Спецпроєкти

Відвідування музеїв та художніх галерей продовжує життя – дослідження


Відвідування музеїв та художніх галерей знижує ризик передчасної смерти. До такого висновку прийшли експерти, з’ясувавши, що інтерес до мистецтва не тільки допомагає розвиватися, а й продовжує життя.

Аналіз провели вчені з Університетського коледжу Лондона, взявши за основу дослідження інформацію про стан здоров’я і спосіб життя шести тисяч дорослих британців, старших 50-ти років. На початку дослідження, у 2004–2005 роках, вчені спостерігали, як часто людина була «залучена до мистецтва» – відвідувала виставки, концерти та оперу, але не кіно. Потім за учасниками спостерігали протягом 12 років.

Вчені з’ясували, що люди, які цікавляться мистецтвом та регулярно відвідують мистецькі галереї, музеї або театри, мають на 31% менший ризик передчасної смерти, ніж ті, хто цього не робить. Навіть відвідування таких інституцій один або два рази на рік зменшувало ризик на 14%.

«У той час, як інші поведінкові звички, пов’язані зі здоров’ям, – паління, алкоголь і фізичні вправи, – безсумнівно, вважаються суттєвішими показниками смертности, ці види дозвілля і розваг, які люди не сприймають як діяльність, пов’язану зі здоров’ям, здатні підтримувати хороше самопочуття та сприяти довголіттю», – пояснила авторка дослідження Дейзі Фанкур.

Автори дослідження припускають, що заняття мистецтвом є дієвим способом боротьби зі стресом і розвитком креативного мислення, що дозволяє людям адаптуватися до змін.

У дослідженні було розглянуто низку економічних, медичних та соціальних факторів, щоб спробувати пояснити, чому існує зв’язок між мистецтвом та довгим життям. Рівень достатку, як з’ясували дослідники, пояснює близько 9% випадків. Когнітивні відмінності, соціальна і громадська активність, психічне здоров’я, мобільність та проблеми зі здоров’ям також зіграли певну роль. Такі речі, як вільний час і професійний статус, не мали істотного значення.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь