Спецпроєкти

Прага (і не тільки) планує обмежити розміщення туристів через Airbnb


Популярність Airbnb, платформи для бронювання житла, впродовж останніх п’яти років зросла втричі. Так, популярність коротких туристичних поїздок зробила ринок подобового житла вкрай затребуваним, що викликає незадоволення у міських жителів таких популярних європейських міст, як Прага, Барселона, Амстердам, та змушує міську владу реагувати.

Місцеві жителі незадоволені, що квартири в центрі міст здають в оренду туристам. На їхню думку, це призводить до відсутности доступного житла, а в деяких випадках і до витіснення городян. Крім того, постає питання безпеки: коли житло здають подобово, сусіди змушені постійно бачити незнайомих людей у будинку. Корисні міські сервіси замінює бізнес для туристів.

Так, влада Праги виступила проти короткострокового розміщення туристів у житлових будинках. Міська рада хоче більш жорстко регулювати ринок послуг житла на онлайн-платформах. Зокрема, влада незгодна з тим, що онлайн-платформу Airbnb суд визнав як постачальника цифрової інформації, а не як агентство з нерухомости. Влада вважає, що цей статус дозволяє Airbnb та іншим аналогічним платформам уникати відповідальности за недотримання місцевих правил, спрямованих на регулювання туризму. Мер Праги Зденек Гржіб підкреслив, що місту дістається лише мала частка прибутку з квартир, які здають в оренду туристам.

Тому міська влада закликає параламент створити єдиний стандарт для надання послуг короткочасного розміщення туристів. Парламент поки не підтримав ініціативу мерії.

Ще влітку 2019 року Амстердам, Барселона, Берлін, Бордо, Брюссель, Краків, Мюнхен, Париж, Валенсія і Відень представили спільний лист, в якому звернулися до Єврокомісії, щоб змінити законодавчу базу для платформ, подібних до Airbnb. Усі міста мають схожі труднощі.

«Зростання урбанізації разом з розвитком туризму і браком житла є основними проблемами, з якими стикаються наші міста. Одна з пов’язаних із цим проблем полягає в тому, що власникам нерухомости все вигідніше виводити свої об’єкти з ринку довгострокового розміщення і використовувати їх для оренди подобово», – йдеться в заяві 10 європейських міст.

Щоб знизити збитки для місцевих жителів від своєї подорожі, експерти рекомендують туристам зупинятися в готелі або хостелі, подорожувати в міжсезоння, відвідувати невеликі менш відомі міста, користуватися послугами місцевих гідів, а також виїжджати за кордон на більш тривалий період.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь