Спецпроєкти

Вчені створили золото з пластику


Вчені з Вищої технічної школи Цюриха в Швейцарії створили 18-каратне золото, яке в 5-10 разів легше звичайного. Головна особливість дорогоцінного металу: в його основі білкові волокна і полімерний латекс. Вони утворюють матрицю, в яку вбудовані пластинчасті нанокристали золота.

Спочатку вчені розробили спеціальну суміш і створили дисперсію, що перетворює солі в гель. Потім воду в ньому замінили спиртом і помістили гель у камеру, де спирт змішався з вуглекислим газом. У результаті експерименту сформувався однорідний аерогель, який ущільнився під впливом тепла до потрібної форми.

Щільність нового металу – 1,7 г/см3, тоді як класичного золота – близько 15 г/см3. Готовий надлегкий матеріал можна використовувати для ювелірних виробів, годинників та електроніки. Він має властивості пластику. Наприклад, якщо його впустити, то звук буде як від пластмасової речі, а не металевої. Але його можна полірувати, як золото і надавати йому будь-якої форми.

Крім того, вчені можуть регулювати колір і твердість нового металу. А також замінити латекс у складі на інший пластик, наприклад, поліпропілен – тоді вийде матеріал, що імітує процес плавлення золота.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь