Спецпроєкти

Доведено: 11 тисяч вчених підписали попередження про екологічну катастрофу


«Землі загрожує екологічна криза, і, якщо не вжити негайних заходів на глобальному рівні, людству не уникнути  “невимовних страждань”», – йдеться у колективній доповіді World Scientists ‘Warning of a Climate Emergency («Попередження вчених з усього світу про надзвичайний кліматичний стан»), опублікованому в науковому журналі BioScience.  Під статтею поставили підписи 11 258 вчених зі 153 країн світу.

Вчені зазначили, що вони відчувають «моральний обов’язок попередити людство про катастрофічну загрозу» і мусять «говорити без прикрас». За їхніми словами, «кліматична криза набирає обертів набагато швидше, ніж очікувала більшість вчених. Все буде жорсткіше, ніж передбачалося, і загрожує екосистемі та долі людства».

Доповідь спирається на спостереження за людською діяльністю і її впливом на зміни клімату протягом останніх 40 років, зокрема йдеться про рівень викидів вуглекислого газу, зростання чисельності населення, споживання енергії, темпи зникнення лісів тощо. Крім того, дослідники наводять цифри, що стосуються кліматичних змін, наприклад, зміни температури поверхні планети, зміни кислотності води в океані, танення льодів.

«Незважаючи на 40 років масштабних глобальних перемовин, ми продовжуємо поводитися, ніби нічого не сталося, і не можемо впоратися з кризою», – заявив професор екології в Університеті штату Орегон Вільям Ріппл.

Понад половина країн, які підписали Паризьку кліматичну угоду, далекі від виконання її умов, зокрема зобов’язання про скорочення викиду парникових газів. Лише 35 країн вживають заходів, щоб скоротити викид діоксиду вуглецю (CO2).

Виконання цієї умови потрібне, щоб не допустити глобального потепління вищого, ніж на 1,5 градуса за Цельсієм. Якщо люди не змінять свій спосіб життя, то температура потенційно підвищиться на три градуси, що матиме катастрофічні наслідки, прогнозують вчені. Адже жовтень цього року став найтеплішим з початку метеорологічних спостережень. П’ять місяців поспіль температура наближалася до рекордних показників. У 2020 році, як вважають вчені, потрібно посилити заходи щодо запобігання росту температури.

На думку вчених, щоб зупинити процес, людству потрібно припинити вирубувати ліси, скоротити споживання мʼяса, зупинити видобуток викопного палива, який виснажує землю.

«Зараз вкрай важливо уважно відстежувати зміни у ширшому наборі показників: зростання чисельності населення, споживання мʼяса, втрату деревного покриву, споживання енергії, субсидії на викопне паливо і щорічні економічні втрати від екстремальних погодних явищ», — зазначив співавтор доповіді Томас Ньюсом із Сіднейського університету. «Кліматична криза тісно пов’язана з надмірним рівнем споживання. Основну відповідальність за історичне зростання викидів несуть найбагатші країни світу. Вони мають найбільший рівень викидів парникових газів на душу населення».

Автори доповіді зауважують, що особливу роль у реалізації змін відіграють чотири країни, на які припадає понад половину світового обсягу викидів. Це – Китай, Індія, США та Росія. Китай і Індія поки погодилися лише на план зменшення викидів парникових газів. Росія ще не надала плану регулювання, а США заявили про вихід з Паризької угоди.

Разом з тим вчені звертають увагу, що приводи для оптимізму все-таки є: «Ми натхнені недавнім сплеском занепокоєння. Політики роблять заяви про надзвичайну ситуацію у сфері змін клімату. Школярі страйкують. У судах ведуться розгляди справ про екоцид. Рухи громадян вимагають змін і влада багатьох країн, штатів і міст реагує на них».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь