергію в електричну за допомогою мікроорганізмів, що мешкають в ґрунті.

«Рослини за допомогою сонячної енергії з води та вуглецю створюють цукри та кисень, що в свою чергу, живить природні бактерії, наявні в ґрунті, створюючи енергію, яку можна використовувати за допомогою паливних елементів та використовувати для віддаленого живлення широкого спектру життєвоважливих інструментів для збереження природи, включаючи датчики, платформи моніторингу та камери», – заявив Ел Девіс, фахівець із технологій ZSL. Знімок твориться автоматично, коли з’являється достатньо заряду. Датчики та камери, розташовані в дикій природі, та підзаряджаючись від енергії рослин, нададуть змогу спостерігати за вирубкою дерев, лісовими пожежами та загальним станом екосистеми. Вони також зможуть фіксувати температуру, вологість та чимало інших показників, як-от ріст рослин.

«Ми буквально підключились до природи, щоб допомогти захистити дику природу у світі: Піт перевершив наші очікування і наразі фотографується кожні 20 секунд», – додав Ел Девіс.

Здатність рослин виробляти енергію може стати проривом для екологічної науки. Усе це важливо для дослідження кліматичних змін і змін середовища проживання для тварин та рослин.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь