Спецпроєкти

Перша українка в Луврі: що треба знати про мистецтво Соні Делоне


У артпросторі Set триває виставка «Ритм кольору», присвячена французькій художниці українського походження Соні Делоне. Учасницями виставки також стали сучасні українські художниці Маша Рева, Оксана Левченя, Яся Хоменко, Леся Хоменко та архітектор Флоріан Юр’єв. Усі вони мають щось спільне з творчістю Соні: форму, колір або авангардні риси. Кураторка виставки — Катерина Тейлор. Вона проводила дослідження з архівних документів, листів художниці та ескізів, які також можна побачити на виставці. 

Bit.ua розповідає, хто така Соня Делоне і чим знакові її роботи. 

Хто така Соня Делоне? 

Мало хто знає, та народилася майбутня художниця в Одесі. В п’ятирічному віці  її забрав до Санкт-Петербургу дядько Анрі Терк. Так, Сара Штерн стала Сонею Терк. 

У 20 років Соня вступила до мистецької академії Ла-Палетт у Парижі. Батьки наполягали, щоб вона повернулася додому і вийшла там заміж, але Соня побралася з галеристом Вільгельмом Уде. Не зрозуміло, чи це був шлюб за розрахунком, чи дружня взаємодопомога (Уде підозрювали в гомосексуальності, а Соня дуже не хотіла додому). Проте зовсім скоро Соня розлучилася з Вільгельмом і вийшла заміж за молодого абстракціоніста Роберта Делоне

Разом вони створили новий художній стиль — «симультанізм». З латинської «simul» перекладається як «разом» або «одночасно». Делоне пояснювали симультанізм як «зображення руху кольору у світлі». Суть у тому, щоб поєднувати кольори так, щоб здавалося, ніби вони рухаються і змінюються під впливом інших кольорів.

«Десь у 1911 році у мене виникла ідея зробити для мого новонародженого сина ковдру, складену зі шматочків тканини, як ті, що я бачила у будинках селян. Коли я закінчила її, то розташування шматків матеріалу нагадало мені мистецтво кубізму. Пізніше ми спробували застосувати той самий метод до інших предметів і картин»,  — говорила Соня Делоне. Вона часто згадувала, що надихалася спогадами про розмаїття кольорів на українському весіллі.

Як Соня стала відомою дизайнеркою та законодавицею моди?

Яскраві кольори та форми зі своїх картин Соня переносила і на одяг. На одну з богемних вечірок вона прийшла в «сукні-поемі», на якій були зображені вірші та симультанні образи. Після цієї вечірки почалося визнання Соні як дизайнерки та законодавиці моди: власний Дім мод у Мадриді (Casa Sonia) та Парижі (Delaunay), костюми та декорації для постановок Сергія Дягилева, обкладинки Vogue з її одягом. Та на сукнях її дизайнерський шлях не завершився: Соня почала створювати шарфи, килими, меблі та навіть машини. 

«Я завжди змінювала все навколо себе… Я перефарбувала наші стіни в білий, щоб наші картини справляли краще враження. Я конструювала свої меблі. Я все робила. Я проживала своє мистецтво».

У 1941 році від раку помирає Роберт Делоне. Соня заглиблюється в роботу, видає спогади про Роберта та публікує його теоретичні праці.

Соня Делоне — перша художниця, чия персональна виставка у Луврі відбулася за її життя. У 90 років її нагородили найвищою нагородою Франції  — Орденом почесного легіону. 

Як розуміти картини Соні Делоне?

Одна з її хрестоматійних робіт  — Prismes électriques, 1914 р.  Електричні призми стали впізнаваними символами творчости Делоне. Художниця перетворює вогні та метушню бульвару Сен-Мішель майже на повну абстракцію. Все розпадається на колір, крім двох фігур, які залишаються помітними в нижній частині картини.

Ще одна з багатьох робіт, яка створена в подібній техніці, — «Ринок в Міньо». У центрі картини  — бик на невгамовному іспанському ринку, де постійно щось рухається. У 2002 році на паризькому аукціоні Calmels Cohen цю картину продали за 4,6 млн євро.

На виставці «Ритм кольору» представлені дві роботи, які зберігаються в колекції Національного художнього музею. Це єдині роботи Соні Делоне, які є в Україні. Інші можна побачити у видатних музеях світу, наприклад, у центрі Помпіду та Музеї мистецтв Метрополітен у Нью-Йорку. 

Виставка триває до 15 грудня.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь