Спецпроєкти

У київському метро можна буде прочитати історії журналіста, який першим написав про Голодомор


Вісім постерів з’явилися у вагонах одного з потягів Оболонсько-Теремківської (синьої) лінії метро. Протягом наступного місяця вони розказуватимуть історії Ґарета Джонса, який був свідком трагічних подій у 1932–1933 рр. в Україні: Голодомору, суворої цензури, змови та масових репресій.
Проєкт підготовлений за підтримки FILM.UA Group та команди Київського метрополітену. Він приурочений до виходу історичного трилеру «Ціна Правди» на екрани українських кінотеатрів 28 листопада, а також до Дня пам’яти жертв голодоморів, що цьогоріч припадає на 23 листопада.
Місія проєкту – привернути увагу широких верств суспільства до проблеми правди та постправди в сучасному метаінформаційному світі, а також спонукати українців дізнатися більше про важливі факти з історії нашої країни.
«Тепер у пасажирів київського метро буде можливість дізнатися більше про життя британського журналіста Ґарета Джонса. А воно, повірте, варте уваги. Це була натхненна, вольова та дуже розумна людина, яка зіграла велику роль в історії. На превеликий жаль, більшість про це не знає. Тому ми дуже вдячні Київському Метрополітену за надану можливість не тільки промотувати українське кіно, а й поширювати в суспільстві важливі меседжі», — зазначила маркетинг-директорка FILM.UA Group Поліна Толмачова.
 У 1933 році Ґарет Джонс на власні очі побачив Голодомор в Україні, написав про це в десятки світових видань, організував пресконференцію у Берліні, де розповів світу правду про сталінський режим та геноцид українського народу. Проте інший прорадянський журналіст Волтер Дюранті намагався виправдати ці злочини і зазначав у своїх замовних статтях, що повідомлення про Голодомор перебільшені. 12 серпня 1935 року Джонса було вбито за нез’ясованих обставин.
Крім того, нещодавно в Києві відбулася презентація книги видавництва «Жнець» «Ґарет Джонс. Ціна правди», куди увійшли вибрані статті та хроніка життя британського журналіста, який першим розповів світу про Голодомор в Україні.
Також до Дня пам’яті жертв голодоморів відбудеться перфоманс «Ті, що блукають». Захід відбудеться 22 листопада о 18:00 на верхньому майданчику станції метро «Дорогожичі». Минулоріч його презентував Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» разом з театром-студією Veritas у межах вшанування 85-х роковин Голодомору-геноциду. В основі сценарію – свідчення очевидців Голодомору з архіву Меморіалу жертв Голодомору та опубліковані свідчення з книги «33-й: голод. Народна Книга-Меморіал».
#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь