Спецпроєкти

Секс українців у цифрах: як, скільки і з ким?


«Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями»  Т. Г. Шевченко

На перший погляд досі здається, що Україна – консервативна країна, в якій поширені «традиційні цінності», вороже ставлення до сексуальної розкутості й до ЛГБТ-спільнот. Нещодавно ми писали про секс у СРСР: чи все ж таки він був у радянському союзі та який залишив слід? Сьогодні ми вирішили дослідити цифри щодо сексу в сучасній Україні. У якому віці українці починають кохатися, як ставляться до контрацепції і якому порно надають перевагу?

Секс у житті українців

За результатами дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» взимку 2019 року, майже 80% із 2 000 опитаних українців віком 18+ згодні з тим, що секс є дуже важливою частиною життя людини.  

При цьому 67% українців зазначають, що в них є постійний сексуальний партнер, 4% мають непостійного партнера, 19% зараз нікого не мають (але мали раніше) і тільки 3% відповіли, що не мають і ніколи не мали статевого партнера.

Вік вступу до статевого життя

Українці починають займатися сексом у підлітковому віці. Про це свідчить соціальне дослідження Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. 66,8% опитаних заявляють, що набули сексуального досвіду після досягнення 15 років. 9,2% (майже кожен десятий) визнають як вік сексуального дебюту 12 років і молодше (12,1% юнаків та 3,5% дівчат).

У середньому хлопці починають статеве життя раніше, ніж дівчата, і рідко знають вік першої партнерки. 14,7% з усіх (і хлопців, і дівчат), хто мав статевий досвід, зізналися, що вік першого статевого партнера був 19 років або більше.

До речі, основним джерелом інформації про статеві стосунки для молоді є інтернет (для понад 50% опитаних). На другому місці (41%) опинилися друзі та однолітки.

Середній розмір і тривалість статевого акту

Ух! Ця тема, певно, є однією з тих, які обговорюють в усіх куточках світу. Навіть існують дослідження з приводу того, наскільки чоловіки та жінки (про своїх партнерів) перебільшують щодо розміру члена. Що ж, час подивитися правді в очі й сказати, що українці не є рекордсменами за цим показником. Відповідно до світових даних середній розмір пеніса українця (в ерегованому стані) складає 13.97 см, за цим показником Україна посідає 54 місце з 88. За іншими відомостями, ця цифра складає 13.98 см, тож різниця у показниках не суттєва. Для порівняння: перша позиція у світі належить Демократичній республіці Конго – у жителів цієї країни розмір чоловічого статевого органу сягає 17.93 см. А на останньому місці – жителі Північної та Південної Кореї: їхній показник – 9,66 см.

Шкода, але середня тривалість сексу українців мало кого цікавить – принаймні жодної офіційної статистики – ні національної, ні світової – ми не знайшли.

Секс у шлюбі й поза ним

Найбільшими прихильниками думки, що це – дуже важливо, є одружені люди (у цивільному чи офіційному шлюбі). Дві третини опитаних вважає, що сексуальні стосунки до шлюбу – це нормально, частіше це молодь, неодружені люди або ті, хто живе в цивільному шлюбі. 

Хоч як дивно, але жінки й особи зрілого віку вважають (45% респондентів), що для чоловіків секс більш важливий, ніж для жінок.  41% опитаних погоджуються з тим, що виконання «подружнього обов’язку» – обов’язкове для чоловіка, і майже стільки ж протилежної думки.

Секс за згодою

11 січня цього року в Україні набув чинності закон, який посилює відповідальність за злочини на сексуальному ґрунті та домашнє насильство. Наприклад, описує обмежувальні заходи щодо особи, яка вчинила домашнє насильство: обмежує можливість перебування на спільній території, спілкування з дітьми, а також визначає покарання за зґвалтування – позбавлення волі від трьох до п’яти років. Незважаючи на те, що ця історія стала інтернет-мемом і обросла безліччю жартів, закон справді важливий, адже визначає будь-які дії сексуального характеру (з проникненням чи без), вчинені без добровільної згоди, злочином.

До речі, відповідно до опитування, в Україні достатньо «здорове» ставлення до виконання дружиною «шлюбних обов’язків»: 67% опитуваних не погоджуються з тим, що заміжня жінка зобов’язана займатися сексом із чоловіком, навіть якщо вона цього не хоче (19% протилежної думки). 57% опитаних вважають, що жінка (не залежно від того, в шлюбі чи ні) повинна проявляти сексуальну ініціативу (24% не погоджуються).

Безпека і життя з ВІЛ

Мабуть, найгірша ситуація щодо сексуальної освіченості в Україні склалася з безпекою. Про необхідність використання презервативів та інших засобів контрацепції нібито говорять у школі, з екрану телевізорів, про це написано на біґбордах і розповідають лікарі. Але досі мало хто ставиться до цього серйозно.

Якщо про застосування презервативу як засобу контрацепції та захисту при першому сексуальному контакті повідомило 69,3% опитаних 14-річних респондентів та 72,5% 17-річних, то кожен десятий 14-річний юнак та кожен шостий 15-річний сказали, що не знають, чи використовували презерватив під час останнього статевого контакту. Дівчата у старшій віковій групі частіше, ніж хлопці, повідомляли про нехтування цим засобом контрацепції – від третини 16-річних до чверті 17-річних.

На жаль, логічно з цього випливають інші цифри: Україна залишається лідером в Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінкою експертів UNAIDS (станом на 1 жовтня 2018 року), в Україні з ВІЛ-інфекцією живе близько 240 тисяч осіб, і лише кожен другий знає про свій діагноз. На обліку перебуває 144 633 ВІЛ-позитивних пацієнта.

З 2008 року українці найчастіше інфікуються через незахищений секс. Більшість випадків інфікування ВІЛ в Україні трапляється у молодих людей від 15 до 30 років.

Експерименти

Українці достатньо розкуті щодо «розмов про це»: 60% опитаних не відчувають незручності або сорому, коли говорять про секс зі своїм чоловіком/дружиною/постійним сексуальним партнером. 35% українців зовсім не соромляться розмовляти про секс із друзями або знайомими, а 21% вільно говорять про це з незнайомцями.

Проте у своєму сексуальному житті експериментують далеко не всі (або ж не розповідають про це), наприклад, тільки 16% опитаних погоджується з тим, що мати постійні сексуальні стосунки з більш ніж однією особою одночасно – це нормально.

Перегляд порно

І найпікантніше – українці люблять дивитися порно. У минулому році Україна опинилася на 16 місці у рейтингу країн світу, які забезпечують трафік відомому інтернет-ресурсу Pornhub. Відповідно до їхнього звіту, українці посідають одну з перших позицій у рейтингу за тривалістю візитів на сайт: в середньому 10 хвилин і 26 секунд.

Що стосується вподобань, то, за пошуковою статистикою, українців найбільше цікавить «аніме», «пікап» і «рогоносець». У топ-5 категорій увійшли hentai (мальована порнографія японського виробництва), milf (акронім фрази «mother I’d like to fuck», що перекладається як «мама, з якою я хотів би переспати»), anal (анальне), cartoon (мультик), mature (зрілий). Найбільш популярні порноактриси для Україні – Саша Грей (Sasha Grey), Ельза Джин (Elsa Jean) та Леолулу (Leolulu).

За статю українські відвідувачі порнхабу розділилися так: 73% чоловіків та 27% жінок.

Загалом статеве життя українців насичене, цікаве і не достатньо вивчене. Сподіваємося, в Україна розвиватимуться як дослідження на цю тему, так і просвітницька робота щодо безпеки і захисту здоров’я.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь