Спецпроєкти

Не лише преміями: як Jägermeister допомагає молодим українським артистам


У народі кажуть «Знав би де впадеш — соломку б підстелив», що логічно, адже всі майбутні життєві перипетії неможливо передбачити. Але можна старатися мінімізувати їхню кількість. Тим паче, що мудрі люди вчаться на чужих помилках.

Світ музики — не виняток. Ми вже заглиблювалися в історію української музики, робили дослідження, шукали певні закономірності. А тепер спробуємо з’ясувати, як йдуть справи в найновішої української музики, на чиїх помилках вчаться молоді артисти та чим їм допомогти.

Команда премії Jäger Music Awards вирішила зробити шлях до слави молодим музикантам трішки легшим і організувала зустріч фіналістів премії в номінаціях Young Blood з експертами журі. Раніше ми проводили розслідування, в якому дізнавалися, як саме відбувається номінування артистів, оскільки деякі музичні журналісти мали чимало запитань до цьогорічних номінантів. Але це стосувалося головних номінацій церемонії, а не Young Blood.

«Дуже круто, що Jägermeister таке організовують для молодих артистів. Я можу підійти і запитати, щось у “Манекена” (проект Євгена Філатова “The Maneken”, – прим.)! Ну або просто потиснути йому руку і подякувати за ONUKA», — чуємо на вході від молодих музикантів.

Ми прийшли раніше і встигли зайняти найзручніше місце, а буквально за 5 хвилин клуб «River Port» просто блискавично наповнився людьми. Склалося враження, ніби сьогодні «чорна п’ятниця», ми в супермаркеті, організатори ось-ось відчинять двері, і понесеться потік людей.

Як розповідає команда бренду, вони надіслали запрошення кожному зареєстрованому учаснику, який пройшов до фіналу номінації. А їх, на хвилиночку, виявилось аж 56 колективів! Не всі, зрозуміло, встигли доїхати, але найцілеспрямованіші прибули з різних куточків країни. Наприклад, нам вдалося познайомитися з лідеркою чернігівського гурту «Голос душі», яка створює пісні ледь не щодня (лише позавчора вона написала ще одну пісню), хоча навіть не має музичної грамоти. Ось що значить талант, який не звертає уваги жодні перепони, а йде до своєї мети.

Отже, учасники номінації Young Blood, окрім можливості виграти премію, отримали ще й змогу здобути унікальний досвід, яким вирішили поділитися успішні діячі культури.

Вечір проходив у форматі коротенької бесіди експертів журі з ведучим заходу, музикантом з будинку культури Masterskaya Gera Gerc, після чого кожен з фіналістів премії міг підійти й особисто поставити запитання та поспілкуватися з визначними діячами української музики.

Кожен з артистів говорив про крутість заходу й радів можливості «доторкнутися до тіла» відомих учасників журі. Мовляв, хоч і розвиток технологій дозволяє зв’язатися практично з кожним онлайн, але живе спілкування це дещо інше. Та і ймовірність, що Аліна Паш відповість на озвучене запитання тут більша, ніж якщо написати їй у Direct в Instagram.

Учасниками вечора стали вищезгадані Євген Філатов та Аліна Паш, а також генеральний продюсер радіохолдингу ТАВР Медiа (Хіт ФМ, Русское радио Україна, Kiss FM, радіо ROKS, радіо Relax та Мелодія ФМ) Віталій Дроздов, музичний продюсер і промоутер з Одеси Олексій Гогохія, продюсер і власник Secret Service Entertainment Agency Михайло Ясинський, директор проектів Alina Pash і «Счастливые Люди», засновник гурту Gorchitza Андрій Іноземцев та партнер фестивалю Sziget Етторе Фольеро.

Як запевнив Олексій Гогохія, всього організатори отримали понад 500 заявок від молодих українських артистів. «Мені як людині, яка вже 20 років займається музикою у різних форматах, працюючи з артистами, відбираючи найцікавіші музичні твори для радіоетерів, було дуже приємно, що артисти надсилали багато класної музики», — ділиться Олексій.

А Євген Філатов найбільше уваги присвятив концепції премії, яка полягає в тому, щоб підтримувати ще невідомих широкому загалу музикантів, які вже створюють крутий продукт, але поки не потрапляють на радари більш масштабних музичних подій.

Михайло Ясинський описав обсяги роботи, яку ще належить здійснити всім учасникам музичного ринку. Насамперед, на його думку, потрібно зрозуміти українську аудиторію: «Успіх Олега Винника відкрив мені очі на те, що в українців культурний запит зовсім інший. Наприклад, такий музикант не став би популярним у часи СРСР, коли нам нав’язували “потрібних” артистів з Москви. Довго така музика ігнорувалася мейнстримом. А тепер все інакше. Це значить, що ми зовсім не знаємо нашу аудиторію, не знаємо, що відбувається в головах людей по всій країні. А країна в нас дуже цікава. З’являється безліч нових артистів. Люди в різних селах, інших периферійних населених пунктах можуть бути більш просунуті завдяки технологіям, ніж люди, які живуть у великих містах і дивляться свій телевізор».

«Індустрія в нас категорично недорозвинена. Не тому що недостатньо законів чи тому що треба думати, де заробити за кордоном. Ніхто з нас не обговорює рівень життя в країні. Все впирається у ці ВВП-шмевепе. Буде достатній рівень життя в країні — ми не будемо думати про гастролі артистів у Росії, тому що ніхто туди і їздити не буде. Ми не будемо рефлексувати над питанням “Чи ми перемогли на Євробаченні, чи ні?”. Ми будемо достатньо задоволені, якщо кожен ваш талант буде отримувати те, на що заслуговує. Є рівень життя — є кафе, бари, з’являються зали, будується інфраструктура. Люди почнуть ходити на концерти. І за цим вже з’явиться взаємоповага й в індустрії також. Тому що всі сварки через нашу бідність, через незадоволеність», — резюмував Ясинський.

А нагородження першої незалежної музичної премії Jager Music Awards відбудеться вже сьогодні, о 19:00 у галереї LAVRA. Окрім власне нагородження артистів, заплановано також виступ Latexfauna, YOURA, Fo Sho, ZFeelZ та Тонка. Хедлайнер заходу — британський електронний музикант Actress.

Квитки ще є в наявності за посиланням.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь