Спецпроєкти

Проєкт «Тарілка». Ресторани і магазини будуть віддавати продукти малозабезпеченим


За даними Державної служби статистики українці щороку викидають приблизно 7 мільйонів тонн придатних до споживання продуктів, вартість яких 5,5 мільярдів гривень. Натомість люди через безробіття або низьку зарплату не можуть себе прогодувати. 29-річний Ростислав Косюра, який 23 роки жив у Німеччині, вирішив виправити цю проблему, заснувавши екологічно-соціальний проєкт «Тарілка»

Ініціатива і екологічна і соціальна – допомога нужденним і вирішення екологічних проблем.

Завдяки його проєкту ресторани й магазини не викидатимуть продуктів, в яких спливає термін придатності, а передаватимуть їх волонтерам, а ті готуватимуть із них страви та годуватимуть усіх малозабезпечених. На ідею надихнув соціальна ініціатива у Німеччині «Die Tafel». Це продовольчий банк, організація, яка збирає їжу в ресторанах і магазинах та роздає її тим, хто потребує. Так, у Німеччині придатна для споживання їжа не йде на смітник – її передають благодійним організаціям, які годують нужденних. Започаткована у 1993 році, «Die Tafel» наразі має 940 філій по всій Німеччині.

«Коли виникла ідея, я попросив їх [команду«Die Tafel»] поділитися досвідом. Ходив туди протягом двох тижнів. Дивився, як вони сортують і видають їжу, як організовують волонтерів, як формують базу даних. І хочу втілювати це тут, але пристосовуючи до українських реалій», — поділився Роман у інтерв’ю команді Reporters.

У проєкті вже беруть участь декілька львівських продуктових крамниць та супермаркетів, ресторанів. Це і ресторан Leopolis, і ЛКП «Зелене Місто», і мережа супермаркетів «Рукавичка» та «Близенько». Як тільки у проекту буде свій простір, у рамках проекту з’явиться спеціальна крамничка продуктів для малозабезпечених та їдальня.

Reporters

До команди «Тарілки» наразі долучилися юрист Іван Павліш, пластунка Анастасія Слюсаренко, журналістка Христина Бахурська, Юліана Саврук та Вікторія Фургало з Інституту міста. Також волонтерів шукають серед скаутів із ПЛАСТу, студентів Академії українського лідерства і Українського католицького університету та інших вишів.

Команда планує відкрити «Тарілку» до Святвечора, або ж раніше.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь