Спецпроєкти

За гендерним принципом. Як відрізняються зарплати жінок та чоловіков в Україні?


Гендерний розрив у оплаті праці – це різниця в середній заробітній платі між чоловіками і жінками. І ця різниця – проблема, яка існує у всьому світі, не лише в Україні. Так, в Україні жінки отримують на 21% нижчу заробітну плату, ніж чоловіки. У травні різниця становила на 4% більше. Про це повідомила міністерка соціальної політики Юлія Соколовська у Facebook.

Цей показник вищий, ніж у більшості країн Європи. Зазвичай, жінки частіше працюють у сферах з більш низькою середньою зарплатою і рідше посідають високооплачувані провідні позиції.  Особливо велика різниця в оплаті праці – у компаніях з більш високою оплатою праці. Крім того, на ринку праці є чимало сфер, у яких чоловіки й жінки представлені нерівномірно.

Часто це пов’язано з тенденціями у вихованні: діти успадковують стереотипні переконання своїх батьків, дівчаткам з дитинства прищеплюють скромність та жертовність, а хлопчиків не вчать сприймати дівчат як рівних конкуренток.

І це невикористаний потенціал як для жінок, так і для країни загалом. Адже праця жінок не тільки стимулює соціальний розвиток, але й робить масштабний внесок в економіку країн.

«Йдеться не лише про рівну оплату праці для чоловіків та жінок, а й про створення рівних умов: щоб матері мали можливість за бажання повертатися на ринок праці після народження дітей, щоб роботодавці розвивали відповідну інфраструктуру та умови, більш гнучкі графіки роботи, щоб татусі все більше брали участь у догляді за дітьми, країна розвивала дошкільну освіту, щоб ми долали стереотипи, щоб більше жінок обіймало керівні посади тощо», – зауважує у своєму дописі Юлія Соколовська.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь