Спецпроєкти

Учені довели звʼязок між забрудненням повітря та виникненням раку мозку


Учені з Університету Макгілла у Канаді виявили, що рак головного мозку пов’язаний із забрудненим повітрям, пише The Guardian.

«Ультратонкі частки (UFP), що утворюються в результаті спалювання палива, особливо в дизельних транспортних засобах, значно збільшують шанси людей отримати смертельний рак», – йдеться у дослідженні. Вчені виявили, що наночастинки можуть потрапити в мозок людини, переносячи канцерогенні хімічні речовини.

Забруднення повітря призводить до додаткового випадку виникнення раку мозку на кожні 100 тисяч осіб. Аналіз медичних карт 1,9 млн дорослих канадців у період з 1991 по 2016 рік показав, що кореляція між раком мозку і забрудненням від викидів транспорту виявилася «напрочуд послідовною». Проте потрібно дочекатися інших досліджень, які б підтвердили ці результати.

Токсичне повітря має й інші наслідки для мозку, зокрема зниження інтелекту і психічні порушення в дорослих та дітей. Всесвітня організація охорони здоров’я говорить, що забруднення повітря є «тихою надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я».

У новому дослідженні, опублікованому в журналі «Епідеміологія», також ідеться про те, що річне збільшення рівня забруднення на 10 000 наночастинок на кубічний сантиметр збільшує ризик раку мозку на 10% і більше.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь