Спецпроєкти

Американка під виглядом уроків макіяжу знімає ролики про переслідування уйгурів в Китаї. TikTok її заблокував


Китайський додаток TikTok раніше заблокував акаунт 17-річної американки Ферози Азіз, яка у своїх навчальних відеороликах про макіяж критикувала владу Китаю за репресії уйгурів. Фероза Азіз – етнічна афганка, що живе в Нью-Джерсі. Вона назвала те, що відбувається там «ще одним Голокостом, який замовчують».

«Зараз я покажу вам, як подовжити вії… Після цього покладіть інструмент для завивки вій та візьміть телефон, щоб дізнатися, що відбувається в Китаї. Як невинні мусульмани потрапляють у концентраційні табори, як розлучають сімʼї, викрадають їх, вбивають, ґвалтують, змушують їх їсти свинину та пити алкоголь, примушують їх приймати іншу віру. Якщо вони цього не роблять, їх вбивають… Будь ласка, поширюйте цю інформацію і знову візьміть інструмент для завивки вій», — говорить Фероза у своєму відео.  Відеоролик переглянули понад 1,5 млн разів.

У своєму Twitter Азіз повідомила, що після публікації відео отримала повідомлення від TikTok, в якому йшлося, що її обліковий запис «тимчасово заблокований через численні порушення принципів спільноти».

15 листопада компанія заблокувала обліковий запис Ферозіт, але це, за словами співробітника, не пов’язано з її заявами про Китай. Блогерку забанили за ролик з Усамою бен Ладеном. «У цьому випадку попередній обліковий запис користувача та закріплений за ним пристрій були заблоковані після того, як вона опублікувала відео Усами бен Ладена, що є порушенням заборони TikTok на сприяння терористам», — повідомили в компанії. Зараз доступ до облікового запису відновлено.

Азіз була здивована, побачивши, що її відео стає вірусним. «Я така рада, що мені вдалося допомогти поширити інформацію про проблему, яку потрібно вирішувати», – зазначила вона.

«Покоління до нас не мали такої можливости, яку ми маємо зараз, і яку дозволяють технології. Ми можемо достукатися до тих, хто має уповноваження щось зробити. Наші голоси можуть зробити так багато».

Уйгури – це тюркомовний народ, представники якого сповідують іслам. Вони живуть в Синьцзян-Уйгурському автономному районі Китаю. Влада Китаю вважає їх неблагонадійними. Уйгури не можуть розраховувати на високооплачувану роботу. Правова група Amnesty International у своїй доповіді 2013 року визнала, що китайська влада обмежує мирне культурне самовираження уйгурів, називаючи їх сепаратистами і звинувачуючи в незаконній релігійній пропаганді. До того ж, нещодавно відбувся витік засекречених урядових документів Пекіна, де йшлося про виправні табори та детальні вказівки щодо запобігання втечі затриманих.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь